Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Λίνα Μενδώνη / Διχαστική κατά ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Διχαστική κατά ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΝΔΩΝΗ

Τον «διχαστικό» και «τοξικό» λόγο της Λίνας Μενδώνη κατήγγειλε η Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς η υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον… Πούτιν λόγω της κριτικής του για την παραποίηση εγγράφου της Ε.Ε. για τις πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Ταυτίζεστε αυτολεξεί με τον {ρόεδρο Πούτιν» ισχυρίστηκε η Λ. Μενδώνη, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη που αντιτάσσεται στη διακοπή των πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία. Η Λ. Μενδώνη αρνήθηκε ότι υπήρξε παραποίηση της διακήρυξης των Ευρωπαίων υπουργών, κατηγορώντας την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς διαδήλωσαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία την πρώτη μέρα της εισβολής και ότι συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση εναντίον όλων των ιμπεριαλιστικών εισβολών. Επίσης, διαφώνησε με το καθολικό πολιτιστικό μποϊκοτάζ στη Ρωσία στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση, ζητώντας η Αθήνα να μετατραπεί σε «πόλη ειρήνης». Μία πόλη, δηλαδή, που θα είναι άσυλο για τους Ουκρανούς καλλιτέχνες που δεν μπορούν να δημιουργήσουν στην εμπόλεμη περιοχή, αλλά και χώρος έκφρασης των αντιπολεμικών φωνών της Ρωσίας.

Εικονική πραγματικότητα

Η Σ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την παραποίηση επίσημου εγγράφου της Ε.Ε. με μικροκομματικούς σκοπούς, συνδέοντάς τη μάλιστα με τις «λαθροχειρίες» των «αρίστων», όπως η περίπτωση Πατούλη. Σχολίασε δε ότι με την ενέργειά αυτή η Λ. Μενδώνη και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ότι υποτιμούν τους  Έλληνες πολίτες κατασκευάζοντας ια «εικονική πραγματικότητα».

Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι πλήθος χωρών έχει προχωρήσει σε διακοπή της πολιτιστικής συνεργασίας με ρωσικούς κρατικούς φορείς ή φορείς που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση. Υποστήριξε δε ότι δεν θα ήταν δυνατό να χειροκροτούνται και να χρηματοδοτούνται τα κρατικά μπαλέτα Μπολσόι την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει νοσοκομεία και θέατρα.

Η υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ρητορική ίσων αποστάσεων που τελικά «αθωώνει τον θύτη». Κάνοντας σαν να μην άκουσε την τοποθέτηση της Σ. Αναγνωστοπούλου για την «Αθήνα πόλη ειρήνης», η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι δεν έχει βρει λέξη να πει για την απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου να απαγορεύσει την επιστροφή καλλιτεχνών που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο.

Λέξη για τη σημερινή συναυλία

Η Σ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε τη Λ. Μενδώνη να σχολιάσει και τον «υβριστικό οχετό» στελεχών της Ν.Δ. εναντίον της αντιπολεμικής συναυλίας που διοργανώνεται σήμερα, αλλά και τη φίμωση του Δημήτρη Μητσοτάκη από την ΕΡΤ. Στάθηκε ιδιαίτερα στον Γρηγόρη Ψαριανό, που τοποθέτησε σβάστικα πάνω από τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη συναυλία και μίλησε για επιστροφή στο 1960.

Η Λ. Μενδώνη απέφυγε να πάρει αποστάσεις από τις ύβρεις των κυβερνητικών στελεχών, ενώ ισχυρίστηκε πως η έκκληση για ειρήνη «χάνει το νόημά της όταν ο εισβολέας απειλεί τον κόσμο με πυρηνικό ολοκαύτωμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL