Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
6.6°C10.2°C
0 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
1.2°C5.7°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C9.9°C
3 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C11.1°C
2 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
4.9°C4.9°C
0 BF 81%
Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης / «Ο Μητσοτάκης και η σπείρα του μας εφοδιάζουν με αμέτρητα σατιρικά ερεθίσματα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης / «Ο Μητσοτάκης και η σπείρα του μας εφοδιάζουν με αμέτρητα σατιρικά ερεθίσματα»

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασής του «Ζήτω το Πένθος 3η δόση» στον Σταυρό του Νότου το Σάββατο 12 Μαρτίου παρέα με τη γνωστή μπάντα του, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης αιχμηρός και καυστικός, μιλάει για όλα στο avgi.gr έξω από τα δόντια και δίνει μια μικρή γεύση του τι θα συμβεί και αυτή τη φορά ζωντανά στη σκηνή που επιστρέφει. Με πηγή έμπνευσης την τρέχουσα επικαιρότητα όπως ο ίδιος λέει, είναι έτοιμος να ενοχλήσει αυτούς που πρέπει και να αφήσει σε εμάς τους υπόλοιπους μικρές χιουμοριστικές αναπνοές από σκηνής και για τέσσερα μόνο Σάββατα

Τι θα συμβεί αυτή τη φορά πάνω στη σκηνή του Σταυρού του Νότου;

Θα ανεβάσουμε μια πικρή επιθεώρηση σε μορφή μονολόγου. Πρόκειται για μια αναμνηστική δόση σάτιρας, ένα σατιρικό ξεμπρόστιασμα που θα καυτηριάσει και θα σαρκάσει την πολιτική επικαιρότητα πολύ σχολαστικά. Με λίγα λόγια ένα stand up ατομικής ευθύνης με ζωντανή ορχήστρα.
 
Τι είναι αυτό που έχει εμπνεύσει το περιεχόμενο αυτών των εμφανίσεων σου;

Η τρέχουσα επικαιρότητα συνήθως, που είναι γεμάτη με ευτράπελα, ασυνέπειες, πομπώδεις δηλώσεις και συνεχείς αυτοεξευτελισμούς των πολιτικών κυρίως εκπροσώπων της χώρας. Η δουλειά του σατιρικού έχει καταντήσει να μεταφέρει απλά τα ήδη σατιρικά γενόμενα στην πολιτική ζωή, επί σκηνής. Ο Μητσοτάκης και η υπόλοιπη σπείρα του μας εφοδιάζουν καθημερινά με αμέτρητα σατιρικά ερεθίσματα.
 
Πότε καταλαβαίνεις ότι είσαι έτοιμος να ανοίξεις προς τον κόσμο και να εκτεθείς με αυτό τον τρόπο από σκηνής;

Όταν έχεις μια σατιρική εκπομπή που ενοχλεί και διώκεται από τις κυβερνήσεις με διάφορους τρόπους, με στόχο την αποκαθήλωση της και την φίμωση της, η αναζήτηση κάποιου άλλου τρόπου επικοινωνίας με τον κόσμο είναι μονόδρομος. Το αστείο είναι πως οι λογοκριτές μας πίστεψαν ότι θα μας κάνουν να σιγήσουμε.
 
Η πανδημία ήταν για σένα ευκαιρία για νέο περιεχόμενο στις παραστάσεις σου; Ή τη βίωσες και εσύ σκληρά;

Η πανδημία και ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση τα θέματα του πολιτισμού και τους ανθρώπους του πολιτισμού, ήταν ευκαιρία για εκείνους να σωπάσει έστω και για λίγο κάθε διαφορετική και κριτική φωνή προς την κυβέρνηση. Οπότε στην ουσία υπήρξε παύση παραστάσεων για 2 χρόνια περίπου. Όπως είπαμε και παραπάνω η τρέχουσα επικαιρότητα πάντα δημιουργεί έμπνευση για την παράσταση και η πανδημία με τον κωμικοτραγικό τρόπο που έπεσε στα χέρια αυτής της κωμικοτραγικής κυβέρνησης δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το κείμενο της παράστασης.
 
Πιστεύεις ότι η σάτιρα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις συνειδήσεις;

Η σάτιρα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το πνεύμα σε μονοπάτια που χωρίς αυτήν μπορεί να μην πήγαινε. Αυτό ισχύει για την τέχνη γενικότερα. Δεν ξέρω πόσο καθοριστικά μπορεί να επηρεάσει και πόσες συνειδήσεις, αλλά έστω και λίγες να επηρεάσει και η σάτιρα θα βγει κερδισμένη - αφού θα χει πετύχει τον στόχο της - και οι συνειδήσεις. Ο ρόλος της σάτιρας είναι να προσπαθεί να αφυπνίσει, αυτή όμως είναι η μισή δουλειά, η άλλη μισή είναι στο χέρι του δέκτη, αν δηλαδή θέλει να αφυπνιστεί. 
 
Είναι το χιούμορ ένας εύκολος ή δύσκολος τρόπος να εκφραστεί κανείς τελικά;

Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Εγώ εκφράζομαι δημιουργικά με αυτόν τον τρόπο. Το να προσπαθήσεις να πεις μια αλήθεια μέσα από χιουμοριστικά μέσα έκφρασης έχει μια παραπανίσια δυσκολία σε σχέση με το direct γιατί ο δέκτης ξεκινά προδιατεθειμένος να ακούσει κάτι αστείο, αλλά μπορεί στην πορεία να καταλήξει να ακούει με χιουμοριστικό τρόπο μια πικρή αλήθεια που τον αφορά και να κοκκαλώσει. Κι έτσι επιστρατεύεται πυροσβεστικά ένα ακόμα αστείο για να σβήσει την αμηχανία της στιγμής. 
 
Τι σε εξοργίζει στην τρέχουσα πραγματικότητα; Τι δεν αντέχεις;
 
Δεν με εξοργίζει κάτι, δεν εξοργίζομαι εύκολα. Αντιθέτως το διασκεδάζω βλέποντας διάφορα ανθρωπάκια που καμώνονται τους σημαντικούς να μην έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αποδομημένη είναι η ύπαρξη τους στα μάτια του κόσμου και πόσο εφήμεροι και περαστικοί είναι από τις ζωές μας. 

Πως ένιωσες με τις αποκαλύψεις του Me Too; Τι περιμένεις να γίνει;

 Οι αποκαλύψεις αυτές και οι φρικαλεότητες που ακούσαμε μέσα από αυτές θέτουν στη σωστή τους διάσταση κάποιες έννοιες, όπως σεξισμός, κακοποιητική στάση, πατριαρχία και μισογυνισμός. Διάφορες φανφάρες που υιοθέτησαν στο παρελθόν διάφοροι «προοδευτικοί» του πολιτικού προσωπικού, στην ουσία έριξαν νερό στον μύλο του μισογυνισμού και του σεξισμού. Όταν ονομάζεις πχ σεξιστικό ή κακοποιητικό κάτι που δεν είναι, μόνο και μόνο για να κάνεις πολιτική και να διαφοροποιηθείς από τους αντιπάλους σου, τότε αποπροσανατολίζεις από το πραγματικά κακοποιητικό. Δυστυχώς αυτό επαληθεύτηκε από τις καταγγελίες που έγιναν. Η στάση της κυβέρνησης που μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ξεπλύνει μέσα από τα Πετσωμένα κανάλια της και να ρίξει στα μαλακά τους προστατευόμενους της, δεν με εκπλήσσει καθόλου μιας και αυτά τα στοιχεία είναι βασικά συστατικά της δημιουργίας μιας τέτοιας κυβέρνησης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL