Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.1°C28.0°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.8°C27.2°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
25.5°C29.9°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C24.9°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C25.7°C
1 BF 50%
Κριτική βιβλίου / Ένα σκληρό νουάρ στην εποχή της οικονομικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική βιβλίου / Ένα σκληρό νουάρ στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Χίλντα Παπαδημητρίου

Σημαντική νουαρίστρια αλλά και δεινή μεταφράστρια η Χίλντα Παπαδημητρίου, συνεργάστηκε στο παρελθόν με διάφορα μουσικά έντυπα, έχοντας γράψει δύο βιβλία για τους Beatles και τους Clash (εκδ. Απόπειρα). Ο κατάλογος των μεταφράσεών της δεν έχει τέλος αλλά και η δράση του βασικού της ήρωα Χάρη Νικολόπουλου.

Ο «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο) είναι το τέταρτο επεισόδιο στις περιπέτειες του πρώην αστυνόμου, μόνο που ετούτη τη φορά οι ρόλοι αλλάζουν. Η συγγραφέας μάς πάει πίσω στον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα με τις ντιρεκτίβες της ευρωπαϊκής ελίτ υπό την ηγεμονία της Γερμανίας του Σόιμπλε. Είναι τότε που ο Νικολόπουλος έρχεται στην Αθήνα από τη Ναύπακτο, όπου διαμένει τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η μάνα του πάσχει από πρώιμο Αλτσχάιμερ. Η επικοινωνία μαζί της είναι δύσκολη. Ούτως, αναγκάζεται να την πάει σε οίκο ευγηρίας. Η Αθήνα γύρω έχει αλλάξει δραματικά· υπάρχει φτωχοποίηση, οργή και θλίψη. Δεκάδες μαγαζιά τριγύρω με λουκέτα. Στον οίκο γνωρίζει την ψυχολόγο Ιωάννα Κωνσταντίνου, μια γενναία ύπαρξη, η οποία έχει δημιουργήσει έναν ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και θύματα εμπορίου λευκής σαρκός ενώ συμπληρώνει το εισόδημά της στη Φωλιά της Τρίτης Ηλικίας.

Πολύν καιρό εκτός σώματος, ο Νικολόπουλος επιδιώκει να βρεθεί με παλιούς συναδέλφους του στην υπηρεσία Ανθρωποκτονιών - τον Παρασκευά και τους άλλους. Έχει τη διάθεση να γυρίσει στα παλιά του στέκια που στερήθηκε για τη ραστώνη της επαρχίας, αυτοεξορισμένος και απογοητευμένος με τις απαράδεκτες μεθόδους της αστυνομίας. Ο Νικολόπουλος είναι έντιμος άνθρωπος, πιστεύει στη δικαιοσύνη· κατά βάθος μοναχικός, ευάλωτος. Αντιηρωικός χαρακτήρας - ρόκερ απ’ τα γεννοφάσκια του. Παράλληλα με τα δρώμενα της ζωής του πρώην αστυνόμου, σε ξεχωριστά, αρχικώς, κεφάλαια, εικονογραφείται ένα κύκλωμα τράφικινγκ με κοπέλες από ανατολικές χώρες. Αρκετές φιλοξενεί ο ξενώνας της Κωνσταντίνου. Από αυτές, «ένα ποσοστό 70%... εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ή έφυγε επισήμως». Μερικές συνελήφθησαν ξανά και άλλες βρέθηκαν νεκρές με φανερά ίχνη βασανισμού. Τελικά η ψυχίατρος εκτελείται εν ψυχρώ στο σπίτι της, στο Δουργούτι. Όλες οι υποψίες πέφτουν πάνω στον Νικολόπουλο, όντας ο πρώτος που βρήκε το πτώμα ενώ άφησε αποτυπώματα παντού. Ακόμη και οι πρώην συνεργάτες του τον αδειάζουν. Η Παπαδημητρίου σημειώνει: «... όπως απαιτεί το αρχετυπικό noir, θα βρει απρόσμενη βοήθεια στο πρόσωπο ενός γυναικείου χαρακτήρα, που τον πιστεύει... Εν προκειμένω, θα τον βοηθήσει η εκκεντρική υπαστυνόμος Αΐντα Μητροπούλου, με την οποία τον συνδέει, εκτός της αγάπης για τον Bruce Springsteen, η υπαρξιακή ανάγκη της απονομής του δικαίου».

Για πρώτη φορά στον ρόλο του θύτη, ο Νικολόπουλος υποχρεώνεται να λειτουργήσει εκτός νόμου για να βρει τους δολοφόνους. Με τα αρχεία της Κωνσταντίνου και την αρωγή της Αΐντας έρχεται σε επαφή με τον Νικόδημο, κομβική φιγούρα στη κύκλωμα διακίνησης γυναικών. Καταβυθίζεται, ούτως, στην κόλαση του υπόκοσμου για να αποκαλύψει την αλήθεια που, κυριολεκτικά, θα τον απελευθερώσει.

INFO

Χίλντα Παπαδημητρίου

«Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελίδες: 464

Τιμή: 14,94 ευρώ

Χίλντα Παπαδημητρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL