Live τώρα    
Βαγγέλης Λάσκαρης / Η απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης μιας σχέσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαγγέλης Λάσκαρης / Η απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης μιας σχέσης

ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Ήταν το 2018, όταν, με το διεθνές ξέσπασμα του #ΜeΤoo, ο Άντονι Νίλσον γράφει μια ξεκαρδιστική, σκωπτική και γλυκόπικρη κωμωδία με τον τίτλο «The prudes» και ήρωες ένα ζευγάρι με προβληματική σεξουαλική ζωή, η οποία ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Vault, έως και τις 11 Ιανουαρίου.

«Όταν το έργο έφτασε στα χέρια μας, δεν είχαν συμβεί όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα στη χώρα μας. Η παράσταση ετοιμαζόταν να ανέβει πέρυσι, αλλά, λόγω πανδημίας και κλεισίματος των θεάτρων με το lockdown, ανεστάλη. Με το ξέσπασμα των γεγονότων, το έργο έγινε ξαφνικά τραγικά επίκαιρο» ομολογεί στην ΑΥΓΗ ο σκηνοθέτης, εξηγώντας πως η επικαιρότητα έκανε τον ίδιο και τους συντελεστές να εμβαθύνουν στο έργο και να δουν πράγματα που δεν είχαν εντοπίσει και ανακαλύψει νωρίτερα. «Ή δεν τα καταλαβαίναμε τόσο καλά όσο τώρα που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα γεγονότα στη χώρα μας» αποκαλύπτει.

Οι «prudes», που στα ελληνικά μεταφράζονται «Οι σεμνότυφοι», είναι ένα ζευγάρι, ο Τζίμι και η Τζες, που μέχρι πρόσφατα είχε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, τολμηρή μεν, αλλά «δίχως τρέλες», όπως μας πληροφορεί το έργο. Θέλοντας να δώσουν τέλος στη σεξουαλική τους αποχή, αποφασίζουν να «αναζωπυρώσουν» τη σχέση τους μπροστά στο κοινό! Πρόκειται για μια διαδικασία γεμάτη αμηχανία, χιούμορ, εξομολογήσεις φαντασιώσεων και τραυμάτων, ως μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια του ζευγαριού να διασώσει η σχέση του.

ΛΑΣΚΑΡΗΣ

«Βασικός άξονάς μου είναι πάντα το έργο και από εκεί και πέρα ακολουθώ έναν τρόπο ώστε να μπορώ να παίρνω από όλους τους συνεργάτες το καλύτερο που μπορούν να δώσουν. Τους θεωρώ συνδημιουργούς στη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης. Έτσι 'διαβάσαμε' καλύτερα το έργο και φωτίσαμε πλευρές που μας είχαν διαφύγει», σημειώνει ο Β. Λάσκαρης.

Αναφορικά με το έργο, ο συγγραφέας καταφέρνει να πάει τη διαδικασία σε σκοτεινές και άβολες περιοχές, δημιουργώντας σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις. Αποκαλύπτει πολύ προσωπικά μυστικά σχετικά με την εθελοντική αγαμία του ζευγαριού, τη διάχυτη αίσθηση ντροπής που τη συνοδεύει, τη χωρίς χαρά κατάδυση στον κόσμο της πορνογραφίας, καθώς και τραύματα που κουβαλούν οι ήρωες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην «προβληματική» σεξουαλική τους ζωή.

Έτσι, μπαίνουν ερωτήματα για το πώς κάποιος διαχειρίζεται ένα τραύμα, πώς η αποκάλυψη του τραύματος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή, πότε ξεπερνιούνται τα όρια του αθώου ερωτικού παιχνιδιού και γίνεται λόγος για βία, αλλά και πόσο μπορείς να υπεκφεύγεις και να μην αντιμετωπίζεις το πρόβλημα κατάματα. Ερωτήματα που βασανίζουν τους δύο ήρωες, οι οποίοι και τα θέτουν ενώπιον του κοινού.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση Πάνου Πανάκου, κίνηση και χορογραφίες Φώτη Νικολάου και πρωταγωνιστές τους Αγγελική Γρηγοροπούλου και Θανάση Ισιδώρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL