Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
5.1°C8.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
3 °C
0.8°C4.7°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
3.0°C9.0°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
7.7°C9.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
-0.1°C1.6°C
0 BF 58%
Κριτική βιβλίου / Λουτρό αίματος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική βιβλίου / Λουτρό αίματος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

ΡΙΕΡΑ

Η Κάρμα Ριέρα γεννήθηκε στην Καταλωνία και χρηματίζεται ως καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Γράφει συνεχώς από το 1975 και συγκαταλέγεται στα πρώτα λογοτεχνικά ονόματα της χώρα της, με πολλά βραβεία, ενώ από το 2013 αποτελεί μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας.

Η «Σχεδόν νεκρή φύση» (εκδόσεις Carnivora) -σε μετάφραση, πάντοτε, της Ασπασίας Καμπύλη- είναι η πρώτη απόπειρα της Ριέρα στο γήπεδο του νουάρ και, αν κρίνουμε από την ευρεία αποδοχή του βιβλίου, είναι μάλλον επιτυχημένη και μάλιστα την έπεισε να ασχοληθεί περαιτέρω με το είδος.

Η όλη πλοκή εξελίσσεται στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, ακαδημαϊκό σύμπαν που η συγγραφέας γνωρίζει άριστα και ούτως κινεί τους χαρακτήρες της με περισσή άνεση. Με αφορμή την αληθινή εξαφάνιση, το 2007, ενός φοιτητή Erasmus ονόματι Ρομάν Λανουζέλ, που δεν βρέθηκε ποτέ, η Ριέρα ξεκινά την αφήγηση με ακόμη μία εξαφάνιση, αυτή του Ρουμάνου Κωνσταντίνου Ιλιέσκου. Το γεγονός δρα καταλυτικά σε όλο το εύρος του βιβλίου καθώς πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις: τον αναζητούν οι Ιταλίδες φίλες του και συμφοιτήτριές του στο Erasmus Λάουρα Κρεμόνα και Ντομένικα Αρίγκο. Επίσης, ο ντόπιος συνάδελφός τους Μαρσέλ Μπρου. Αλλά και η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Ρόζα Καζασάιας, χρόνια διδάσκουσα στο ίδρυμα, κινητοποιείται προς εύρεσή του. Παρά τις διαμαρτυρίες όλων αυτών, αστυνομία και πανεπιστημιακές αρχές δεν θα δώσουν συνέχεια, καθώς θεωρούν το όλο συμβάν ως εκούσια φυγή. Σύντομα εξαφανίζεται και η Λάουρα. Τότε είναι που επεμβαίνει μια ομάδα αστυνομικών με υπεύθυνη τη Μανουέλα Βάθκεθ (Μονταλμπάν;). Και ενώ βρίσκουν την νεαρή Ιταλίδα δολοφονημένη λίγες ημέρες μετά, χάνεται και η έτερη Ιταλίδα, η Ντομένικα. Και αυτή νεκρή. Στη σκηνή έχουν ήδη εισέλθει η κοσμήτωρ Ντουλόρς Αδρουβέ και ο ιδιόμορφος σεξομανής καθηγητής Μπελπούτς με τον βοηθό του, που τον έχει σαν σκλάβο.

Η Ριέρα, βεβαίως, τοποθετεί την πλοκή εντός του Αυτόνομου Πανεπιστημίου, γι’ αυτό και στην αρχή του βιβλίου παραθέτει τον λεπτομερή χάρτη του. Σε αυτό το κάμπους νουάρ καταγράφονται οι φοιτητικές καταλήψεις του 2008, - μαχητικές αντιδράσεις στη Διακήρυξη της Μπολόνια, ψηφισμένη δέκα χρόνια πριν με βάση τις κατευθύνσεις του νεοφιλελεύθερου ΟΟΣΑ. Τελικά αποφασίζεται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις λόγω των εκτάκτων συνθηκών μια και στην πανεπιστημιούπολη κυριαρχούν φόβος και ανασφάλεια. Κατάσταση που τραυματίζει εξαιρετικά τη φήμη του ιστορικού ιδρύματος. Η Ριέρα δανείζεται τον σκελετό του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος - who done it (ποιος το έκανε), αλλά δεν φείδεται κοινωνικής κριτικής για τις σχέσεις των καθηγητών και την ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών.  Έντονα σαρκαστική, δεν διστάζει να σκιαγραφήσει την αιματοβαμμένη δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου. Λάτρης της ζωγραφικής, η συγγραφέας επικεντρώνει τη λύση στον γνωστό πίνακα του Γκέοργκ Φλέγκελ «Νεκρές φύσεις» απ’ όπου «έκλεψε» και τον τίτλο της.  Ένεκα της μεγάλης απήχησης του βιβλίου, η αστυνομία άνοιξε ξανά την υπόθεση Λανουζέλ.

INFO

Κάρμα Ριέρα

«Σχεδόν νεκρή φύση»

Εκδόσεις Carnivora

Σελίδες: 312

Τιμή: 12,60 ευρώ

ΡΙΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL