Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.2°C19.8°C
0 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12 °C
12.0°C16.0°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.5°C
0 BF 68%
Ο mπάτλερ / Πώς ο βωβός κινηματογράφος μετατρέπεται σε θέατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο mπάτλερ / Πώς ο βωβός κινηματογράφος μετατρέπεται σε θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ

Ένα εντυπωσιακό, εκρηκτικό αποτέλεσμα, που παράγει ένα μοναδικό και πρωτογενές θέατρο, το οποίο εμπνέεται από τον βωβό κινηματογράφο, δημιουργεί εδώ και δεκαοκτώ χρόνια ο Γιάννης Οικονομίδης με την ομάδα του Splish - Splash. Έτοιμοι για ακόμη μία φορά να συνεπάρουν το κοινό που τους παρακολουθεί φανατικά και μπορεί να τους συναντά από μεθαύριο Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στην καλοκαιρινή σκηνή του θεάτρου Χυτήριο.

Εκεί θα ανέβει η νέα παραγωγή της ομάδας με τίτλο «Ο mπάτλερ», μια αμείλικτη σάτιρα για την πάλη των τάξεων. Και με τα γνωστά εργαλεία σε δράση, γλώσσα του σώματος σε ετοιμότητα, γρήγορες εναλλαγές και εντατικό ρυθμό.

"Πουθενά στο ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο θέατρο δεν υπάρχει μια ιστορία που ζωντανεύει με τον τρόπο του βωβού κινηματογράφου. Αυτό που κάνουμε έχει μοναδικότητα" σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο εμπνευστής της ομάδας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γ. Οικονομίδης, Γιάννης Ο για τους φίλους, ομότεχνους και συνεργάτες του.

Θυμάται πως η αρχή έγινε το 2003, όταν μια ομάδα Ρώσων από την Αγία Πετρούπολη που εμφανιζόταν σε αθηναϊκό θέατρο στάθηκε αφορμή και έμπνευση για τη δημιουργία των Splish - Splash.

Ο ίδιος δεν ήταν έως τότε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση. Αναζητούσε τη χαρά στη δουλειά που επέλεξε με επίγνωση και πάθος, και τη βρήκε, όπως λέει, στον βωβό σινεμά που το μετέφερε στη θεατρική σκηνή.

Πειραματική αρχή, θερμή υποδοχή

Η αρχή έγινε πειραματικά και περιορίστηκε σε εμφανίσεις σε μπαρ όπου η υποδοχή ήταν θερμή και η οικονομικές απολαβές αξιοπρεπείς.

Η ελευθερία της παρακολούθησης ενός θεάματος από ένα κοινό που μπορούσε να καπνίζει και να πίνει το ποτό του τον ενθουσίαζε. Μετά από τέσσερα χρόνια εμφανίσεις σε κλαμπ, η ιδέα και οι πρώτες παραστάσεις στεγάζονται στον «Φούρνο» της οδού Μαυρομιχάλη, με το «Scarface» να εντυπωσιάζει και να δημιουργεί ένα φανατικό κοινό που ακολουθεί την ομάδα.

"Εκεί η ομάδα βρήκε ταυτότητα, αισθητικά και εικαστικά, καθώς προστέθηκαν σκηνικά αντικείμενα ζωγραφισμένα στο χέρι και βαμμένα λευκά πρόσωπα, το λευκό του παντόμιμου. Συνολικά δημιουργήσαμε 13 με 14 παραστάσεις, το είδος εξελίχθηκε τόσο πολύ που ακόμα κι εγώ πολλές φορές τα χάνω με το αποτέλεσμα. Βλέπω σκηνές της παράστασης και είναι σαν να βλέπω ταινία. Κάθε παράσταση προσπαθεί να είναι πάντα καλύτερη από την προηγούμενη και να εξελίσσεται και στο θέμα της παντομίμας" εξηγεί.

Έτσι δεν είναι τυχαίο πως τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ θεάτρου ανυπομονούν να φιλοξενήσουν παραστάσεις της ομάδας και είναι τα ίδια που αναγνωρίζουν το ξεχωριστό έργο και τη σκληρή εργασία τιμώντας και βραβεύοντας τις παραστάσεις τους.

«Ο mπάτλερ» που θυμίζει Τσάπλιν

Ο Γιάννης Ο γράφει, διασκευάζει και σκηνοθετεί τα έργα. Εμπνευσμένα πάντα από τη μεγάλη θεματική δεξαμενή του βωβού κινηματογράφου. Η φετινή ανατρεπτική κωμωδία «Ο mπάτλερ» στην υπαίθρια θεατρική σκηνή του «Χυτηρίου» δεν κρύβει ότι θυμίζει τη θεματική που είχε ο Τσάπλιν σε αρκετές ταινίες.

"Υπάρχει σκληρότητα και εκμετάλλευση που ο Τσάπλιν τα κάνει να φαίνονται συγκινητικά. Πολλές φορές γελάμε με αυτά. Αυτό είναι και το νέο έργο, ένα σκληρό παιχνίδι με τη μεσαία και εργατική τάξη που διαδραματίζεται σε μια έπαυλη. Με τρεις διαφορετικές τάξεις ανθρώπων. Βλέπουμε την αδικία, ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία, η μεσαία τάξη βολεύεται και ξεβολεύεται, προσπαθεί, υποκινεί. Είναι μια πάλη των τάξεων με την οποία σίγουρα θα ταυτιστούμε, και όλο είναι μια κωμωδία. Έργο γραμμένο από τους τέσσερις της ομάδας" εξηγεί.

«Ο mπάτλερ» παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 1η Οκτωβρίου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL