Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Οι γροθιές της Ελευθερίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γροθιές της Ελευθερίας

Carlos
Οι Smith και Carlos, το 2006, σηκώνουν στους ώμους τους το φέρετρο του Norman, σε μια ύστατη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της δικής του συμβολής στον αγώνα κατά του ρατσισμού

Mexico City. Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1968. Μιας χρονιάς που ο αγώνας των έγχρωμων Αμερικανών για τα πολιτικά δικαιώματα βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.  Ένα μήνα μετά το Παρίσι συγκλονιζόταν από τον γαλλικό Μάη. Στην άλλη άκρη του κόσμου μαίνεται ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Οι δρομείς Tommie Smith και John Carlos μπαίνουν στο στάδιο φορώντας μαύρες κάλτσες, χωρίς παπούτσια, για να δείξουν τη φτώχεια των έγχρωμων πληθυσμών στη χώρα των ίσων ευκαιριών, του αμερικάνικου τρόπου ζωής. Ο John Smith φορούσε στον λαιμό ένα μαύρο φουλάρι για να εκφράσει τη μαύρη περηφάνια. Σήκωσε τη δεξιά γαντοφορεμένη στα μαύρα γροθιά του για να δείξει τη μαύρη δύναμη στην Αμερική και ο Carlos την αριστερή για να δείξει την μαύρη ενότητα. Στην πραγματικότητα μοιράστηκαν το ίδιο ζευγάρι γάντια.

Tommie Smith
Οι δρομείς Tommie Smith και John Carlos με υψωμένες τις γροθιές στηρίζοντας τον
αγώνα των έγχρωμων Αμερικανών για τα πολιτικά δικαιώματα. Δίπλα τους ο βαθιά αντιρατσιστής
λευκός Αυστραλός Peter Norman.

Ανάμεσα στους δύο μαύρους αθλητές, ο λευκός Αυστραλός Peter Norman. Παιδί της εργατικής τάξης, τότε ο πιο γρήγορος αθλητής στα 200 μέτρα για την Αυστραλία. Γνώστης της πρόθεσης των δύο συναθλητών του να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση, ο Νόρμαν δεν διαχωρίζει τη θέση του. Βαθιά αντιρατσιστής ο ίδιος, ενάντια στη White Australian Policy της πατρίδας του, φορά στο πέτο του την κονκάρδα της Ολυμπιακής Καμπάνιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που φορούσαν στο στήθος και οι Smith και Carlos.

Οι Smith και Carlos αποβλήθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό, επέστρεψαν κακήν κακώς στις ΗΠΑ, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, τους απαγορεύτηκε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι η πράξη τους ήταν κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι οι αθλητές, κάτοχοι αρκετών ρεκόρ με την αμερικανική ομάδα, δήλωναν τότε ότι, για τον κόσμο, όταν κερδίζουν ένα μετάλλιο είναι Αμερικανοί, ενώ όταν κάνουν κάτι «κακό» είναι βρομονέγροι.

Ο Peter Norman, στην έντονα ρατσιστική τότε Αυστραλία, περιθωριοποιήθηκε, εξοστρακίστηκε και ουσιαστικά πέθανε ως παρίας, χωρίς ποτέ, εν ζωή, να αναγνωριστεί η στάση του. Μόλις το 2012 το όνομά του περιλήφθηκε στην λίστα με τους καλύτερους αθλητές της χώρας του και το Κοινοβούλιο, μετά από αγώνα ορισμένων βουλευτών και οργανώσεων επί χρόνια, κατέληξε σε απόφαση επίσημης συγνώμης.

Έξι χρόνια νωρίτερα ο Tommie Smith και o John Carlos σήκωναν στους ώμους τους το φέρετρο του συναθλητή τους, σε μια ύστατη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της δικής του συμβολής, η οποία του στοίχισε όλη του την καριέρα, στον αγώνα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL