Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
9.8°C12.6°C
3 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C17.0°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
10.7°C10.9°C
2 BF 100%
Λίνα Μενδώνη / Προσφυγή στο ΣτΕ απέναντι στο θράσος της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Προσφυγή στο ΣτΕ απέναντι στο θράσος της

Η Λίνα Μενδώνη δίνει συνέντευξη Τύπου
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν την Τετάρτη οι απολυμένοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία παρέλειψε να εφαρμόσει τον Νόμο 4598 του 2019 και, αντί να μεταβιβάσει τον παιδικό σταθμό και το αναγκαίο προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ, προχώρησε στην απόλυση των εργαζομένων που τόλμησαν να διεκδικήσουν την εφαρμογή του νόμου.

Η άρνηση της υπουργού Πολιτισμού να εφαρμόσει τον νόμο, σύμφωνα με τους απολυμένους εργαζόμενους, παραβιάζει τόσο το άρθρο 7 του Ν. 4598/19 όσο και το άρθρο 43 παρ. 1 του συντάγματος που απαγορεύει σε όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να αναστέλλουν την εφαρμογή των νόμων. Πέραν αυτού όμως, "η άρνηση της κ. Μενδώνη να εφαρμόσει τον νόμο, πέραν από παράνομη, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους βουλευτές τής Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει τον Φεβρουάριο του 2019 τη διάταξη μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και Ποτάμι" σημειώνουν. Αξίζει άλλωστε να θυμηθούμε ότι η εισηγήτρια της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης  Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωνε τότε στη Βουλή ότι "από πλευράς μας θα υπερψηφίσουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν ρυθμίσεις εργασιακών ζητημάτων, μεταφοράς προσωπικού και εν γένει παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους του υπουργείου".

Τη μεταφορά του παιδικού σταθμού από το Ταμείο στο υπουργείο, όπως υπενθυμίζουν οι απολυμένοι, "την επιβεβαίωσε και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον Ν. 4639/2019, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2019, χωρίς ποτέ να δώσουν την εξουσία στην κ. Μενδώνη να απολύσει εργαζόμενους".

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στον μύλο τής κυβερνητικής παράταξης και μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, οπότε η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε τον υπουργικό θώκο, και με σύντομες διαδικασίες, αντί να εφραμόσει τον νόμο, έθεσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε εκκαθάριση εν λειτουργία, μια κίνηση με αδιευκρίνιστη στόχευση, η οποία πάντως δεν αποσκοπεί στην εξυγίανσή του, αφού, όπως αποδεικνύεται, τον ενδιαφέρον τής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πρωτίστως στράφηκε στο να απαλλαγεί από τα "βαρίδια", τους 7 από τους συνολικά 35 εργαζόμενους δηλαδή που αντέδρασαν και κατήγγειλαν δημόσια την άρνησή της να εφαρμόσει τον νόμο.

"Από πού αντλεί η κ. Μενδώνη το θράσος να περιφρονεί δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, και πάντως την Κ.Ο. του κόμματος που την έκανε υπουργό, προκειμένου να έχει το θλιβερό προνόμιο να γίνει η πρώτη υπουργός που απολύει υπαλλήλους του δημόσιου τομέα;" αναρωτιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι με τους οποίους άνοιξε ο κύκλος των απολύσεων στο Δημόσιο στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν κατά της παράλειψης της υπουργού Πολιτισμού να εφαρμόσει τον νόμο, τον λόγο έχει πλέον το ΣτΕ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση ξαναφέρνει στο προσκήνιο το εκδικητικό πρόσωπο της κυβέρνησης απέναντι σε εργαζόμενους.

Π.Κρ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL