Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.9°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.9°C15.7°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.9°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
5 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C15.5°C
2 BF 78%
Ακρόπολη / Και καμαρίνια και φορτηγά για το γούστο του Dior
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη / Και καμαρίνια και φορτηγά για το γούστο του Dior

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Έσπευσε η υπουργός Πολιτισμού να μας κατηγορήσει ότι διασπείρουμε fake news για τη μετατροπή της Ακρόπολης και του Παλαιού της Μουσείου σε καμαρίνια του οίκου Dior για τη φωτογράφιση μοντέλων του στον Βράχο.

Με τη διαφορά ότι η απόφαση του υπουργείου που ακολουθεί τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, επιβεβαιώνει πλήρως το πρωτοσέλιδο και το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ που δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου. Και σε καμαρίνι θα μετατραπεί το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης και φορτηγά θα ανέβουν στον Βράχο με τον ανελκυστήρα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεων για τη μεταφορά του εξοπλισμού -μόνο που δεν θα είναι οκτάμετρα, αλλά πεντάμετρα.

Ικανοποιείται, λοιπόν, το αίτημα του οίκου σε ό,τι αφορά τον βαρύ εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τη φωτογράφιση, την κινηματογράφηση και την απασχόληση 138 φωτογράφων, βιντεογράφων, βοηθών, εκπρόσωπων του Dior, αλλά και των εταιρειών παραγωγής Bureau Betak και Eight, με δυνατότητα πρόσβασης 150 ατόμων στον αρχαιολογικό χώρο. Και όλα αυτά έναντι 21.100 ευρώ, όσο δηλαδή τα νόμιμα τέλη που καταβάλλονται στον ΟΔΑΠ με βάση την Υπουργική Απόφαση του 2011.

Με αυτό το ποσό αποτιμάται η Ακρόπολη, σύμφωνα με την "εξωστρεφή" πολιτική της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μνημεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την Αρχαία Αγορά θα καταβληθούν 13.500 ευρώ, για το Σούνιο 13.000 ευρώ, για τον Ναό του Διός και το Στάδιο της Νεμέας 17.600 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (24%), ενώ το συνολικό ποσό για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των λήψεων ανέρχεται στα 72.100 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Επιπλέον ποσά θα δώσει ο οίκος για αποζημίωση για τα εισιτήρια που δεν θα κοπούν για τις ώρες που θα είναι κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και για την υπερωριακή απασχόληση προσωπικού του ΥΠΠΟΑ.

Η φωτογράφιση ανά μνημείο

Όπως είχαμε γράψει, η Ακρόπολη θα παραχωρηθεί μόνο μία ημέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις 18 Ιουνίου και εναλλακτικά στις 19 Ιουνίου (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα είναι ανοιχτή για το κοινό.  Όμως η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, που σημαίνει ότι το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης θα "ανήκει" εξ ολοκλήρου στους συνεργάτες του Dior για 3 ή 4 μέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αρχαία Αγορά θα παραχωρηθεί στις 20 Ιουνίου (6-10 π.μ. και 5-10 μ.μ.), ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας στις 21 Ιουνίου (6-10 π.μ. και 5-10 μ.μ.) και το Σούνιο στις 22 Ιουνίου (4-9 μ.μ.).  Όπως επίσης είχαμε γράψει, στην Ακρόπολη θα γίνει φωτογράφιση με και χωρίς μοντέλα, αεροφωτογράφιση και κινηματογράφηση χωρίς μοντέλα, ενώ κινηματογράφηση με μοντέλα θα γίνει από την πύλη Μπελέ ώς την περίφραξη του Ηρώδειου.

Όσο για το Παλαιό Μουσείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα μετατραπεί σε καμαρίνια και χώρο προετοιμασίας με βαρύ εξοπλισμό προκειμένου να κινηματογραφηθεί όλη η προετοιμασία της φωτογράφισης και της κινηματογράφησης στον Βράχο, να ντυθούν και να βαφτούν τα μοντέλα και να τραφούν τα συνεργεία.

Οι λήψεις στα μνημεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο στις 18 Ιουνίου, στην Αρχαία Αγορά στις 20 Ιουνίου, ενώ στις 18 και 19 Ιουνίου θα γίνει η προετοιμασία, στη Νεμέα στις 21 Ιουνίου και η προετοιμασία στις 20 Ιουνίου, εκτός του ναού του Διός, και στο Σούνιο στις 22 Ιουνίου με προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι, εκτός από τη θεατρική κίνηση των μοντέλων στο Ηρώδειο, όπως είχαμε γράψει, σύμφωνα με το αίτημα του Dior, στο Σούνιο και στη Νεμέα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μοντέλα θα φωτογραφηθούν και θα εκτελεστεί χορογραφία στα νότια του ναού. Κάτι σαν τη συχωρεμένη τη Ρένα Βλαχοπούλου και το μπαλέτο του Φώτη Μεταξόπουλου απέναντι από το Ποντικονήσι!

Το ΥΠΠΟΑ πουλάει ελληνοκεντρικότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να ποντάρει στο αφήγημα περί έμπνευσης της συλλογής του Dior από την Ελλάδα και την ελληνική παράδοση και περί επιθυμίας του οίκου να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί, διότι στο αίτημα του οίκου τίποτε από αυτά δεν περιλαμβάνεται.

Αντιθέτως, ο γνωστός οίκος επικαλείται την αναβίωση της φωτογράφισης που είχε πραγματοποιήσει στην Ακρόπολη το 1951, ενώ όλα τα υπόλοιπα -που μένει να αποδειχθούν- τα επικαλείται το υπουργείο Τουρισμού. Απλώς όλη αυτή η ελληνοκεντρικότητα κάνει πιο εύπεπτο το αφήγημα της κυβέρνησης προκειμένου να παραχωρήσει την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα τέσσερα σημαντικά μνημεία μας ως ντεκόρ για ντεφιλέ.

Όσο για την υπουργό των fake news, που κατά πάγια τακτική της σπεύδει να κατηγορήσει τους πάντες για διασπορά ψευδών ειδήσεων εκτός από τον εαυτό της, επιδιώκει να παρακάμπτει το γεγονός ότι... διαβάζουμε τα ίδια κείμενα.

Καθόλου τυχαία πάντως δεν είναι η χρονική σύμπτωση ότι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ζήτησε ερευνητική άδεια και στη θέση της το υπουργείο έσπευσε να τοποθετήσει τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εισηγήτρια στο ΚΑΣ και στενή συνεργάτιδα της υπουργού  Έλενα Κουντούρη.

Κατά την ίδια προσφιλή τακτική της, εξεμάνη χθες στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ζουράρι. Και αντί για απαντήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί τέτοια προσέγγιση της Ελλάδας και του πολιτισμού εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, την απομόνωση και τη μιζέρια. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει".

Κι εμείς, αγαπητή υπουργέ, θέλουμε για την Ακρόπολη τη θέση και τον σεβασμό που της αξίζει ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν τη θέλουμε ως φόντο σε ντεφιλέ γνωστών οίκων μόδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL