Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Ουρανία Πατέλη / Για την κυβέρνηση ο πολιτισμός είναι μια περιττή πολυτέλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουρανία Πατέλη / Για την κυβέρνηση ο πολιτισμός είναι μια περιττή πολυτέλεια

ΠΑΤΕΛΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φαρμακοποιός στο επάγγελμα, η Ουρανία Πατέλη εμφανίστηκε μεν στη στιχουργία με σχετική καθυστέρηση, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία της με μια σειρά από μεμονωμένα τραγούδια και κυρίως γράφοντας τους στίχους όλων των τραγουδιών του δίσκου «Απ’ το μέλλον κι απ’ το παρελθόν», ο οποίος περιλάμβανε τραγούδια πολλών εκλεκτών δημιουργών που ερμήνευσε η Αναστασία Μουτσάτσου και κυκλοφόρησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι όμως βέβαια γράφοντας τους στίχους για τα τραγούδια με τα οποία ο Alex Sid (Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος) επενδύει την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», αναμφίβολα την πλέον επιτυχημένη ελληνική των τελευταίων χρόνων που έγινε ευρύτερα γνωστή και καταξιώθηκε. Η Ουρανία μας μίλησε γι’ αυτήν αλλά και για το τι είναι και τι σημαίνει η στιχουργία για την ίδια.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς/ές φαρμακοποιούς να ασχολούνται με το τραγούδι, συνθετικά και κυρίως στιχουργικά και ερμηνευτικά. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιου είδους σχέση ανάμεσα σ’ αυτό το επάγγελμα και στην τέχνη τού τραγουδιού;

Τι να σου πω... Ίσως είναι κάποια εσωτερική ανάγκη που μας ωθεί, μετά τη θεραπεία της ύλης και του σώματος, να αναζητήσουμε τα θεραπευτικά μέσα που οδηγούν στη θεραπεία της ψυχής, κατ’ αρχάς της δικής μας. Κάτι που η μουσική και τα τραγούδια παρέχουν από τότε που υπάρχει ο κόσμος.

Για εσένα προσωπικά συνδέονται καθόλου οι δύο δραστηριότητές σου κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Έχω την τύχη να βιοπορίζομαι από ένα επάγγελμα που αγαπώ και με γειώνει. Η στιχουργική, από την άλλη, είναι ο έρωτάς μου, με απογειώνει... Δεν θέλω να ζήσω χωρίς αυτήν - κι ας μην μπορώ να ζήσω από αυτήν.

Στους στίχους λειτουργείς κατά κύριο λόγο βιωματικά, μυθοπλαστικά ή και με τους δύο τρόπους ανάλογα με την περίπτωση; Ποια θα έλεγες ότι είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο σε εμπνέουν;

Οι στίχοι μου σπανίως είναι βιωματικοί, αν και με περιέχουν. Είναι αποτέλεσμα παρατήρησης και εν μέρει μυθοπλασίας. Ανέκαθεν ερωτικά τραγούδια έφταναν κατευθείαν στην καρδιά μου και τέτοια αγαπώ να γράφω.

Ποιοι/ες θα έλεγες ότι είναι οι στιχουργοί που σε έχουν επηρεάσει καθοριστικά;

Τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη μου φανέρωσαν έναν υπέροχο κόσμο όταν ήμουν 12 ετών. Στην πορεία αγάπησα τον Ρασούλη, τον Ελευθερίου, την Παπαγιαννοπούλου, τον Γκάτσο και πολλούς άλλους.

Τι θα είχες να πεις για τον πρώτο δίσκο εξολοκλήρου με δικούς σου στίχους τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του;

Αγαπώ το «Απ’ το μέλλον κι απ’ το παρελθόν» το ίδιο όπως την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησε. Θεωρώ εξαιρετικές τις μελοποιήσεις των στίχων μου από τόσο σημαντικούς δημιουργούς (Ανδρέου, Ξυδάκης, Μαχαιρίτσας, Καζαντζής, Θαλασσινός, Καραμουρατίδης, Ρίζος, Εμμανουηλίδης και Μητρίτσα) και συγκινούμαι πάντα από τις μοναδικές ερμηνείες της Αναστασίας Μουτσάτσου. Είναι τιμή για κάθε νέο στιχουργό ένα τέτοιο ξεκίνημα.

Τόσο ως θεατής όσο και ως κάποια που έχει ανάμειξη σ’ αυτό τι νομίζεις ότι κάνει τη σειρά «Άγριες Μέλισσες» τόσο επιτυχημένη και δημοφιλή;

Εμπνευσμένο σενάριο, ευρηματική σκηνοθεσία, σπουδαίες ερμηνείες, προσεγμένη διανομή, εποχή και ελληνικότητα. Είναι σαν να ζωντάνεψαν οι ιστορίες που ακούγαμε απ’ τους παππούδες μας. Παρακολουθούμε μια εποχή που μπορεί να μην ήταν αθώα, ήταν όμως αυθεντική και σε ένα μη αστικό τοπίο.

Πώς προέκυψε η ανάμειξη σου σ’ αυτήν; Εσύ έφερες τον Αλέξανδρο Σιδηρόπολο στο project ή το αντίστροφο; Ποιο νομίζεις ότι είναι το στοιχείο που κάνει αυτή τη συνεργασία σας τόσο επιτυχημένη;

Ο Αλέξανδρος είχε ήδη αναλάβει να γράψει την πρωτότυπη μουσική της σειράς. Με πλησίασε και έτσι ξεκίνησα να γράψω στίχους για τις μελωδίες που μου εμπιστεύθηκε. Η ουσιαστική φιλία και η αγάπη που μας συνδέουν είναι η εξέλιξη της επιτυχημένης συνεργασίας μας. Νιώθω πως είναι καρμική η συνάντησή μας.

Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις στίχους για μια τηλεοπτική σειρά; Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη μέθοδο στο γράψιμο τους ή μόνο την έμπνευσή σου, όπως πάντα;

Αυτό που έως έναν βαθμό κάνει τη διαδικασία πιεστική είναι ίσως οι χρόνοι. Μιλάμε για μια καθημερινή σειρά. Όμως το σενάριο και οι μουσικές του Alex είναι τεράστια πηγή έμπνευσης, αφού τα τραγούδια πλαισιώνουν τις σκηνές που μας υποδεικνύονται από τους δημιουργούς της σειράς.

Σε ενδιαφέρει και σε βοηθά να ξέρεις ποια φωνή θα ερμηνεύσει έναν στίχο σου ή όχι;

Ένας/μία ερμηνευτής/τρια μπορεί να απογειώσει ή να καταβαραθρώσει ένα τραγούδι. Μ’ αυτή την έννοια θέλω να ξέρω ποιος/α θα τραγουδήσει τους στίχους μου και να είμαι συνυπεύθυνη για την επιλογή αυτή.

Μπορείς να μιλήσεις για την πανδημία και με τις δύο ιδιότητές σου. Τι έχεις να πεις κατ’ αρχάς ως υγειονομικός για την αντιμετώπιση της από την κυβέρνηση επί έναν χρόνο τώρα;

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι αδιαμφισβήτητο.  Όμως είναι μεγάλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την αρχή της πανδημίας για να εξακολουθούν να γίνονται λάθη από την πλευρά του κράτους και να μην δίνεται η ουσιαστική ενίσχυση που χρειάζεται το ΕΣΥ.

Και για τη στάση της απέναντι στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του στη διάρκειά της;

Ο πολιτισμός αντιμετωπίστηκε σαν περιττή πολυτέλεια και εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό.  Όταν μιλούν για επανεκκίνηση της αγοράς και δεν υπάρχει καμία αναφορά σ’ αυτόν, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει μέριμνα για τους καλλιτέχνες, καθίσταται σαφές ότι για τους πολιτικούς η σωτηρία της ψυχής… δεν είναι και πολύ μεγάλο πράγμα.

Και τι ετοιμάζεις για μετά από τις «Άγριες Μέλισσες», αν υπάρχει ήδη κάτι συγκεκριμένο;

Αρχικά θα συγκεντρώσουμε σύντομα τα μέχρι τώρα τραγούδια τής σειράς σε έναν δίσκο.  Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αφού η σειρά θα συνεχιστεί και για τρίτη σεζόν. Ταυτόχρονα, είναι στα σκαριά σχέδια τα οποία ελπίζω να υλοποιηθούν μόλις πάρουμε ξανά στα χέρια μας τη ζωή μας.

Η επιβεβαίωση ενός πράγματος για το οποίο προσωπικά ήμασταν σίγουροι, ότι έχουμε να ακούσουμε ακόμα πολλά τραγούδια από την πένα της Ουρανίας Πατέλη...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL