Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Καλλιτέχνες / Έκκληση για κοινή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλλιτέχνες / Έκκληση για κοινή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Τη φωνή της λογικής προτάσσουν 100 γνωστοί δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού και κληρονόμοι στην ανοιχτή επιστολή με την οποία προκρίνουν την άμεση συγχώνευση των δύο οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων.

"Η ΕΔΕΜ και η Αυτοδιαχείριση πρέπει επιτέλους να ενωθούν για να ανακουφιστούν και οι δικαιούχοι τους, αλλά και οι χρήστες της μουσικής τους" επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους για τον κοινό σκοπό. "Ένας ΟΣΔ διάφανος και αποτελεσματικός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε" τονίζουν.

Παράλληλα στην επιστολή τους καλούν τους συναδέλφους τους στο Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης "να μην διακόψουν πάλι, για τρίτη φορά, τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών", να "σταματήσουν να εμποδίζουν τον έλεγχό της από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή -κάτι που η ΕΔΕΜ δέχτηκε για τον εαυτό της από την πρώτη στιγμή" και να ακολουθήσουν αυτό που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή "τον έλεγχο" των δύο οργανισμών και τη διενέργεια εκλογών "αμέσως στον νέο οργανισμό μετά την ένωση".

Δύο γνωστοί δημιουργοί που συνυπογράφουν την επιστολή, ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης και ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας, έχοντας βιώσει όλη τη διαδρομή των πνευματικών δικαιωμάτων από την κατακρήμνιση της ΑΕΠΙ έως τον νέο οργανισμό των δημιουργών, εξηγούν την αναγκαιότητα της συγχώνευσης ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείρισης.

Μωραΐτης: Να προχωρήσουμε μαζί

"Η συγχώνευση των δύο οργανισμών είναι η μόνη λύση και όποιος δεν το βλέπει αυτή τη στιγμή ή είναι τυφλός ή έχει προσωπικά συμφέροντα. Δοκιμάσαμε ο καθένας μόνος, χωριστήκαμε, ακολουθήσαμε την παράδοση της φυλής μας, δηλαδή τον εμφύλιο, τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων" λέει ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, που συνυπογράφει την επιστολή και εξηγεί ότι:

"Η χώρα σε περίοδο πανδημίας αλλά και γενικότερα δεν έχει την πολυτέλεια να θρέφει δύο οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Από τη μια ελάχιστοι χρήστες πληρώνουν και από την άλλη οι δημιουργοί βρίσκονται σε κατάσταση φτωχοποίησης. Ας καμφθούν έστω μία φορά οι εγωισμοί, προκειμένου να προχωρήσουμε με τον μόνο τρόπο που μπορούμε: Μαζί".

Τον ρωτάμε γιατί καθυστερεί η συγχώνευση. "Αν και δεν θεωρώ ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν την ίδια ευθύνη, υπάρχουν εντούτοις σημεία στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση. Αυτή τη στιγμή το τελευταίο το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ποιος θα νικήσει, γιατί έτσι χάνουμε όλοι. Ανήκω στην ΕΔΕΜ που θέλει την ένωση, η Αυτοδιαχείριση επίσης ισχυρίζεται ότι θέλει την ένωση, οτιδήποτε άλλο είναι καταστροφικό. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη και για τη δική μας επιβίωση, αλλά, κυρίως, για τα παιδιά που τώρα μπαίνουν στο τραγούδι. Θα είμαστε πάρα πολύ 'λίγοι' και υπόλογοι απέναντί τους αν δεν τα καταφέρουμε".

Καλδάρας: Να ενωθούμε!

Από την πλευρά του ο Κώστας Καλδάρας υπογραμμίζει ότι "η ΕΔΕΜ, που εκφράζει την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, όπως, πιστεύω, και η μεγάλη μερίδα των δημιουργών που ανήκουν στην Αυτοδιαχείριση, ζητούν με επιμονή την ένωση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι και ο σκοπός της επιστολής μας, αλλά και ο διαχρονικός στόχος όπου έμπρακτα έχουμε αποδείξει ότι παλεύουμε γι' αυτόν, τα μέλη του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ".

Ωστόσο επισημαίνει ότι "εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζουμε την άρνηση, τα ψέματα μιας μειοψηφίας από τη διοίκηση της Αυτοδιαχείρισης. Γι' αυτό τους απευθύνω πρόσκληση για μια ακόμα φορά, παρακάμπτοντας τον πόλεμο με τις προσφυγές και τις μηνύσεις που έχουν ανοίξει κατά της ΕΔΕΜ, να ενωθούμε μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή τον οικονομικό έλεγχο των δύο οργανισμών από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές, που θα αποδείξει τη διαφάνεια και την καθαρότητα των δύο οργανισμών. Υπάρχει πρόβλημα σ' αυτό;

Οι ελάχιστοι συνάδελφοι της Αυτοδιαχείρισης που αντιδρούν στην κοινή λογική και στις νόμιμες διαδικασίες ας σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στον δρόμο που θα μας οδηγήσει σε έναν οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και τους δημιουργούς του. Δυστυχώς αυτή η μειοψηφία, με τη μέχρι τώρα στάση της, τους μόνους που ευνοεί είναι προσωπικές ατζέντες, ξένοι παράγοντες που θέλουν να κυριαρχήσουν στα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και ιδιώτες που ονειρεύονται να φτιάξουν μια καινούρια ΑΕΠΙ".

Ποιοι υπογράφουν

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Βιτάλη, Δήμητρα Γαλάνη, Θοδωρής Γκόνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παρασκευάς Καρασούλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Μυστακίδης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παύλος Παυλίδης, Νίκος Πλατύραχος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος, κληρονόμοι Θάνου Μικρούτσικου, Στ. Καζαντζίδη, Ι. Καμπανέλλη κ.ά.

Δεν αποφάσισε το ΣτΕ για την άδεια της ΕΔΕΜ

Δεν υπάρχει ακύρωση της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, δεδομένου ότι το ΣτΕ δεν αποφάσισε σχετικά μ' αυτό το θέμα, αλλά το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, διαμηνύει για μια ακόμα φορά η  Ένωση Δικαιούχων  Έργων Μουσικής.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι σχετικά με την πρώτη απόφαση (230/2021), η οποία αφορά την αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) των μελών της ΕΥΕΔ, με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, "το Τμήμα με την εισήγησή του δεν έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της απόφασης της Γ.Σ της ΕΥΕΔ.  Έκρινε ότι απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ, καθώς δεν πρόκειται περί εκτελεστής διοικητικής πράξης".

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη απόφαση (229/2021), που σχετίζεται με την αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, "το Τμήμα προέκρινε σε αυτήν την περίπτωση ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς από την υπουργική απόφαση η βιωσιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα της ΕΔΕΜ".

Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ, όπως υπογραμμίζει η  Ένωση Δικαιούχων  Έργων Μουσικής, "με την ΕΔΕΜ σήμερα έχουν συμβληθεί περισσότερα από 2.000 μέλη με ρεπερτόρια μεγάλης οικονομικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων και των πολυεθνικών εκδοτών, που αριθμούν πολλές χιλιάδες αλλοδαπά έργα. Ως εκ τούτου, η ΕΔΕΜ είναι απολύτως βιώσιμη εν τοις πράγμασι".

Εξηγεί επίσης ότι "σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της ΚΥΑ, η οποία θα κριθεί σε άλλη δίκη από το ΣτΕ" και καθιστά απόλυτα σαφές ότι "η ΕΔΕΜ δεν έχει λάβει με την ΚΥΑ ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Ως εκ τούτου δεν οφείλει να επιστρέψει και κανένα ποσό".

Παράλληλα επισημαίνει ότι "τα ποσά που μεταφέρθηκαν από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ αφορούν δικαιώματα των ίδιων των δημιουργών και μόνο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει ήδη διανεμηθεί σε 9.000 περίπου δικαιούχους και καταβληθεί σε πρώην μέλη της ΕΥΕΔ, ανεξαρτήτως αν σήμερα εκπροσωπούνται από την ΕΔΕΜ. Δηλαδή αφορούν και δικαιούχους που σήμερα έχουν προσχωρήσει στην Αυτοδιαχείριση".

Τέλος, σχετικά με τη συγχώνευση της ΕΔΕΜ και της Αυτοδιαχείρισης, επισημαίνει την "επιτακτική ανάγκη" αυτής της λύσης για τους δύο οργανισμούς και καλεί την Αυτοδιαχείριση "να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" υπογραμμίζοντας ότι "οι δικαστικές ενέργειες ενός ΟΣΔ εις βάρος του άλλου δεν ωφελούν κανέναν, μα κυρίως δεν ωφελούν τους ίδιους τους δημιουργούς, οι οποίοι αξίζουν να βρίσκονται σε έναν ενιαίο, αξιόπιστο και ασφαλή ΟΣΔ για τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους".]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL