Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Βασίλης Βασιλικός στην «Α» / Υπερήφανος που πλούτισα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Βασιλικός στην «Α» / Υπερήφανος που πλούτισα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Πρόταση - ύβρις με σαφή πολιτικό χαρακτήρα και άρωμα άλλων εποχών, αυτών που ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμούνται σήμερα οι 17άρηδες, κατέθεσε η γαλάζια πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας Φωτεινή Κόγια, με την οποία ζητάει τη μετονομασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης», επί πολλά χρόνια δημάρχου που δεν ζει πλέον. Η πρότασή της αναμένεται να εξεταστεί στο Τοπικό Συμβούλιο της Παρασκευής και, στην περίπτωση που γίνει δεκτή, να προχωρήσει η σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Παρότι δεν υπάρχει γραπτή εισήγηση, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο εναντίον του Καβαλιώτη συγγραφέα και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. επειδή τόλμησε να τεθεί υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. Τόλμησε δηλαδή να υπερασπιστεί τον νομικό, τον ανθρώπινο πολιτισμό, τη Δημοκρατία.

Η γαλάζια παράταξη επιθυμεί διακαώς τη μετονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης αδυνατώντας να κατανοήσει τι σημαίνει ελευθερία της έκφρασης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο Βασίλης Βασιλικός το 2012 είχε δωρίσει 15.000 βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Kαβάλας, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον και την έγνοια του για τη γενέθλια πόλη. Ως τιμητικό αντίδωρο της χειρονομίας τού συγγραφέα, η πόλη έδωσε το όνομά του στη βιβλιοθήκη.

«Είχα πει όταν δόθηκε το όνομά μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ότι αυτή η τιμή, να της δώσουν το όνομά μου, για μένα ήταν ισάξια με ένα Νόμπελ. Κι αν ένα Νόμπελ δεν μπορούν να το πάρουν πίσω, αυτόν τον τιμητικό τίτλο μπορούν να τον αφαιρέσουν. Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος που πλούτισα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών» λέει στην ΑΥΓΗ ο κορυφαίος  Έλληνας συγγραφέας, δημιουργός του «Ζ» και δεκάδων άλλων βιβλίων, που τον έκαναν γνωστό στα πέρατα του κόσμου συνδέοντας το όνομά του με τη Δημοκρατία, τον ουμανισμό και τη σπουδαία λογοτεχνία.

Η κουλτούρα των «αρίστων», βαθιά αυταρχική, τιμωρητική και αρκούντως αντιδημοκρατική, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, προφανώς δεν μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος ενός Βασίλη Βασιλικού.  Ίσως να μην μπορεί να συγχωρήσει το γεγονός ότι ο Βασιλικός με το «Ζ», το οποίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Κώστας Γαβράς, έκανε γνωστές τις αμαρτίες του παρακράτους της Δεξιάς και τη δολοφονία Λαμπράκη τότε, στη μακρινή δεκαετία του ’60, που ο νυν πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς να ξεχαστεί. Προφανώς δεν μπορεί να συγχωρήσει ότι ο παγκόσμιας φήμης συγγραφέας, που έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στην UNESCO, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, της ΕΡΤ κ.α., τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 και ότι εξακολουθεί με θαλερότητα και επιμονή να υπερασπίζεται τις αξίες του ουμανισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για την κουλτούρα των «αρίστων» η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί δικαίωμα της εξουσίας και όχι βασική αρχή της Δημοκρατίας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Κάτι ανάλογο άλλωστε δεν είχαν επιφυλάξει και στον νεκρό Μανώλη Γλέζο;

Η πρόταση της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Κωστή Σιμητζή, επί δημαρχίας του οποίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας πήρε το όνομα «Βασίλης Βασιλικός». «Οποιοιδήποτε διακινούν τέτοια σενάρια κάνουν κακό στην Καβάλα και την Ελλάδα. Η προσφορά του Βασίλη Βασιλικού στα γράμματα είναι τέτοια που δεν μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και από μια ατυχή δήλωσή του. Στη συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση ο Βασίλης Βασιλικός υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και όχι οποιονδήποτε εγκληματία» λέει στην ΑΥΓΗ. Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μου, η οικογένεια του εκλιπόντος δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη διαφωνεί με την πρόταση μετονομασίας».

Για «δίωξη» και για «ξεκάθαρα πολιτική απόφαση» κάνει λόγο η Τάνια Ελευθεριάδου, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ονόματος».  Όπως επισημαίνει, «είναι αδιανόητο μία πρόεδρος, ένα δημοτικό συμβούλιο, ένα οποιοδήποτε πολιτικό όργανο να ‘τιμωρεί’ εκείνον που έχει διαφορετική άποψη από αυτόν. Ο Βασίλης Βασιλικός και ο κάθε δημοκράτης πολίτης δεν στηρίζει την τρομοκρατία. Στηρίζει όμως και υπερασπίζεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για «πολιτική δίωξη» μιλάει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και χαρακτηρίζει «συντηρητική, ακραία και πολιτικά στοχευμένη κίνηση» την προσπάθεια αφαίρεσης του ονόματος του Βασίλη Βασιλικού από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. «Λογοτέχνες του βεληνεκούς του δεν μπαίνουν σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ας το ξανασκεφτούν πριν συνεχίσουν την πολιτική δίωξη του Βασιλικού, γιατί απέναντί τους δεν θα βρουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους δημοκράτες πολίτες όλης της Ευρώπης».

Η προσπάθειά μας να μιλήσουμε με τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη δεν στάθηκε δυνατή. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα έχει αξία ο λόγος του ποιητή. «Και μόνο η σκέψη να εξοβελιστεί το όνομα του Βασίλη Βασιλικού από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας αποτελεί επονείδιστη πράξη, που, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι ένας δημόσιος και διεθνής διασυρμός μιας πόλης με τόσο βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις και τόσο βαριές περγαμηνές αγώνων» λέει ο Καβαλιώτης ποιητής Κώστας Καναβούρης, προσθέτοντας ότι «η τιμωρητική αυτή πρόταση πρέπει να επιστρέψει αυτούσια στους εμπνευστές της και να χαρακτηρίσει τη δική τους αθλιότητα και κανενός άλλου. Εκάς οι βέβηλοι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL