Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-1.2°C5.2°C
0 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
2 °C
-0.7°C3.8°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
-1.0°C5.7°C
1 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.5°C7.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
-2 °C
-2.1°C-2.1°C
0 BF 64%
Έρι Κύργια / Το νέο πρόσωπο στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρι Κύργια / Το νέο πρόσωπο στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Η δραματολόγος και μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου  Έρι Κύργια ορίστηκε και επισήμως μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια στην πρώτη κρατική σκηνή της χώρας, στη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Λιγνάδη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο ορισμός της έγινε «με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου και τη μετάβασή του στη νέα περίοδο». Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, η Έρι Κύργια δεν θα καλύψει το υπόλοιπο της θητείας, που λήγει στις 28 Αυγούστου του 2022. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες προκειμένου ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής «να αναδειχθεί από  την ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση  της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα συγκροτηθεί από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους». 

«Συγκεκριμένα, την 5η Απριλίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο της διαδικασίας καθώς και τη σύνθεση της Επιτροπής. Η διαδικασία  κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους έχει καταληκτική ημερομηνία την 7η Μαίου. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  θα  γίνει την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα  οριστεί ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, με τριετή θητεία» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το πρόγραμμα του καλοκαιριού με τις δύο παραγωγές του Εθνικού στο Φεστιβάλ Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις παραστάσεις να παρουσιάζουν εκκρεμότητες που χρειάζεται να λυθούν, όπως τελικές επιλογές ηθοποιών και συντελεστών, αλλά και υπογραφές συμβολαίων.

Το άμεσο και βασικό θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, κοντά στην οποία είχαν φτάσει λίγο πριν την παραίτηση Λιγνάδη Εθνικό και σωματεία.

Η  Έρι Κύργια είναι από τις δραματουργούς που έχουν μακρά θητεία στο θέατρο, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους σκηνοθέτες.  Όλοι όσοι τη γνωρίζουν από το Ελεύθερο Θέατρο αλλά και τη θητεία της στο Εθνικό, και κυρίως εκείνοι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες της, μιλούν για τις οργανωτικές της αρετές, τη μεθοδικότητα και την αφοσίωσή της στο έργο που κάθε φορά καλείται να αναλάβει και να ολοκληρώσει.

Έως και την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόσωπο χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή, σύμφωνα με το καταστατικό, ασκεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου Βασίλης Πουλαντζάς. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει τον προσεχή Μάιο.

«Ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, το γνωρίζουμε όλοι. Προφανώς και η κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Λιγνάδη. Και πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει θέση» δήλωσε σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Αυτό που έχουμε όλοι ως καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες είναι να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους, να προστατεύσουμε έναν δημόσιο οργανισμό. Υποχρέωση και του υπουργείου Πολιτισμού και του πρωθυπουργού αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης γενικότερα. Υποχρέωση να προστατευθεί ένας δημόσιος οργανισμός, όχι πρόσωπα. Τα πρόσωπα, αν είναι υπόλογα απέναντι στη Δικαιοσύνη, πρέπει εκεί να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL