Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ολοκαύτωμα / Ημέρα μνήμης για τη θηριωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκαύτωμα / Ημέρα μνήμης για τη θηριωδία

Ολοκαύτωμα


Ημέρα με βαρύ ιστορικό φορτίο η σημερινή, καλεί να θυμηθούμε και να ξανασκεφτούμε τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος που στιγμάτισε τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπως καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου, έχει ορόσημο εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου 1945 όπου ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης των ναζί, το  Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Έχοντας τα τελευταία χρόνια ενταχθεί στη δημόσια σφαίρα και λειτουργώντας στη συλλογική μνήμη, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος φέτος, λόγω της πανδημίας, τιμάται διαδικτυακά και όχι μόνο από τους θεσμικούς φορείς. Την πρωτοκαθεδρία έχει η Θεσσαλονίκη, μια και έχει το θλιβερό προνόμιο του αποδεκατισμού σχεδόν του συνόλου της εβραϊκής της κοινότητας.

Έτσι ο Λευκός Πύργος, ως φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, απόψε θα φωταγωγηθεί με τη στολή κρατουμένου του  Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φοράνε στο πέτο οι Εβραίοι. Παράλληλα, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν διαδικτυακό αφιέρωμα για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων στο οποίο, εκτός των μηνυμάτων που θα εκφωνηθούν, θα προβληθεί η παραγωγή του 55ου Φεστιβάλ Δημητρίων «Μην με ξεχάσετε», που αποτελεί τη δραματοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του ομώνυμου βιβλίου του Λεόν Σαλτιέλ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τις ηθοποιούς Ρούλα Πατεράκη και  Έφη Σταμούλη (7.45 μ.μ.).

Οι αφιερωματικές εκδηλώσεις επεκτείνονται και το σαββατοκύριακο 30 και 31 Ιανουαρίου, με την προβολή της παράστασης «Η χαμένη αθωότητα της  Άννας Φρανκ» από τη θεατρική ομάδα της ΙΚΘ Entremosotros (7 μ.μ.). Το αφιέρωμα προβάλλεται στο www.jcthessaloniki.gr και το YouTube.

Η πρεσβεία του Ισραήλ τιμά την ημέρα με την προβολή της ταινίας «Το μεγαλύτερο ταξίδι: Οι τελευταίες ημέρες των Εβραίων της Ρόδου», που θα είναι διαθέσιμη έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 11.59 μ.μ., στο vimeo (https://vimeo.com/504686944, κωδικός πρόσβασης: Rhodes).

Ο σκηνοθέτης Ρουτζέρο Γκαμπάι καταγράφει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Ρόδου, που από τα 1.800 μέλη της επέζησαν του  Άουσβιτς 151, μέσα από τις αφηγήσεις τριών επιζώντων, της Στέλλας Λεβί, του Σάμη Μοντιάνο και του  Άλμπερτ Ισραέλ.

Ένα συγκροτημένο αφιέρωμα τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους από μαθητές και νέους παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στη σελίδα του στο Facebook εστιάζοντας στον τρόπο που οι νεαροί κινηματογραφιστές προσλαμβάνουν και αποτυπώνουν γεγονότα που σφράγισαν την ανθρώπινη μοίρα.  Έτσι θα παρουσιαστούν η ταινία animation του Μαξ Σόχαμ «Η Σόφι και ο Τζέικομπ», μαθητών του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, που παρακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι μετά το πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Ρουμανία να αναζητά νέα πατρίδα, αλλά καμία χώρα να μην τους δέχεται, το «Κρυφτό.  Ένα graphic novel για τους  Έλληνες Εβραίους», που καταγράφει σπαράγματα από μαρτυρίες «κρυμμένων παιδιών», το «Μπλοκ 15» του 7ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, που είναι γυρισμένο στο Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου όπου πέρασαν  Έλληνες Εβραίοι πριν τη μεταγωγή τους στο  Άουσβιτς, και το «Είχαν όμως την ευκαιρία...» του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου.

Από την πλευρά τους, οι κινηματογραφικές προβολές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνουν την Παρασκευή 29 του μηνός (2-4 μ.μ.) τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ολοκαύτωμα και αναπαράσταση στον κινηματογράφο: Η περίπτωση της ταινίας ‘Σοά’ του Κλοντ Λαντζμάν», στην οποία θα μιλήσουν η ιστορικός και συνεργάτις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Οντέτ Βαρών - Βασάρ και η Αριέλα Ασέρ, ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, με συντονίστρια τη Μαρία Μαμαλίγκα, ενώ θα χαιρετήσει ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Νίκος Τρανός. Προτρέπουν δε όσους δεν έχουν δει την εμβληματική 9ωρη ταινία του Λαντζμάν να την αναζητήσουν στο Διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL