Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αμάντα Γκόρμαν / Η ποίηση είναι εργαλείο αφύπνισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμάντα Γκόρμαν / Η ποίηση είναι εργαλείο αφύπνισης

Αμάντα Γκόρμαν

Η Αμάντα Γκόρμαν είναι μόλις 22 χρόνων. Γεννημένη στο Λος  Άντζελες, με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ, άρχισε να γράφει ποίηση από μικρή. Στα 16 της έγινε εκπρόσωπος νεολαίας στα Ηνωμένα  Έθνη, ενώ στα 19 της έγινε η πρώτη National Youth Poet Laureate της Αμερικής. Σήμερα, ακολουθώντας τα βήματα, μεταξύ άλλων, της Μάγιας Αγγέλου και του Ρόμπερτ Φροστ, σύμφωνα με την παράδοση των Δημοκρατικών, γίνεται η νεότερη ποιήτρια που θα διαβάσει ποίημά της στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το ποίημα «The hill we climb» (Ο λόφος που ανεβαίνουμε) η νεαρή μαύρη Αμερικανίδα ποιήτρια άρχισε να το γράφει την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της, μπορεί να μην αναφέρεται ευθέως στην εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, όμως δεν μπορεί να την προσπεράσει. «Το ποίημα δεν είναι τυφλό» λέει. «Δεν γυρίζεις την πλάτη σου στα αποδεικτικά στοιχεία της διαφωνίας και της διχοτόμησης».  Άλλωστε, τα γεγονότα τής έδωσαν μια νέα ώθηση, όπως λέει, να ολοκληρώσει το ποίημά της. Από το επιτελείο του νέου Προέδρου δεν της έδωσαν οδηγίες τι να γράψει, αλλά την ενθάρρυναν να δώσει έμφαση στην ενότητα και την ελπίδα.

Για την Γκόρμαν, «η δύναμη της ποίησης είναι το παν. Η ποίηση είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι ιδέες γνωστές και να τις νιώσει κάποιος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά είναι και καθήκον για έναν ποιητή».

Ακτιβίστρια και δυναμική, όπως μετέτρεψε σε δύναμη το πρόβλημα ομιλίας που αντιμετωπίζει από παιδί, έτσι θεωρεί ότι «η ποίηση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και ένα εργαλείο αφύπνισης». Με την ποίησή της διατρέχει τη διακεκαυμένη ζώνη της σημερινής Αμερικής, εστιάζει στον ρατσισμό και στα γυναικεία θέματα, θίγει ζητήματα περιθωριοποίησης, αλλά και της αφρικανικής διασποράς.

«Μιλάω σε όλους, αλλά θέλω να μιλήσω και για όλους» λέει για το ποίημα που θα απαγγείλει στην τελετή ορκωμοσίας, προσθέτοντας ότι θα το μοιραστεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, που το 1993 απήγγειλε το ποίημά της «On the pulse of morning» στην ορκωμοσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Ρόμπερτ Φροστ στην ορκωμοσία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1961.

Η Γκόρμαν, μια νεαρή ταλαντούχα και ευαίσθητη γυναίκα της εποχής της, ως μαύρη έχει βιώσει κοινωνικές διακρίσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως το φύλο και η φυλή της αποτελούν και βασικό συστατικό της δύναμής της. Στα μόλις 22 της χρόνια έχει ήδη κάνει πολλά.  Έχει διακριθεί, έχει γράψει για μαύρους, έχει γίνει η πρώτη νέα ποιήτρια που άνοιξε τη λογοτεχνική σεζόν της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, το 2017, έχει διαβάσει την ποίησή της στο MTV. Στη Νέα Υόρκη, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan απέκτησαν το ποίημά της «In this place (An american lyric)» και το έθεσαν το 2018 κοντά σε έργα της Ελίζαμπεθ Μπίσοπ Γκόρμαν. Επίσης, έχει ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «One pen one page», ο οποίος διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα γραφής για νέους.

Στην Ελλάδα θα γνωρίσουμε την ποίησή της στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Poetix, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, και έχει συμπεριλάβει τρία ποιήματά της σε μετάφραση της Χριστίνας Λιναδράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL