Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
11.7°C15.0°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.0°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
4.4°C11.0°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.7°C13.3°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
8.3°C8.3°C
1 BF 88%
Επιστολή διαμαρτυρίας / Υπάρχει ανάγκη για εθνική κινηματογραφική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή διαμαρτυρίας / Υπάρχει ανάγκη για εθνική κινηματογραφική πολιτική

Κινηματογράφος φιλμ
(PIXABAY.COM)

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν 673 επαγγελματίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης,που εκπροσωπούν όλες τις γενιές και όλες τις ειδικότητες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους «σε τρεις πρόσφατες νομοθετικές και θεσμικές ενέργειες, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της ΕΡΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αλλοιώνουν το τοπίο του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης και δημιουργούν μονοπωλιακές συνθήκες στον χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής».

Σε μια πρωτοφανή κίνηση συσπείρωσης και ενότητας, οι 673 ζητούν την απόσυρση, διαβούλευση και επαναδιατύπωση των διατάξεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο στέρησης θέσεων εργασίας και σημαντικών πόρων από την παραγωγή των ταινιών.

Υπογραμμίζουν «τις επιπτώσεις της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων για την 7η τέχνη σε δύο υπουργεία και μία Γενική Γραμματεία, αλλά και τον κατακερματισμό και την επικάλυψη δράσεων από δύο φορείς, όπως είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ».

Οι εγνωσμένου κύρους σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, συντελεστές και θεωρητικοί του κινηματογράφου ζητούν μια «εθνική κινηματογραφική πολιτική με σχέδιο, στρατηγική και όραμα για το ελληνικό σινεμά, τόσο ως τέχνη και εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν όσο και ως ισχυρό μοχλό επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης».

Την επιστολή συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Κώστας Γαβράς, Παντελής Βούλγαρης, Κυριάκος Κατζουράκης, Κώστας Φέρρης, Περικλής Χούρσογλου, Τάσος Ψαρράς, Νίκος Καβουκίδης, Δήμος Αβδελιώδης, Γιώργος Αρβανίτης, Βασίλης Βαφέας, Σωτήρης Γκορίτσας, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Άγγελος Φραντζής, Εύα Στεφανή, Γιώργος Ζώης, Μαρία Ηλιού, Στέλλα Θεοδωράκη, Γιώργος Λάνθιμος, Γιάννης Λεοντάρης, Κυριάκος Αγγελάκος, Αντουανέττα Αγγελίδη, Ελένη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Ινδαρές, Αντώνης Κόκκινος, Πάνος Κούτρας, Φίλιππος Κουτσαφτής, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μανούσος Μανουσάκης , Μαργαρίτα Μαντά, Τάσος Μπουλμέτης, Γιάννης Οικονομίδης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος, Λάκης Παπαστάθης, Θανάσης Ρεντζής, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Γιάννης Σολδάτος, Φίλιππος Τσίτος και πολλοί άλλοι.

Αναφορικά με το άρθρο για τη χρηματοδότηση του 1,5%, οι 673 ζητούν να αποσυρθεί, να γίνει διαβούλευση και να επαναδιατυπωθεί «με την ενσωμάτωση του άρθρου 13 της Οδηγίας της Ε.Ε. στην ελληνική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνοντας στους υπόχρεους ενίσχυσης της εθνικής μας κινηματογραφίας τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος - μέλος, εφόσον αυτοί απευθύνονται ειδικά σε κοινό εντός της Ελλάδας».

Ως προς την ΕΡΤ, υπογραμμίζουν ότι οφείλει «να στηρίξει την παραγωγή και την προώθηση της ελληνικής ταινίας και να μην ξεχνά πως από τους σκηνοθέτες και τους υπόλοιπους συντελεστές των κινηματογραφικών ταινιών διαχρονικά άντλησε και εξακολουθεί να αντλεί το καλλιτεχνικό δυναμικό των σειρών της».

Ζητούν ακόμη «να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη βελτίωση της παραγράφου 3 του άρθρου 66 του νόμου που αφορά την ενίσχυση αλλοδαπών τιμολογίων από το ΕΚΟΜΕ, προκειμένου να είναι μεν αποτελεσματική ως προς την προσέλκυση των μεγάλων παραγωγών των πλατφορμών και των στούντιο, χωρίς όμως αυτό να θίγει τους Έλληνες επαγγελματίες παραγωγούς, καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές».

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι 673 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα όλων των ειδικοτήτων και όλων των γενεών καταγγέλλουν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης και την πρωτοφανή έλλειψη διαβούλευσης που υπονομεύουν την ελληνική κινηματογραφία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προωθώντας τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του και στον πολιτισμό, δεν διστάζει να ισοπεδώσει τα πάντα. Να αποσυρθούν τώρα οι επίμαχες νομοθετικές παρεμβάσεις και να ξεκινήσει η κυβέρνηση έναν ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL