Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ακρόπολη / Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και 40 μέρες για πλημμύρες εξαιτίας του τσιμέντου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη / Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και 40 μέρες για πλημμύρες εξαιτίας του τσιμέντου

Μητσοτάκης Μενδώνη Ακρόπολη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Σάλο έχουν προκαλέσει τα βίντεο που δείχνουν την Ακρόπολη να έχει πλημμυρίσει με την πρώτη καταιγίδα, μετά και το τσιμέντωμα που έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για αυτόν τον κίνδυνο αλλά για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δεν τους άκουσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, ο Τάσος Τανούλας εκ των πλέον ειδικών και με σαράντα χρόνια εργασίας σε καθημερινή βάση στην Ακρόπολη (1976-2016) αφού ήταν προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010) και επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016), είχε στείλει σχετική επιστολή στης 2 Νοεμβρίου.

«...Θα υπάρξουν, φοβούμαι, και πρακτικά προβλήματα που θα προστεθούν στα προαναφερθέντα, δηλαδή τα σχετικά με την ύπαρξη οπλισμού στο σκυρόδεμα. Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που «καταπίνουν» τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες; Τι θα γίνει με την αντηλιά και την θερμοσυσσώρευση στις νέες κατασκευές;» ανέφερε ο Τάσος Τανούλας.

https://youtu.be/mzRq4M6yWTU

Σήμερα, σχεδόν 40 μέρες μετά, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, εκθέτοντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού για τον κακό σχεδιασμό και την προχειροδουλειά στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

https://youtu.be/V9BDCTICYOI

Δέσποινα Κουτσούμπα: Αναμενόμενη εξέλιξη

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ακρόπολη ήταν, δυστυχώς, το αναμενόμενο. Το παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός στη Βουλή, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει πολλά προβλήματα στο παρελθόν με τις νεροποντές» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Όταν λοιπόν γνωρίζει κανείς -και το ΥΠΠΟΑ το γνωρίζει πολύ καλά- την κατάσταση και επιλέγει να προχωρήσει σε διαστρώσεις με μη υδατοπερατό υλικό με μια μελέτη που είναι σχεδόν αρχιτεκτονικό προσχέδιο και τίποτε άλλο, όταν επιλέγει να προχωρήσει στις διαστρώσεις χωρίς υδραυλική μελέτη και μελέτη απορροής των ομβρίων μέσα στο χειμώνα, επιλέγει καμία πρόβλεψη για όλα αυτά, κι όταν επιμένει να κάνει ένα έργο χωρίς μελέτες στο κορυφαίο μνημείο της χώρας μόνο και μόνο επειδή αυτά τα χρονοδιαγράμματα έχει συνεννοηθεί με τον χορηγό, αυτό σημαίνει ότι δεν τη νοιάζει ούτε το μνημείο, ούτε ο νόμος, ούτε η καταστροφή. Τη νοιάζει μόνο η ημερομηνία των εγκαινίων.

Βέβαια, επειδή τα αρχαία πάντα εκδικούνται όταν τα περιφρονείς, ο Μεγάλος Περίπατος της Ακρόπολης θα έχει την τύχη του Μεγάλου Απόπατου του Μπακογιάννη.
Για αρχή, ας εισπράξουν για άλλη μια φορά τον διεθνή διασυρμό της χώρας για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο κορυφαίο μνημείο της το Ίδρυμα Ωνάση που κοκορεύεται για τη φοβερή του χορηγία, η Λ. Μενδώνη που κοκορεύεται για το πόσο καλά γνωρίζει την πολιτιστική κληρονομιά, και ο Κ. Μητσοτάκης που κοκορεύεται ότι έχει υπουργό Πολιτισμού!» καταλήγει με νόημα η Δ. Κουτσούμπα.

https://www.facebook.com/dkoutsoumpa/posts/2876576852622343?__cft__[0]=AZXYa3RKHW0urszOk_3DqHPPuk4-_By-npWJW1nruKiX2WczzPAaegq9CARVxik_80MHNQ1kgZXKUcRLPUeELmbpaY_DIk-8LFIc2Ms_dhDM0ydqQitfXUFmSEKKLcD0zzEG0rgMS1z-y2Sr97dHQm__VEO18qlGepjBgAEzSC23Kn9B05QRvey1QFEuQ3sN_tw&__tn__=%2CO%2CP-y-R

Ομολογία Μενδώνη ότι δεν έχει γίνει υδραυλική μελέτη

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι η Ακρόπολη πλημμυρίζει συνεχώς όλα τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων με την λειτουργία των υδρορροών. Ισχυρίστηκε ότι διενεργείται υδραυλική μελέτη για να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα και κατηγόρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν προχώρησε στην συγκεκριμένη μελέτη επί της δικής του διακυβέρνησης.

Μελέτη στην Ακρόπολη
(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Αναλυτικά τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

  • Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης  που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
  • Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο,  το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις  ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από  τις  20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου  έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.
  • Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.
  • Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL