Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Βιβλίο / Φιλί ζωής με ΦΠΑ 6% και δημόσιο δανεισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο / Φιλί ζωής με ΦΠΑ 6% και δημόσιο δανεισμό

ΒΙΒΛΙΟ

Δύο βουλευτικές τροπολογίες, κομβικές για τον τομέα του βιβλίου, καθώς η πρώτη επαναφέρει τον ΦΠΑ στο 6% σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και περιλαμβάνει επίσης το ψηφιακό βιβλίο και το audio book, ενώ η δεύτερη προβλέπει ετήσια αποζημίωση 350.000 ευρώ για τον δημόσιο δανεισμό, που δίνονται μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ως αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων, εικονογράφων, φωτογράφων και εκδοτών για βιβλία που δανείζονται οι αναγνώστες από δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες. Στη συγκεκριμένη τροπολογία επίσης προβλέπεται ότι το ποσό των 350.000 καταβάλλεται στους Οργανισμούς από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, στα οποία υπάγονται αντίστοιχα οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες.

Οι τροπολογίες έρχονται να ικανοποιήσουν δύο πάγια αιτήματα του χώρου του βιβλίου, κυρίως όμως δείχνουν εμπράκτως τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού. Ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν παθογένειες που έχουν επιβαρύνει οικονομικά την εκδοτική παραγωγή, αλλά και τον ίδιο τον αναγνώστη μέσω των τιμών του βιβλίου. Η επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας του βιβλίου επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε προ των Μνημονίων και βάζει στοπ σε έναν παραλογισμό, αφού το βιβλίο πωλείται με ΦΠΑ 6%, ενώ η παραγωγή του πληρώνεται με ΦΠΑ 24%. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι αυτό που η κυβέρνηση αρνείται έως τώρα να αντιμετωπίσει, και μάλιστα χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη το αναγνωρίζει ως πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τις δύο τροπολογίες, μένει ωστόσο να αποδειχτεί αν η κυβέρνηση θα τις κάνει αποδεκτές, αλλά και αν θα συνομολογήσουν υπέρ τους και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εκδότες και συγγραφείς ωστόσο επικροτούν την πρωτοβουλία, όπως δηλώνουν στην ΑΥΓΗ τόσο ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων όσο και επικεφαλής εκδοτικών φορέων, καθώς οι τροπολογίες λύνουν ζητήματα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν τον κόσμο του βιβλίου.

"Κάθε ρύθμιση που διευκολύνει την έκδοση βιβλίων και μάλιστα εκείνων που δεν θεωρούνται ευπώλητα είναι προς όφελος των δημιουργών και συντελεστών του βιβλίου και της πνευματικής ζωής του τόπου" μας λέει ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, διευκρινίζοντας ότι "για τους συγγραφείς αλλά και τους μεταφραστές και τους εικονογράφους η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα στάδια παραγωγής του βιβλίου, έντυπου, ψηφιακού και ακουστικού, στο 6% είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ασφαλώς χωρίς συγγραφείς δεν υπάρχουν βιβλία, αλλά χωρίς βιβλία δεν υπάρχουν συγγραφείς". Σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα δημόσιου δανεισμού, που, όπως σημειώνει "αποτελεί θεσμική υποχρέωση της χώρας, η υλοποίησή του αποδίδει τα πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν κατά κύριο στους συγγραφείς και κατά δεύτερο λόγο στους εκδότες και άλλους συντελεστές της βιβλιοπαραγωγής. Εννοείται ότι τα κονδύλια αυτά που θα διαθέτουν οι βιβλιοθήκες για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών λόγου πρέπει να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των βιβλιοθηκών, που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται στήριξη. Η Εταιρεία Συγγραφέων εξαρχής στηρίζει αυτή τη ρύθμιση" καταλήγει ο Γ. Χουλιάρας.

"Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτές τις δυο τροπολογίες, δεδομένου ότι και τα δύο ζητήματα αφορούν σε πάγια αιτήματα των εκδοτών", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει φέρει η κυβέρνηση ως ρύθμιση σ' αυτό το νομοσχέδιο και δεν έφερε, ευτυχώς το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ μ' αυτές τις δύο τροπολογίες. Ελπίζουμε να γίνουν δεκτές". "Πληρώνοντας τη βιβλιοπαραγωγή μας με ΦΠΑ 24% και πουλώντας το βιβλίο με ΦΠΑ 6% είναι σαν να δανείζουμε το ελληνικό κράτος με τη διαφορά του ΦΠΑ κι αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει ανάγκη η εκδοτική επιχείρηση πηγαίνει ως άτοκο δάνειο στο κράτος" διευκρινίζει, εξηγώντας ότι "γι' αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο Πολιτισμού να ρυθμιστεί αυτή η διαφορά, η οποία δεν έχει και κανένα δημοσιονομικό κόστος". Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο δανεισμό, τονίζει ότι "είναι παγκόσμια τακτική να υπάρχει μια ελάχιστη αποζημίωση προς τους συγγραφείς για τον δανεισμό των βιβλίων μέσω των βιβλιοθηκών. Αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πραγματικότητα, ενώ υπήρχε νόμος από τη δεκαετία του '90 και επικαιροποιήθηκε το 2017 και ενώ περιμέναμε να υλοποιηθεί δεν έγινε τίποτα".

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου, επισημαίνει ότι "οι δύο τροπολογίες, η μεν για το 6% επαναφέρει βελτιωμένο ως προς και την πρώτη ύλη, που είναι το χαρτί, το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο η περίοδος των Μνημονίων είχε καταργήσει χωρίς σοβαρή μελέτη, η δε τροπολογία για τον δημόσιο δανεισμό βάζει τη χώρα μας στη μεγάλη ομάδα χωρών για τις οποίες ισχύει ανάλογο μέτρο και ήταν υποχρέωσή μας εδώ και δεκαετίες". Εκφράζοντας την ελπίδα "να γίνουν δεκτές" σημειώνει ότι "δεν μπορούμε να φανταστούμε κανένα επιχείρημα εναντίον, δεδομένου ότι το δημόσιο ταμείο δεν πρόκειται να χάσει χρήματα. Μάλλον θα κερδίσει, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα επειδή ήταν δυσβάσταχτοι οι φόροι. Οι δύο ρυθμίσεις, εφόσον γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, θα εξορθολογίσουν το κόστος και είναι βέβαιο ότι ο τελικός αποδέκτης, ο αναγνώστης, θα βγει ωφελημένος".

Η Πόλα Καπόλα, πρόεδρος Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, επισημαίνει ότι "στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες γιατί ανταποκρίνονται σε αιτήματα πολλών χρόνων του κλάδου. Είμαστε χαρούμενοι που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα ενδιαφέρεται για τη βιβλιοαγορά και τους εργαζόμενους που την πλαισιώνουν, όπως και για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τη στήριξη των βιβλιοθηκών".

Στο μεταξύ, η Σύμπραξη Εκδοτών επανήλθε χθες, με νέα επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης και παρά τον πρωθυπουργό, όπως και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στην έκκλησή της "να ανοίξουν επιτέλους τα βιβλιοπωλεία μαζί με τα εποχικά καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL