Live τώρα    
6°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.0°C6.7°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
4 °C
2.2°C5.0°C
7 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
0.0°C8.0°C
3 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.4°C12.2°C
5 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
4.0°C4.0°C
3 BF 60%
Οι περιπέτειες του πολίτη στη χώρα των θαυμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι περιπέτειες του πολίτη στη χώρα των θαυμάτων

«Ανάμνησις», έργο της Δήμητρας Χανιώτη

Παρακολουθούμε τις ειδήσεις στις μικρές οθόνες και μεταμορφωνόμαστε στη μικρή Αλίκη του Λιούις Κάρολ. Περιπλανιόμαστε σε μια χώρα όπου κυριαρχούν τα θαύματα. «Γάτοι» υπουργοί και υφυπουργοί, πιεσμένοι από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, αλλάζουν τις διαστάσεις της κατά το δοκούν. Ανακατεύοντας διεθνείς και εγχώριους αριθμούς νεκρών και νοσούντων όπως σε μια τράπουλα. Μικραίνοντας και μεγαλώνοντας τις κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Δηλώνουν ότι οι στοιβαγμένοι αστυνομικοί, συχνά χωρίς μάσκες, δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε υπαίθριους χώρους, εμποτισμένοι με τον παντοδύναμο ορρό της εξουσίας. Ενώ οι «αντιφρονούντες» που βρίσκονται στους ίδιους χώρους και τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Ιδίως όταν φέρουν το «στίγμα» του νεαρού της ηλικίας και αντιδρούν στους νέους, βικτωριανής σχεδόν πνοής «κανόνες» για την Παιδεία και την κοινωνία.

«Ο Βασιλιάς Κούπα» «κόβει κεφάλια» σε όποιον προβάλλει αντίσταση στους «νόμους» του. Ακόμα κι όταν πρόκειται για εκείνους τους συμπολίτες μας που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των άλλων. Που «έπρεπε» από την πρώτη στιγμή, καθώς γράφει ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ για μιαν άλλη πανδημία, «να αποφασίσουν αν ήταν ή όχι μέσα στην πανούκλα ώς το λαιμό κι αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να αγωνιστούν εναντίον της».

Πατούμε το κουμπί κι επανερχόμαστε στην έρημο του πραγματικού. Γιατί τα προβαλλόμενα θαύματα είναι χωρίς πνοή και οι ελπίδες κάλπικες, ιδιοτελείς οι στόχοι των «μικρών» σχεδιαστών τους και των «δικών τους παιδιών». Αναζητούμε τη φυγή στα «απαγορευμένα» σήμερα διά ζώσης έργα της τέχνης. Εκεί όπου οι δημιουργοί της συνεχίζουν να αντιστέκονται με την αλήθεια τους. Ακολουθούμε διαδικτυακά την έκθεση με τίτλο «Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων. Πράξη ΙΙ.». Στήθηκε πριν από το lock-down στην «The Projekt Gallery», στο Μοναστηράκι, με πρόταση της επιμελήτριάς της Αλεξάνδρας Κολλάρου. «Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί», γράφει η Κολλάρου στον υπότιτλό της. Μια ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών με διαφορετικές καταβολές κι επιρροές επιχειρεί με τα έργα την έκφραση του αδιεξόδου.

Ο θεατής της διακρίνει ανάμεσά τους αστικά τοπία που αντανακλούν με τη ρομαντική δραματικότητά τους τα συναισθήματά μας. Τοπία πολύχρωμα, αυστηρά γραμμένα με παράλληλες λωρίδες και με τα μέσα της τέχνης του δρόμου. Που άλλοτε ανοίγονται σαν ουράνια τόξα και άλλοτε κλείνουν σαν μια κουρτίνα. Τοπία κυματιστά, που συνθέτονται με υλικά καθημερινά, όπως τα ρούχα των νηπίων, και μας ταξιδεύουν στις ροδαλές και ιώδεις θάλασσες της αθωότητας. Ιχνηλατεί την ιστορία της πόλης μέσα από χαρακτικές εγκαταστάσεις ενός παζλ γραμμάτων που μπορεί να συνθέσει ελεύθερα. Αντικρίζει ελάφια φτιαγμένα με τα πλαστικά που ξεβράζονται στις ακτές μας και με βιομηχανική ρητίνη που πυκνώνουν στο βλέμμα και στη στάση τους την έκπληξη μπροστά στην καταστροφή. Πορεύεται ανάμεσα σε αμφιλεγόμενες φιγούρες του ’21 και στερεότυπες Ελληνίδες «νύφες» περασμένων εποχών που δένουν την παράδοση με τον μοντερνισμό. Διαβάζει στα κεντημένα, κομμένα σε γεωμετρικά σχήματα αποκόμματα των ροζ οικονομικών σελίδων την υπέρθεση της μακραίωνης αξίας της λαϊκής τέχνης των γυναικών πάνω στην εφήμερη κερδοσκοπία των διεθνών αγορών.

Info:

«Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων» Πράξη ΙΙ,

The Projekt Gallery, Νορμανού 3, Μοναστηράκι

www.artaz.gr/alexandra-in-wonderland-ii/

Συμμετέχουν οι: Ιάκωβος Βολκώβ, Κων/νος Βραζιώτης, Βασίλης Γεωργίου, Χρήστος Γκιώνης, Sara Ettlinger, Itsmi, Βασίλης Καρούκ, Καλλιόπη Κουκλινού, Γιώργος Κουτσούρης, Λούλα Λεβέντη, Δημήτρης Λιόσης και Harrison Lambert, Paraskevi, Κώστας Πρωτοπαπάς, Αργύρης ΣΕΡ, Μαρία Σπυράκη, The Krank, Κατερίνα Τσαλιγοπούλου, Heart Factory, Παναγιώτης Φερεντίνος, Δήμητρα Χανιώτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL