Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.1°C
1 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.7°C4.0°C
6 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-0.6°C6.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C9.0°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.8°C
1 BF 57%
11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου / Όταν η Λατινική Αμερική συναντά το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου / Όταν η Λατινική Αμερική συναντά το Brexit

Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

Ζητήματα φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτιστικής ταυτότητας αναδεικνύονται μέσα από τις σαράντα ταινίες από όλον τον κόσμο που περιλαμβάνει το φετινό 11 Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, το οποίο πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 6 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά και με ελεύθερη πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του Ethnofest.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ταινίες του Πανοράματος, που φέτος προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, τις φοιτητικές ταινίες που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή πεδία, την Ειδική Θεματική Ενότητα αφιερωμένη στο Brexit και τους σχηματισμούς του, τους Κινηματογραφικούς Πειραματισμούς στην Εθνογραφία, το τμήμα Initiations με τις πρώτες απόπειρες νέων δημιουργών, την ενότητα Focus on Archive για τη δημιουργική χρήση του αρχείου στο ντοκιμαντέρ, αλλά και ένα Ειδικό Αφιέρωμα στο Πολιτισμικό Τοπίο και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στο Πανόραμα παρουσιάζονται ταινίες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ μέσα από την προβολή επτά ντοκιμαντέρ διερευνώνται πολλαπλές θεματικές και αναδεικνύονται η αφηγηματική δύναμη της εικόνας και η ανθρωπολογική ματιά των κινηματογραφιστών.

Στην Ειδική Θεματική Ενότητα, που επιμελείται o κοινωνικός ανθρωπολόγος Θεόδωρος Ρακόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, κυριαρχεί το φαινόμενο του Brexit, του οποίου η έκβαση ακόμα ξεδιαλύνεται. Όσα προηγήθηκαν, όσα έφεραν οι εντάσεις της περιόδου και ό,τι ακολούθησε, διαμορφώνουν ένα φάσμα πολλαπλών κρίσεων άξιων προβληματισμού. Οι τρεις ταινίες της ενότητας παρουσιάζουν διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις, που επικεντρώνονται στον πυρήνα του διαλόγου πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Στους Κινηματογραφικούς Πειραματισμούς στην Εθνογραφία, οι δημιουργοί πειραματίζονται με τα όρια της φόρμας, τις τεχνικές αφήγησης και την έρευνα.

Το τμήμα Initiations φιλοξενεί τις πρώτες απόπειρες νέων δημιουργών, οι οποίοι μέσα στο πλαίσιο των ποικίλων ακαδημαϊκών προγραμμάτων και summer schools καταφέρνουν να δημιουργήσουν ταινίες ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορίες από τη Ζιμπάμπουε έως την Κέρκυρα και από τόπους ιστορικής μνήμης έως την επικαιρότητα της πανδημίας της Covid-19.

Στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών, η ενότητα Focus on Archive εξετάζει την επίκαιρη τάση της δημιουργικής χρήσης του αρχείου στο ντοκιμαντέρ. Οι τέσσερις ταινίες της ενότητας χαρακτηρίζονται από διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργικές χρήσεις του αρχείου στην κινηματογραφική αφήγηση και αποτελούν έμπνευση και έναυσμα για διάλογο.

Στο Ειδικό Αφιέρωμα Πολιτισμικό Τοπίο και Πολιτιστική Κληρονομιά, προβάλλονται η ταινία «Ιερά Δάση Ζαγορίου» του Κώστα Βρακά, που πραγματεύεται τη διατήρηση της φύσης μέσω θρησκευτικών δοξασιών και υπό τον φόβο υπερφυσικών τιμωριών, και «Το Ιερό Δάσος» της Κωνσταντίνας Μεσσήνη, που επικεντρώνεται στο δάσος της Αγίας Παρασκευής στη Βωβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι ως ένα από τα εναπομείναντα ιερά δάση.

Στις Φοιτητικές Ταινίες που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή πεδία, οι φετινές δέκα συμμετοχές αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του κινηματογραφικού μέσου και τον βαθμό εξέλιξης της χρήσης του στα ακαδημαϊκά προγράμματα.

Στις Παράλληλες Εκδηλώσεις και με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ράλλη, ο σκηνοθέτης θα μοιραστεί τις εμπειρίες του σε ένα online masterclass. Θα υπάρξουν επίσης διαδικτυακές συζητήσεις και πάνελ με προσκεκλημένους πάνω σε θέματα που προκύπτουν από τα τμήματα του προγράμματος ενώ μια ειδική προβολή της νέας ταινίας του "The Body Won't Close" θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν πενήντα θεατές πριν από συζήτηση που θα προηγηθεί με τον δημιουργό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL