Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
8.9°C12.2°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C8.9°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
5.6°C14.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.0°C
2 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.0°C9.4°C
1 BF 87%
Κυβέρνηση / Ο Πολιτισμός αποτιμάται λίγο παραπάνω από τη λίστα Πέτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Ο Πολιτισμός αποτιμάται λίγο παραπάνω από τη λίστα Πέτσα

Καλλιτέχνις σε διαμαρτυρία

Να πλάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για όσα συμβαίνουν στον χώρο του πολιτισμού επιχείρησε η Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντικοινωνική της πολιτική σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης που έπληξε τον πολιτισμό λόγω της πανδημίας. Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι κατέφυγε και πάλι στα γνωστά «ψέματα και στρεβλώσεις» προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική της, αλλά και στη γνωστή τακτική τής «αντιπολίτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε αντανακλαστικά στην κρίση που έπληξε τον πολιτισμό, καθώς υποστηρίζει ένα μοντέλο «ολιγαρχικού πολιτισμού», ενός «πολιτισμού από τους λίγους για τους λίγους». Επίσης, σχολίασε δηκτικά τα 24 εκατ. ευρώ της κυβερνητικής στήριξης στον πολιτισμό παρατηρώντας ότι «ο πολιτισμός και ο άνθρωποί του αποτιμούνται λίγο παραπάνω από τη λίστα Πέτσα».

Σχετικά με την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, η Σ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι η Λ. Μενδώνη είπε ψέματα και για την ανυπαρξία μελετών, και για το ενδεχόμενο το έργο να καθυστερήσει αν δεν υπάρξει απόσπαση των αρχαιοτήτων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τη χερσόνησο της Κυνόσουρας σε έναν «κολλητό» στερώντας την περιοχή από ένα εμβληματικό μνημείο και υπογράμμισε ότι το ελληνικό τμήμα της UNESCO επέκρινε τις παρεμβάσεις που έγιναν στον βράχο της Ακρόπολης.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου προανήγγειλε επίσης την κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των καλλιτεχνών. Η τροπολογία προβλέπει την καθιέρωση ποσόστωσης ελληνικού ρεπερτορίου στο 35%, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, την ενίσχυση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων την κρίσιμη αυτή στιγμή και την καθιέρωση ΦΠΑ 6% για τα ψηφιακά προϊόντα πολιτισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε την αδιαφορία της Λ. Μενδώνη για την ένταση της κρίσης στον χώρο του Πολιτισμού παρατηρώντας ότι η τοποθέτησή της είναι πανομοιότυπη με όσα έλεγε πριν από δύο μήνες, σαν να μην άλλαξε τίποτα από τότε. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να δώσει «ανάσα πολιτισμού» στους πολίτες καθιερώνοντας έναν έβδομο κωδικό στα SMS εξόδου από το σπίτι προκειμένου να αγοράσουν βιβλία από τα ανοιχτά βιβλιοπωλεία.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε γιατί οι καλλιτέχνες αντιδρούν τόσο έντονα στα μέτρα στήριξής τους αφού σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού είναι επαρκή και «γενναιόδωρα». Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επέκρινε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων, όπως με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, κατηγορώντας τη Λ. Μενδώνη ότι «προσπαθεί να συγκαλύψει τα ΚΕΕΛΠΝΟ του υπουργείου Πολιτισμού».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να ανοίξει ξανά το Μητρώο Καλλιτεχνών, καθώς ακόμα και τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι μόνο ένα μικρό μέρος των πραγματικά εργαζόμενων στον πολιτισμό κατάφερε να εγγραφεί. Ο Βασίλης Βασιλικός επισήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μας παραμένει η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εθνικό κέντρο βιβλίου.

Η Καλλιόπη Βέττα κατηγόρησε τη Λ. Μενδώνη ότι «ο μόνος στόχος που υπηρετεί πιστά είναι η υποβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Πολιτισμού». Η Κυριακή Μάλαμα επισήμανε την ανησυχητική εξέλιξη να απαιτείται εν έτει 2020 συσσίτιο για τους μουσικούς της Θεσσαλονίκης.

Η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε «ψευδείς αιτιάσεις» προκειμένου να υποβαθμίσει το... σημαντικό έργο της κυβέρνησης. Επίσης, επέμεινε στον ισχυρισμό πως επισκέφθηκε την πρόεδρο του ΣτΕ ως διάδικος στην προσφυγή κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως και στην περίπτωση του νόμου για τα ΜΜΕ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκπροσωπηθεί στο ΣτΕ μόνο από τους νομικούς συμβούλους, αλλά κι από τον τότε γενικό γραμματέα.

Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε επίσης ότι το ελληνικό τμήμα της UNESCO «ουδέποτε σχολίασε» τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, ενώ υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Κυνόσουρας ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL