Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
10.6°C14.0°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.3°C11.1°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.0°C16.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.1°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.0°C
2 BF 81%
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / H καρδιά του βιβλίου φέτος χτυπά διαδικτυακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / H καρδιά του βιβλίου φέτος χτυπά διαδικτυακά

ΒΙΒΛΙΟ

Η πανδημία που έχει εισβάλει βίαια στις ζωές μας, αλλά και ο χρόνος έτσι όπως εγγράφεται και διερευνάται στο συγγραφικό έργο, δίνουν τον τόνο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζεται σήμερα στις 11.30 το πρωί για πρώτη φορά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και λόγω της συγκυρίας πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Για 11 ημέρες, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στο Διαδίκτυο με κεντρικό αφιέρωμα "Η λογοτεχνία στον χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία", με εκδηλώσεις που διερευνούν ζητήματα της πεζογραφίας και της ποίησης, αλλά και ζητήματα που μας απασχολούν, ευρύτερου κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, και προσκεκλημένους συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, μεταφραστές, εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

"Η διαδικτυακή εκδοχή της έκθεσης είναι πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά και πρόκληση" λέει ο διευθυντής της Έκθεσης Μανώλης Πιμπλής. "Ωστόσο το αποτύπωμα αυτής της έκθεσης θα υπάρχει και στις μελλοντικές διοργανώσεις, αφού μας αναγκάζει να μπούμε με βίαιο τρόπο στη νέα εποχή, όπου το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες θα συνυπάρχουν υποχρεωτικά και θα δρουν, αν μη τι άλλο, συμπληρωματικά στη φυσική έκθεση" διευκρινίζει, συμπληρώνοντας ότι "είναι ούτως ή άλλως ένα στοίχημα δίπλα στη ζωντανή έκθεση να υπάρχει και η ψηφιακή αποτύπωσή της, η οποία και θα διευκολύνει τους βιβλιόφιλους απ' όλη την Ελλάδα να την παρακολουθήσουν και κυρίως θα χρησιμεύσει προκειμένου να συγκροτηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο της έκθεσης".

Η συμμετοχή περισσότερων από 100 εκδοτών και φορέων βιβλίου θεωρείται "πολύ ικανοποιητική" από τον Μανώλη Πιμπλή, "αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ελληνικός εκδοτικός χάρτης συγκροτείται από μικρές επιχειρήσεις, κατά κανόνα οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα έτοιμες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων καταστάσεων". Το γεγονός αυτό "αναδεικνύει ότι ο κόσμος του βιβλίου και ζωντανός και σε εγρήγορση βρίσκεται" υπογραμμίζει ο διευθυντής της έκθεσης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι "η ψηφιακή εκδοχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διαδραστική σχέση με τους αναγνώστες. Γιατί το βιβλίο είναι και μυρωδιά και μοιρασιά ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη".

Πρωτόγνωρη λοιπόν η συνθήκη φέτος, με την πανδημία να βάζει τους κανόνες της και τη Θεσσαλονίκη ως έδρα της διοργάνωσης, πληγωμένη βαριά από τον ιό, να μην μπορεί να απολαύσει τη γιορτή του βιβλίου και να υποδεχτεί τους καλεσμένους της. Έτσι, μόνο η τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε ζωντανή σύνδεση και με όλες τις απαραίτητες και αυστηρές προφυλάξεις, και από τα δύο στούντιο της έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO, και στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Θα μεταδοθεί όπως και όλες οι εκδηλώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της thessalonikibookfair.gr

Η σημερινή τελετή έναρξης θα ανοίξει με ομιλίες της υπουργού Πολιτισμού, εκπροσώπων του διοργανωτή της έκθεσης Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και των συνδιοργανωτών, ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη εκδήλωση της έκθεσης, μια συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν με τη συμμετοχή του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Ν. Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κούκη και του αντιπροέδρου του Ανδρέα Σιδέρη.  Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα, προκειμένου να μην τεθούν ούτε οι προσκεκλημένοι ούτε οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο.

Το κεντρικό αφιέρωμα της έκθεσης θα ξεκινήσει την Κυριακή και μέσα από τις τέσσερις κεντρικές εκδηλώσεις του θα επιχειρήσει να διερευνήσει τη σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, το κατά πόσο η λογοτεχνία μπορεί να αποστασιοποιείται από τον χρόνο που γράφεται, αλλά και τη σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και τη φθορά. Η πρώτη εκδήλωση του αφιερώματος διερευνά τις "Τρεις διαστάσεις του χρόνου. Ο χρόνος στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία" με ομιλητές τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Γιώργο Ξηροπαΐδη, Δημήτρη Τζιόβα και συντονιστή τον Μανώλη Πιμπλή. Ακολουθούν "Η πραγμάτευση του παρελθόντος χρόνου στην πεζογραφία" με ομιλητές τους Μιχάλη Μοδινό, Ιωάννα Ναούμ και Ελένη Παπαργυρίου, "Ο συγγραφέας και η εποχή του. Την εκφράζει ή την υπερβαίνει;" με ομιλητές τους Ελισάβετ Κοτζιά, Κώστα Καραβίδα, Βασίλη Παπαδόπουλο και συντονιστή τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και "Διαδρομές βιβλίων. ‘Ξαφνικός θάνατος’ αλλά και πολλές ζωές" με ομιλητές τους Θανάση Αγάθο, Εμμανουέλα Κάντζια και Γιώτα Κριτσέλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL