Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου / Αφιέρωμα στον Ερίκ Ρομέρ και στο σινεμά της μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου / Αφιέρωμα στον Ερίκ Ρομέρ και στο σινεμά της μετανάστευσης

Η «Μαρκησία του Ο» του Ερίκ Ρομέρ, ταινία εποχής που διαδραματίζεται το 1799 στην Ιταλία και βασίζεται σε νουβέλα του Κλάιστ, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες το 1976

Στο μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, αλλά και σε ένα αφιέρωμα στο έργο του Ερίκ Ρομέρ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, επικεντρώνεται το φετινό 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που διεξάγεται διαδικτυακά και με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, από 25 Νοεμβρίου έως και 4 Δεκεμβρίου, στην πλατφόρμα cinesquare.net.

«Παρ’ όλο που ορισμένοι αντιμετώπιζαν τις ταινίες του Ρομέρ ως ταινίες ‘αργές’ και αντι-κινηματογραφικές, στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαιρετικές κωμωδίες, μελέτες πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και αδυναμίες, την έλλειψη συνεννόησης, δοσμένες με τρυφερότητα, ανθρωπιά και οξυδέρκεια, μέσα πάντα από ένα λεπτό, αναγκαίο χιούμορ, όπου ο διάλογος έχει την ίδια αξία με την εικόνα» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Ένας από τους πιο διανοούμενους σκηνοθέτες του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, ο Ρομέρ ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός, ιδρύοντας το 1950, μαζί με τον Ζαν Λικ Γκοντάρ και τον Ζακ Ριβέτ, το κινηματογραφικό περιοδικό «La Gazette du Cinema», ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει για ένα μεγάλο διάστημα την αρχισυνταξία του περιβόητου περιοδικού της nouvelle vague «Les Cahiers du Cinema». Σύντομα ωστόσο θα στραφεί στη σκηνοθεσία γυρίζοντας την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Στο ζώδιο του Λέοντος» και συνεχίζοντας με τις ταινίες του κύκλου που ονόμασε «ηθικές ιστορίες», όπως «Η νύχτα με τη Μοντ», «Άλμπουμ εραστών», «Το γόνατο της Κλαίρης», «Ο έρωτας το απόγευμα», ενώ στη δεκαετία του ’70 αρχίζει να γυρίζει μια σειρά σημαντικών ταινιών με τον τίτλο «Κωμωδίες και παροιμίες», όπως «Η γυναίκα του αεροπόρου», «Ο τέλειος γάμος», «Η Πολίν στην πλαζ», «Νύχτες με πανσέληνο», «Η πράσινη αχτίδα» κ.ά., που θα τις συνεχίσει το 1990 με τον κύκλο «Ιστορίες των τεσσάρων εποχών»: «Ιστορίες της άνοιξης», «Ιστορίες του καλοκαιριού», «Ιστορίες του χειμώνα» και «Ιστορίες του φθινοπώρου». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες «Conte d’été», «La Marquise d’O» και «Pauline à la plage».

«Παράδεισος στη Δύση;»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στο μεταναστευτικό ζήτημα έτσι όπως το καταγράφουν και το σχολιάζουν  Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς η μετανάστευση έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή κινηματογράφο τόσο με ταινίες μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ. Το φετινό Πανόραμα με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» προβάλλει ταινίες που πραγματεύονται διαχρονικά το καυτό αυτό πρόβλημα, παρουσιάζοντας όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία. Οι ταινίες «Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη» και «Ovil and Usman» εστιάζουν στη ζωή στα hotspots σε Ειδομένη και Μόρια. Ειδικότερα, το «Ovil and Usman», το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γέρου, μιλάει για την απόδραση δύο ομοφυλόφιλων αντρών από την καταπίεση του μουσουλμανικού κόσμου. Η ταινία «Ένας άλλος κόσμος» παρουσιάζει τρεις ιστορίες διαπολιτισμικού έρωτα, ενώ οι «Πλατεία Αμερικής» και «Ευρώπη το όνειρο» μιλούν για την προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Το «Απ’ το χιόνι» διηγείται την προσπάθεια δύο Αλβανών να φτάσουν στην Ελλάδα το 1990, ενώ το «Eduart» την αληθινή ιστορία ενός Αλβανού που καταφεύγει στην Ελλάδα για να πραγματώσει τα όνειρά του καταλήγοντας να διαπράξει έναν φόνο. Τέλος, η «10η Μέρα» παρακολουθεί την καθημερινότητα στη ζωή ενός μουσουλμάνου από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL