Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.7°C13.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.2°C8.9°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
6.7°C9.0°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C15.6°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
-1.0°C9.4°C
1 BF 92%
Καρά Τεπέ / Σε αρχαιολογικό χώρο το νέο ΚΥΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρά Τεπέ / Σε αρχαιολογικό χώρο το νέο ΚΥΤ

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ
Στη Βουλή έφερε το θέμα με το Καρά Τεπέ ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση του Γιάννη Μπουρνού, την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Πάνος Σκουρολιάκος

Η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής οδήγησε πανικόβλητη την κυβέρνηση, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, να δημιουργήσει το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Με τη μόνη διαφορά ότι η περιοχή που "φιλοξενεί" πλέον τους πρόσφυγες είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ήδη από το 1991 και εμπίπτει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, που απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς γνωμοδότηση είτε του ΚΑΣ είτε του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, από την οποία θα προκύψει ανάλογη υπουργική απόφαση.

Η παροιμιώδης μάλιστα ασυνεννοησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν επέτρεψε στους υπουργούς της να ρωτήσουν και να πληροφορηθούν ότι ολόκληρη η πόλη της Μυτιλήνης και κατ' επέκταση η περιοχή όπου εκτείνεται το Καρά Τεπέ έχει κηρυχθεί το 1991 και επανοριοθετήθηκε το 2015 "για λόγους καλύτερης προστασίας των υφιστάμενων αρχαιοτήτων και μνημείων της Μυτιλήνης, της πρώτης σε ισχύ πόλεως - κράτους της αρχαίας Λέσβου, οι οποίες χρονολογούνται από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο".

Επιπλέον το 1995 κηρύχθηκε ο ενάλιος χώρος ως αρχαιολογικός "για την αποτελεσματικότερη προστασία των δύο αρχαίων λιμένων". Στο τοπογραφικό διάγραμμα άλλωστε που συνοδεύει το ΦΕΚ της κήρυξης του θαλάσσιου χώρου (30 Β' 1995) φαίνεται ξεκάθαρα το Καρά Τεπέ.

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Μετανάστευσης συνεχίζουν να ασχημονούν εις βάρος των προσφύγων, αλλά και των Λέσβιων και της ιστορίας του νησιού μας, κατά του ανθρώπινου πολιτισμού" μας λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς.

"Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ιδεοληπτική Δεξιά μάντρωσε 7.500 ανθρώπους σε μια παντελώς ακατάλληλη τοποθεσία, προβαίνοντας σε σωρεία περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών παραβάσεων, χωρίς άδεια και χωρίς αιδώ" επισημαίνει ο Λέσβιος βουλευτής και καταλήγει: "Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως είχε πει το 1962 ο Ηλίας Ηλιού όντας βουλευτής Νομού Λέσβου της ΕΔΑ".

Ο Γιάννης Μπουρνούς έφερε χθες το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας κοινοβουλευτική ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο αρχαιολογικός Νόμος 3028/2002, σε ό,τι αφορά ενέργειες σε ακίνητα μνημεία και το περιβάλλον τους, στο άρθρο 10 ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο "χωρίς έγκριση του υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου", ενώ "στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση, αυτή προηγείται από τις άδειες άλλων αρχών που αφορούν την επιχείρηση ή την εκτέλεση του έργου ή της εργασίας και τα στοιχεία της αναγράφονται με ποινή ακυρότητας στις άδειες αυτές".

Η υπουργός Πολιτισμού καλείται λοιπόν να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για την προστασία του διπλά προστατευόμενου, από στεριά και θάλασσα, αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης και εάν έχει εκδοθεί Απόφαση έγκρισης των εργασιών - δραστηριοτήτων από το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον εάν έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια και, αν όχι, πώς και γιατί υλοποιούνται εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΥΠΠΟΑ. Τέλος, εάν οι εργασίες έγιναν ερήμην του υπουργείου Πολιτισμού και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL