Live τώρα    
Περί βιβλιοθηκών... και ρατσισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ρατσισμού

"Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία που οι βιβλιοθήκες δουλεύουν για να χτίσουν". Με αυτή την εμβληματική φράση ξεκινά η δήλωση της προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Και συνεχίζει λέγοντας ότι "όλες οι μορφές ρατσισμού είναι σε αντίθεση τόσο με τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με τις αξίες του επαγγέλματος (του βιβλιοθηκονόμου)".

Έχουμε επανειλημμένως περιγράψει τις βιβλιοθήκες ως τους ουδέτερους χώρους όπου όλα τα μέλη της κοινότητας που εξυπηρετούν μπορούν να βρουν πρόσβαση στις πληροφορίες και στο πολιτιστικό προϊόν, χωρίς καμία διάκριση φυλής, φύλλου, φιλοσοφικών, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού, αναπηρίας, οικονομικής κατάστασης, γλώσσας και τοποθεσίας.

Οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές για να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία, κείμενο ή βιβλίο ζητηθεί από τα μέλη της κοινότητάς της, χωρίς λογοκρισίες και χωρίς κριτική. Είναι τα σημεία όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να είναι αυτό που θέλουν, να αναζητήσουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους, να διαβάσουν αυτά που επιθυμούν. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αποδοχής και συμπεριληπτικότητας.

Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στις βιβλιοθήκες, όπως δεν έχει θέση και στην κοινωνία. Οι βιβλιοθήκες, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στα έργα της επιστήμης και του λόγου, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία ανεκτική, μια κοινωνία δεκτική στο διαφορετικό, μια κοινωνία που συνδιαλέγεται με τα μέλη της και με τα μέλη άλλων ομάδων.

Η σύγχρονη λειτουργία των βιβλιοθηκών άλλωστε ως των ουδέτερων δημόσιων χώρων που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινότητάς τους είναι αυτή που εγγυάται πρώτα απ’ όλα τη θέση της βιβλιοθήκης στις συνειδήσεις των μελών της ως ενός χώρου ασφάλειας και κατά συνέπεια την επιμόρφωσή τους, την εκπαίδευσή τους στην αποδοχή του διαφορετικού και του άλλου.

Η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας των βιβλιοθηκών είναι εξίσου σημαντική με τις λειτουργίες της που αφορούν το άτομο. Το άτομο απολαμβάνει τις υπηρεσίες και το περιβάλλον της βιβλιοθήκης, εμπλουτίζει την καρδιά του και το μυαλό του με τα θαυμαστά κείμενα που βρίσκει σε αυτές, στέκεται διαλεκτικά στην προγενέστερη γνώση και τέχνη. Τα άτομα όμως απαρτίζουν την κοινωνία και με αυτήν την προοπτική οι βιβλιοθήκες έχουν να επιδείξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων και των στάσεων σε αυτή.

Όχι, ο ρατσισμός δεν έχει θέση στις βιβλιοθήκες, όπως δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Η γνώση και ο πολιτισμός ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους, που με τη σειρά τους θα χτίσουν μια κοινωνία με λιγότερα ρατσιστικά στερεότυπα. Ως τέτοιοι θεσμοί πρέπει να ειδωθούν και από την ελληνική Πολιτεία και να ενισχυθεί ο ρόλος τους.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0