Live τώρα    
Περί βιβλιοθηκών... και μουσείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μουσείων

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε στις 2 Οκτωβρίου το νέο του μουσείο στην Αθήνα. Το νέο μουσείο σχεδιάστηκε εξαρχής για να στεγάσει τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η συλλογή επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, όπως οι Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus κ.ά., καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής, όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά.

Το κτήριο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και αποτελείται από 11 ορόφους, πέντε εξ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν συνολικά πέντε ορόφους, τέσσερις υπέργειους, επιφάνειας 1.124 τ.μ., όπου θα παρουσιάζονται τα έργα της μόνιμης συλλογής, και ένας υπόγειος, επιφάνειας 530 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Άνδρο.

Ένα σύγχρονο μουσείο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βιβλιοθήκη. Έτσι "Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αποτελεί για το κοινό ένα νέο μέσο αναζήτησης και πρόσβασης στην τέχνη. Η συλλογή βιβλίων του Ιδρύματος αποτελείται από πάνω από 5.000 τόμους, στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, προερχόμενους ως επί το πλείστον από την προσωπική συλλογή βιβλίων τέχνης των ιδρυτών Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και από νέες αγορές και δωρεές. Το υλικό της συλλογής καλύπτει τομείς όπως η Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, το Σχέδιο, η Χαρακτική, η Αρχιτεκτονική και οι Διακοσμητικές Τέχνες. Περιλαμβάνονται κατάλογοι εκθέσεων, μονογραφίες και τεκμήρια διακεκριμένων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εκδόσεις μουσείων και ιδρυμάτων τέχνης του εξωτερικού, περιοδικές εκδόσεις τέχνης, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά τέχνης κ.ά.

Το υλικό της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι διαθέσιμο στο κοινό για επιτόπου ανάγνωση στον χώρο του αναγνωστηρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου. Στον χώρο της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, διαλέξεις και δράσεις σχετικές με την τέχνη και τον πολιτισμό. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ.".

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός φορέα πολιτισμού η βιβλιοθήκη που στεγάζει εντός του, τόσο για χρήση από τους ανθρώπους του φορέα όσο και για χρήση από το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω από την απλή επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους ενός μουσείου. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο τόσο του νέου μουσείου όσο και της βιβλιοθήκης του. Μια νέα βιβλιοθήκη σε λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0