Ένα έργο για τα εφηβικά όνειρα, βασισμένο σε αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και τη συμμετοχή εξήντα νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες, κάνει απόψε πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, εγκαινιάζοντας τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.
Το «Europeana», σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ραφίκας Σαουίς και μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, βασίζεται σε 150 καταγεγραμμένες αφηγήσεις μικρών σύγχρονων Οδυσσέων που διέσχισαν εμπόλεμες και αφιλόξενες περιοχές και συναντούν τον «Μικρό Έγιολφ», του Ίψεν, δημιουργώντας μια παράσταση αφιερωμένη στη νέα γενιά.
Η διεθνής αυτή παραγωγή, που έχει τιμηθεί με την υποτροφία Ίψεν και θα παρουσιαστεί επίσης αύριο και μεθαύριο, είναι βασισμένη στην έρευνα που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια η Ρ. Σαουίς, επισκεπτόμενη τις μονάδες πρώτης υποδοχής για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Επισκέφτηκε Κέντρα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και συγκέντρωσε 150 συνεντεύξεις από εφήβους που περιγράφουν πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στο μέλλον, τα όνειρά τους. Από το 2018 δημιούργησε σταδιακά μια πλατφόρμα εφήβων με διαφορετική κοινωνική και εθνική προέλευση, με στόχο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ονειροπόλησης όπου οι ίδιοι οι έφηβοι οραματίζονται το μέλλον που θέλουν και προσδιορίζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους.
Οι παραπάνω καταγραφές, με συνεκτικό ιστό το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν “Ο μικρός Έγιολφ” -με κεντρικό χαρακτήρα ένα παιδί που προσπάθησε αποτυχημένα να γίνει αποδεκτό από τους εγωκεντρικούς γονείς του και εντέλει χάθηκε στον βυθό της θάλασσας-, οριοθετούν ένα πρωτότυπο «μυθολόγημα» για τη νέα γενιά.
Η παράσταση εξελίσσεται σε μια παιδική χαρά στο κέντρο μιας τυπικής πόλης του δυτικού κόσμου. Εκεί συναντιούνται ενήλικοι και έφηβοι από διαφορετικές κοινότητες με έναν σούπερ ήρωα. Από αυτό το σουρεαλιστικό συναπάντημα δημιουργείται το περίγραμμα ενός σκοτεινού παράδεισου, στον οποίο οι έφηβοι είναι ελεύθεροι να χαρτογραφήσουν μια νέα εποχή, έναν αιώνα ακριβώς από τη γέννηση του φασισμού που αιματοκύλησε την υφήλιο.
Η παράσταση πραγματεύεται επίσης, με την αυθάδεια και την αδιακρισία που χαρακτηρίζει το εφηβικό σύμπαν, ζητήματα όπως το σεξ, η βία και οι διακρίσεις.
Συμμετέχουν η Χορωδία Con Anima, έφηβοι από το φυτώριο της ΚΣΟΤ, της ΜΚΟ Άρσις, η θεατρική ομάδα Μπούμσατσούμα από το Μπρίστολ, καθώς και νέοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια.