Live τώρα    
Τζον Μπέρτζερ: Το "πολιτικό βλέμμα" ενός ουμανιστή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζον Μπέρτζερ: Το "πολιτικό βλέμμα" ενός ουμανιστή

Τζον Μπέρτζερ

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα διοργανώνει φέτος το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 3 Μαρτίου: Τιμά τον διανοούμενο της Αριστεράς Τζον Μπέρτζερ που "έφυγε" πρόσφατα από τη ζωή, στις 2 Ιανουαρίου. Ο Μπέρτζερ επισήμανε την πολιτική σημασία κάθε ανθρώπινης πράξης. Μίλησε για το ιδεολογικό υπόβαθρο των εικαστικών ρευμάτων, επαναπροσδιόρισε τους τρόπους ερμηνείας της τέχνης μέσα από το συγγραφικό του έργο. Είτε μιλούσε για πολιτική είτε για τέχνη, ήταν πάνω από όλα ένα σκεπτόμενο πολιτικό ον. Μακριά από μόδες και ρεύματα, αποδείκνυε με τη στάση του πως τα λόγια χωρίς πράξεις πέφτουν στο κενό.

Με το «Ways of Seeing», την εκπομπή του στο BBC, επηρέασε καθοριστικά τον χώρο των εικαστικών τεχνών. Η σκέψη του μετουσιώθηκε στο ομώνυμο συναρπαστικό βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε το έργο κορυφαίων ζωγράφων. Η φίλη του, ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, τον χαρακτήρισε «ριζοσπάστη ουμανιστή». Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, μέσα από δύο ντοκιμαντέρ και μια έκθεση με σχέδια, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να "συνομιλήσει" με το διεισδυτικό πνεύμα μιας συναρπαστικής προσωπικότητας, ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε με συνέπεια τα "πιστεύω" του.

Τέσσερα κεφάλαια από τη ζωή του Τζον Μπέρτζερ, με φόντο τη φάρμα του, στο χωριό Quincy των Άλπεων, ξετυλίγονται στο ντοκιμαντέρ "Οι εποχές στο Κενσί: Τέσσερα πορτρέτα του Τζον Μπέρτζερ", σε σκηνοθεσία των Τίλντα Σουίντον, Κρίστοφερ Ροθ, Κόλιν Μακ Κέιμπ και Μπάρτεκ Ντζιάντοζ. Μια τετραλογία που ξεκινά από το «Way of Listening» όπου ο Μπέρτζερ -ως φιγούρα μέντορα και πατέρα- μοιράζεται σκέψεις και στιγμές με την Τίλντα Σουίντον. Στο «Spring» κυριαρχεί η αγάπη του για τη φύση και τα ζώα, στο «A song for politics» συζητά με μια ομάδα αριστερών διανοητών περί σύγχρονης πολιτικής και καπιταλισμού, ενώ στο «Harvest» περνά τη σκυτάλη στη νέα γενιά, που φέρει τον σπόρο της αμφισβήτησης και της ελπίδας.

Στο "Τζον Μπέρτζερ ή η τέχνη του βλέμματος" της Κορντίλια Ντβόρζακ, η τέχνη συναντά την πολιτική και τις μοτοσικλέτες! Με αφορμή τα 90στά γενέθλια του Μπέρτζερ, το διερευνητικό βλέμμα του πάνω στην τέχνη, τη ζωή και την πολιτική πραγματικότητα, αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν, στο τώρα, αλλά και στο μυαλό ενός ανήσυχου ανθρώπου. Η έκθεση«Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής», με τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του ιδίου, συνοδεύει το αφιέρωμα που πραγματοποιεί φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατό του. Ορισμένα παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση, από τον γιο του Ιβ, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0