Με τις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη, ξεκινά σήμερα στα Χανιά το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης (στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο), που θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά ογδόντα δύο ταινίες. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στον Χανιώτη ντοκιμαντερίστα Σταύρο Ψυλλάκη. Θα προβληθούν τέσσερις χαρακτηριστικές ταινίες από τη δουλειά του: "Μικρές ιστορίες Ρομά", "Χρώματα κρητικής μουσικής", "Το δίλημμα (Γιάννης Μπεχράκης)", "Άλλος δρόμος δεν υπήρχε". Ακόμη, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (στις 11.30 π.μ.) θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μικρές υιοθεσίες - Αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ψυλλάκη», μια ειδική έκδοση του φεστιβάλ, στην οποία έχει αποτυπωθεί η 30άχρονη διαδρομή του Σταύρου Ψυλλάκη. Για το βιβλίο και τον σκηνοθέτη θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύα Στεφανή.
Στο εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ εντάσσονται τα cineΜαθήματα που ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν παρέμβαση στον χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας ευρύτερα στην Περιφέρεια της Κρήτης.
Ένα ειδικό αφιέρωμα με 12 ταινίες (5 εκ των οποίων σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα) αναφέρονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Καθημερινά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει μία ταινία του αφιερώματος. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Παιδείας, ενώ έχει και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Περισσότερες πληροφορίες στο www.chaniafilmfestival.com