Live τώρα    
Πρόεδρος ο σπουδαίος Ιταλός αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος ο σπουδαίος Ιταλός αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρ

Ιδιαίτερα σημαντική για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θεωρείται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών που εξελέγη από τη Συνάντηση των Εθνικών Επιτροπών Διεκδίκησης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το κύρος των νέων μελών, κυρίως του σπουδαίου Ιταλού αρχαιολόγου Λουί Γκοντάρ που εξελέγη πρόεδρος, εκτιμάται, όπως σημειώνει και το υπουργείο Πολιτισμού, ότι "θα συμβάλει καθοριστικά στην ένταση των προσπαθειών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα".

Φιλέλληνας και θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών, ο Λουί Γκοντάρ μιλάει άπταιστα ελληνικά και, πέραν της ιδιότητάς του ως συμβούλου του προέδρου της Ιταλίας για θέματα Πολιτισμού, είναι γνωστός και διεθνούς εμβέλειας ερευνητής της αιγαιακής αρχαιολογίας, ενώ έχει εντρυφήσει σε θέματα Γραμμικής Γραφής Α και Β. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης με ειδίκευση στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και φιλολογία έχει επίσης συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Κρήτη. Είναι γνωστή εξάλλου η συμβολή του στην αποσαφήνιση διαφόρων θεωριών γύρω από τον δίσκο της Φαιστού, για τον οποίο έχει καταθέσει την επιστημονική του εμπειρία, που στηρίζεται σε επιτόπιες μελέτες και έρευνες, μεταξύ άλλων στο βιβλίο "Ο Δίσκος της Φαιστού. Το αίνιγμα μιας γραφής του Αιγαίου" (εκδ. Ίτανος). Ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά ότι ο πήλινος προϊστορικός δίσκος είναι γνήσιος.

"Είναι μεγάλη επιθυμία μου να γυρίσουν στην Ελλάδα τα αριστουργηματικά έργα του Φειδία" είχε δηλώσει σε άπταιστα ελληνικά πριν περίπου δύο χρόνια στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα εγκαίνια της έκθεσης "Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο της Ελλάδας και Ιταλίας" που είχε επιμεληθεί, και προηγουμένως είχε φιλοξενηθεί στη Ρώμη, παρουσιάζοντας εμβληματικά έργα από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα, τα οποία κάλυπταν ένα διάστημα 4.500 ετών.

Εκτός του Λουί Γκοντάρ, στο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα εξελέγησαν επίσης η Άννα Μαραγκού από την Κύπρο, ο Βρετανός καθηγητής Πολ Κάρτλετζ και ο Καναδός Μάθιου Τέιλορ ως αντιπρόεδροι, γραμματέας εξελέγη ο Αυστραλός Τζορτζ Βάρντας και ταμίας ο Βρετανός Άντριου Τζορτζ.

Το υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από τις ευχές για επιτυχία στο έργο του νέου Δ.Σ., διαβεβαιώνει ότι μαζί με την Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι "στο πλευρό τους και πάντα αρωγοί στο έργο τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0