Live τώρα    
Global Sumud Flotilla / Από τη Σύρο θα αποπλεύσει η ελληνική αποστολή με προορισμό τη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Global Sumud Flotilla / Από τη Σύρο θα αποπλεύσει η ελληνική αποστολή με προορισμό τη Γάζα

Η πρωτοβουλία Global Sumud Flotilla που σαλπάρει από τη Βαρκελώνη με στόχο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και το σπάσιμο του παράνομου αποκλεισμού της περιοχής.
(EPA/TONI ALBIR)

Ο διεθνής στολίσκος Global Sumud Flotilla ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του από μεσογειακά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα, επιχειρώντας να σπάσει τον ασφυκτικό ναυτικό αποκλεισμό και να ανοίξει έναν δρόμο ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Η ελληνική συμμετοχή, με την πρωτοβουλία March to Gaza Greece, θα αποπλεύσει από τη Σύρο, μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης.

Το καράβι που θα σηκώσει την ελληνική σημαία εντάσσεται σε μια αποστολή όπου συμμετέχουν σκάφη και ακτιβιστές από 44 χώρες, συνθέτοντας ένα διεθνές κάλεσμα ελευθερίας για τον παλαιστινιακό λαό.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η Σύρος δεν είναι τυχαία αφετηρία: το λιμάνι της Ερμούπολης αποτέλεσε ήδη πεδίο αντίστασης όταν οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν στην παρουσία ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων, καταγγέλλοντας τον «τουρισμό της γενοκτονίας». Η Σύρος καλείται έτσι να γίνει ξανά σημείο εκκίνησης ενός μηνύματος που ξεπερνά τα σύνορα: ότι η αλληλεγγύη δεν φιμώνεται και ότι οι κοινωνίες μπορούν να σταθούν απέναντι στη βαρβαρότητα, με όπλο την αντίσταση και τη συλλογική δράση.

Η πρωτοβουλία March to Gaza Greece καλεί τους κατοίκους της Σύρου –και κάθε πολίτη με κοινωνική συνείδηση– να συμμετάσχουν σε δύο κορυφαίες δράσεις αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, με στόχο την ενίσχυση του παλαιστινιακού λαού και την ανάδειξη της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα.

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση και συναυλία αλληλεγγύης, ενώ την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου (εκτός απροόπτου) προγραμματίζεται μαζική κινητοποίηση στο λιμάνι της Ερμούπολης, την ώρα του απόπλου του ελληνικού καραβιού που θα συμμετάσχει στη διεθνή αποστολή προς τη Γάζα.

Μεταξύ των ακτιβιστών από δεκάδες χώρες που μετέχουν σε αυτόν τον στολίσκο είναι η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι ηθοποιοί Λίαμ Κάνιγχαμ και Εντουάρντ Φερνάντεθ, η πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και πολλοί Ευρωπαίοι αιρετοί.

 

Στο πλευρό του στολίσκου θα βρεθεί και ο Μάντλα Μαντέλα, εγγονός του Νέλσον Μαντέλα. Σε δημόσιες δηλώσεις του χαρακτήρισε τη μοίρα των Παλαιστινίων «χειρότερη από το απαρτχάιντ που γνώρισαν οι Μαύροι της Νότιας Αφρικής», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ευθύνης της:

«Όπως ο κόσμος στάθηκε δίπλα μας στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, έτσι πρέπει σήμερα να σταθεί δίπλα στην Παλαιστίνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0