Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.1°C25.7°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.7°C25.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
19.4°C23.2°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C24.8°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21 °C
21.1°C21.1°C
1 BF 69%
Wall Street Journal / Το «παζάρι» της παιδικής πορνογραφίας στο Instagram - Σοκαριστικά τα ευρήματα της έρευνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Wall Street Journal / Το «παζάρι» της παιδικής πορνογραφίας στο Instagram - Σοκαριστικά τα ευρήματα της έρευνας

Παιδάκι με παιχνίδι φωτογραφική
UNSPLASH.COM

Τους μεγαλύτερους φόβους από την έκθεση παιδιών στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το Instagram είναι ένα μεγάλο διαδικτυακό «παζάρι» παιδικής πορνογραφίας.

Το Instagram της εταιρείας Meta που, ένα από τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μετρά παραπάνω από 1,3 δις. χρήστες, ουσιαστικά παρέχει βοήθεια στη σύνδεση και την προώθηση ενός μεγάλου δικτύου λογαριασμών που συνδέονται με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Την έρευνα διεξήγαγε η έγκυρη διεθνής εφημερίδα από κοινού με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης.

Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προς πώληση

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως το εύρος του δικτύου αυτού κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 λογαριασμών μέχρι στιγμής.

Αυτά τα δίκτυα, λέει η WSJ, «έβαζαν ανοιχτά προς πώληση ερασιτεχνικό υλικό κακοποίησης παιδιών».

Η αγοραπωλησία του φρικιαστικού αυτού περιεχομένου γινόταν με άμεσα μηνύματα στο Instagram, ενώ ο αλγόριθμος της εφαρμογής διευκόλυνε τις διαφημίσεις προς τους ενδιαφερόμενους με βάση τις διαφημίσεις και τα εξατομικευμένα ενδιαφέροντά τους, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το άρρωστο «πάρε – δώσε» είχαν τα hashtaghs. «Λόγω της ευρείας χρήσης των hashtags, της σχετικά μεγάλης διάρκειας ζωής των λογαριασμών των πωλητών και, κυρίως, του αποτελεσματικού αλγορίθμου συστάσεων, το Instagram χρησιμεύει ως ο βασικός μηχανισμός ανακάλυψης για αυτή τη συγκεκριμένη κοινότητα αγοραστών και πωλητών», γράφει το δημοσίευμα.

Η απάντηση της Meta

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε «σεισμό» και είναι δεδομένο πως όξυνε τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των ανηλίκων που έχουν πρόσβαση στο internet.

Στελέχη της Meta, κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μοιράζεται η WSJ. Αρχικά, αναγνώρισαν πως υπάρχουν προβληματικές διαστάσεις στην επιβολή της σχετικής νομοθεσίας, ενημερώνοντας πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την διαχείριση ζητημάτων σαν αυτά που έθεσε το δημοσίευμα.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα», ανέφεραν από τον τεχνολογικό κολοσσό, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε πως εδώ και δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων που δραστηριοποιούνται στις εφαρμογές της, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα μείνει μόνο σε αυτό, αλλά σχεδιάζει παραπάνω απομακρύνσεις.

Όσον αφορά στα hashtags που καθιστούν τα παιδιά έρμαια σε σεξουαλικές ορέξεις παιδόφιλων, η Meta πληροφορεί πως έχει μπλοκάρει χιλιάδες από αυτά, ενώ περιόρισε τα συστήματά της προκειμένου να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση.

Ανάλογη δραστηριότητα και σε άλλες πλατφόρμες

Το Instagram είναι ένα πολύ δημοφιλές μέσο για το εφηβικό κοινό και σύμφωνα με την WSJ συνιστά την «πιο σημαντική πλατφόρμα γι΄αυτά τα δίκτυα αγοραστών και πωλητών».

Ωστόσο, αν και το πρόβλημα με το Instagram είναι ιδιαίτερα σοβαρό, παρόμοια δραστηριότητα εντοπίστηκε από τους ερευνητές και σε άλλες, μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL