Live τώρα    
TikTok / Απαγορεύτηκε από τις ηλεκτρονικές συσκευές των Βρετανών κυβερνητικών στελεχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TikTok / Απαγορεύτηκε από τις ηλεκτρονικές συσκευές των Βρετανών κυβερνητικών στελεχών

Η εφαρμογή TikTok
Unsplash photo

Τέλος το TikTok από τις ηλεκτρονικές συσκευές των κυβερνητικών υπαλλήλων και των υπουργών της Βρετανίας, με την κυβέρνηση να επικαλείται «λόγους ασφαλείας».

Η κυβέρνηση έχει στο παρελθόν εκφράσει ανησυχία για διαρροή δεδομένων των Βρετανών χρηστών προς την Κίνα, με το κινέζικης ιδιοκτησίας μέσο κοινωνικής δικτύωσης να αρνείται σθεναρά κάθε σχετικό ισχυρισμό.

Σύμφωνα με το BBC.com εν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο - αλλά ο υπουργός Ασφάλειας Τομ Τούντενχατ είχε ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας να επανεξετάσει το θέμα.

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

«Η ασφάλεια ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών πρέπει να είναι πρώτιστη, επομένως σήμερα απαγορεύουμε αυτήν την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές. Η χρήση άλλων εφαρμογών εξαγωγής δεδομένων θα ελέγχεται», ανέφερε ο Ντάουντεν επίσης σε ανακοίνωσή του.

Ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λογαριασμούς στο TikTok - και το Υπουργείο Άμυνας (MoD) ανέβασε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό του ένα βίντεο με ένα άρμα Challenger 2, έναν τύπο που προμηθεύεται στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το TikTok μεταξύ ενός «ευρέος φάσματος ψηφιακών καναλιών... για την προώθηση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και την επικοινωνία της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία».

«Εφαρμόζονται ισχυρές διαδικασίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των συσκευών μας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των κινδύνων από εφαρμογές τρίτων. Οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες μας φυλάσσονται σε ξεχωριστό σύστημα», πρόσθεσε εκπρόσωπος.

Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δέχθηκαν πιέσεις από υψηλόβαθμους βουλευτές να ακολουθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απαγόρευση της εφαρμογής.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το TikTok από τις επίσημες συσκευές τον Δεκέμβριο και η Επιτροπή ακολούθησε το παράδειγμα τον περασμένο μήνα. Ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Ινδία έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Το TikTok από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι απαγορεύσεις βασίστηκαν σε «άστοχους φόβους που φαίνεται να καθοδηγούνται από την ευρύτερη γεωπολιτική», προσθέτοντας ότι θα ήταν «απογοητευμένο από μια τέτοια κίνηση» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία δηλώσει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με Κινέζους αξιωματούχους, αλλά η κινεζική νομοθεσία περί πληροφοριών απαιτεί από τις εταιρείες να βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα όταν τους ζητείται.

Οι επικριτές φοβούνται ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να εκθέσει στο Πεκίνο δεδομένα για συσκευές που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς ηγέτες και αξιωματούχους.

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισε το λογαριασμό του στο TikTok τον περασμένο Αύγουστο. Η σελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ στο TikTok δεν έχει ενημερωθεί από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον έφυγε από το γραφείο του τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά άλλοι, όπως το Υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Ενέργειας Grant Shapps, ενημέρωσαν τις σελίδες τους πιο πρόσφατα.

Το TikTok «ξέρει» πολλά για εμάς

Με 3,5 δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως, μπορούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη του TikTok είναι εκρηκτική. Η εφαρμογή είναι πολύ δελεαστική, καθώς με μεγάλη ευκολία μπορεί ο καθένας να απαθανατίσει σύντομα βίντεο με μουσική και αστεία φίλτρα.

Ο αλγόριθμός του είναι εξαιρετικά έξυπνος στο να σας σερβίρει ακριβώς τα βίντεο που αρέσουν στον κάθε χρήστη και να κρατάει το ενδιαφέρον του, εμφανίζοντας διαφημίσεις ενδιάμεσα. Ο λόγος γι' αυτό, φυσικά, είναι ότι η πλατφόρμα μαθαίνει πολλά για εκείνους που την χρησιμοποιούν.

Για παράδειγμα, καταγράφει πόση ώρα ο χρήστης παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο βίντεο, σε ποια βίντεο σχολιάζει ή ποια είναι τα αγαπημένα του. Αν κάποιος διατηρεί λογαριασμό, η εφαρμογή γνωρίζει επίσης την ηλικία, την τοποθεσία και τη συσκευή, ενώ παρακολουθεί ακόμη και τους ρυθμούς πληκτρολόγησής του εκάστοτε χρήστη.

Ένας Αμερικανός TikToker ανήρτησε ένα βίντεο που επέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων από την κινεζική κυβέρνηση, το οποίο κατέβηκε. Το TikTok δήλωσε ότι επρόκειτο για λάθος.

Τα παραπάνω έχουν οξύνει την «νευρικότητα» των κυβερνήσεων και των ειδικών σε θέματα ασφάλειας - παρά τις συνεχείς διαψεύσεις της εταιρείας.

Την Τετάρτη (15/3), η βρετανίδα υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Michelle Donelan, η οποία έχει επίσης λογαριασμό στο TikTok, δήλωσε στους βουλευτές ότι το κοινό μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Η ίδια δήλωσε: «Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Είναι απολύτως προσωπική επιλογή. Αλλά επειδή έχουμε τους ισχυρότερους νόμους περί προστασίας δεδομένων στον κόσμο, είμαστε βέβαιοι ότι το κοινό μπορεί να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL