Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.2°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.6°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C19.0°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.4°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.4°C
0 BF 100%
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

ΣΥΡΙΖΑ

Οι κοινωνικές διεργασίες αποτυπώνουν ένα νέο περιβάλλον. Ο φόβος της υγειονομικής κρίσης έχει αντικατασταθεί από την ανασφάλεια που τροφοδοτούν οι μεροληπτικές πολιτικές υπέρ ολίγων και ημετέρων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση. Η κρίση έχει γίνει πλέον πολύπλευρη. Υγειονομική, οικονομική, διεύρυνσης ανισοτήτων αλλά και κρίση αξιών. Η αμφισβήτηση στις κυβερνητικές πολιτικές γίνεται πολύπλευρα ευδιάκριτη.

Διάλογος για προοδευτική διέξοδο

Διακύβευμα της επόμενης περιόδου καθίσταται ο διάλογος για την προοδευτική διέξοδο. Η ανασφάλεια που γεννούν οι πολιτικές της Ν.Δ. μπορεί και πρέπει να αναμετρηθεί με τα περιεχόμενα των πολιτικών που δίνουν προοδευτική διέξοδο. Και αυτό καθιστά αναγκαίο ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος παράλληλα με την αποκάλυψη των ευθυνών της Ν.Δ. θα πρέπει να καθιστά διακριτό το εναλλακτικό κοινωνικοοικονομικό σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πρωταγωνιστής

Σε αυτό το περιβάλλον, κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου διολισθαίνουν σε άλλες ατραπούς όταν εξαντλούν το πολιτικό τους στίγμα με διατυπώσεις “ίσων αποστάσεων” Διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλεια, πρέπει να καθιστούν διακριτό στους πολίτες ότι οριοθετούνται απέναντι στις πολιτικές της Ν.Δ., γιατί πολλαπλασιάζουν την πολύπλευρη κρίση.

Στην κοινωνία και την παραγωγική βάση πρέπει να γίνεται σαφές αν η κριτική τους περιορίζεται στο αίτημα για μία καλλύτερη διαχείριση των ίδιων πολιτικών ή διεκδικούν προοδευτική διακυβέρνηση. Για να εφαρμοστεί πρόγραμμα που θα στοχεύει στη στήριξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής και παραγωγικής βάσης της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να περάσει η ατζέντα του πολιτικού διαλόγου από τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. άνοιξε τον δρόμο της κοινωνικής διαβούλευσης καταθέτοντας τεκμηριωμένο προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Χρέος και ευθύνη γίνεται να πρωταγωνιστήσει για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας.

Ο φόβος των εκλογών

Οι συστημικές δυνάμεις δεν μένουν αδιάφορες. Γνωρίζουν τη δυσαρέσκεια που δημιουργούν τα έργα και οι μέρες της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας σενάρια με αλλαγή σχημάτων κυβερνητικής διαχείρισης, προκειμένου να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς τη Ν.Δ. να ενσωματωθεί σε καταστάσεις που θα διευκολύνουν αυτή τη στόχευση. Αναζητούν αναχώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες προκύπτουν ρεπορτάζ για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Με τεχνοκράτες και συμμαχίες πρόθυμων. Για να μείνει αλώβητη η συνέχιση των πολιτικών της κρίσης.

Φοβούνται τις εκλογές...

Συνέδριο τομής και συνέχειας

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως βήμα τομής και συνέχειας. Μπορεί να γίνει ο χώρος σύνθεσης και υπέρβασης για προοδευτική διέξοδο. Και αυτό γιατί στις σύγχρονες αντιθέσεις που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός η εναλλακτική απάντηση πρέπει να δίνεται με προγραμματική - πολιτική ενότητα όλου του προοδευτικού χώρου και ενεργό την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. εξελίσσεται σε κορμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Με το συνέδριο πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό σε υβριδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα. Με τις αρχές της Αριστεράς, του σοσιαλισμού και της οικολογίας. Και αυτό γιατί έτσι θα εκφράζει την πλατιά συμμαχία των δυνάμεων που έχουν λόγους να διαμορφώσουν προοδευτική διακυβέρνηση. Με τη σύγχρονη πολιτική και προγραμματική ενότητα μπορεί ο κάθε πολίτης να βλέπει τον εαυτό του. Γιατί μεταξύ των άλλων θέτει ως προτεραιότητα πολιτικές στήριξης και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης. Με τις δυνάμεις της εργασίας συντελεστή και συμμέτοχο στον παραγόμενο πλούτο. Με άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων και πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με τις εργασίες του συνεδρίου υπερβαίνει αντιθέσεις που δημιούργησαν σχίσματα στο παρελθόν στον χώρο της Αριστεράς. Διαμορφώνει την πολιτική και προγραμματική ενότητα με βάση τα σύγχρονα μεγάλα διακυβεύματα που δημιουργεί η έκρηξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται στον κάθε πολίτη είναι:

Θα αποδεχθεί κυβερνητικά σχήματα συνέχισης των πολιτικών της κρίσης ή θα διεκδικήσει την προοδευτική διακυβέρνηση για μια Ελλάδα ζωντανή και ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις;

* Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

*Όλα τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το left.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL