Μια ιστορία με «προφανείς» διαστάσεις εξελίσσεται εδώ και έναν μήνα στις Βρυξέλλες. Περίπου 200 Αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά, βρίσκονται σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρείας στην καρδιά της Ε.Ε. Έχοντας στα χέρια τους το χαρτί απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου από τις βελγικές αρχές, οι πρόσφυγες που κατάφεραν να διαβούν τα σιδερόφραχτα τείχη της Frontex προσπαθούν με καθημερινές κινητοποιήσεις να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη της χώρας.
Με σύνθημα «Δεν είμαστε εμείς επικίνδυνοι, η ζωή μας είναι σε κίνδυνο» διαδηλώνουν κάθε πρωί στο κέντρο των Βρυξελλών. Στο πλευρό τους μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες καθώς και ένας ανέλπιστος σύμμαχος. Και ο σύμμαχος αυτός δεν ήταν άλλος από την Καθολική Εκκλησία του Βελγίου, που άνοιξε τις πόρτες ενός ναού για να φιλοξενήσει και να δώσει στέγη σε 200 απελπισμένες ψυχές. Από το πρωί της 23ης Ιανουαρίου ο χριστιανικός ναός της Beguinage έγινε το προσωρινό καταφύγιο των μουσουλμάνων προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Στα ακροσύνορα της Ε.Ε. δώδεκα ψυχές χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου ανοίγοντας έναν δημόσιο κύκλο συζητήσεων και αναζήτησης ευθυνών για το τραγικό περιστατικό. «Οι 12 αυτοί θάνατοι οφείλονται στην απάνθρωπη λογική της μεταναστευτικής πολιτικής, που έχουν αποφασίσει οι ηγέτες της Ευρώπης» τόνισε η Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος επισημαίνοντας ότι «η επικίνδυνη τακτική των άτυπων επαναπροωθήσεων, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, φαίνεται ότι είναι η λύση που έχει επιλεγεί από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση, παρ' όλο που δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να φύγει κάποιος από εμπόλεμες περιοχές όπως το Αφγανιστάν και η Συρία».
Όσο για την Εκκλησία της Ελλάδος και τους συνήθως λαλίστατους ιεράρχες της, αυτοί επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής δίχως να αρθρώσουν λέξη για το ναυάγιο και τις ψυχές που χάθηκαν. «Προφανώς» ήταν απασχολημένοι με το σχέδιο (fast track) για να αξιοποιηθούν άμεσα τα ακίνητα της Εκκλησίας, όπως διαβάσαμε στον κυριακάτικο Τύπο.