Live τώρα    
Ανυπέρβλητο "βουνό" για το ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανυπέρβλητο "βουνό" για το ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Τριγμούς προκαλούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι προαναγγελίες του ΔΝΤ για νέα μέτρα ύψους 6,8 δισ. για την περίοδο 2014-2016, είτε αυτές μεταφραστούν τελικά σε απαιτήσεις για περικοπές μισθών και συντάξεων είτε ζητηθούν ως "ριζοσπαστικές διαρθρωτικές" αλλαγές που θα αφορούν ενδεχομένως μαζικές απολύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις νέες οδυνηρές απαιτήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την έκθεση του ΔΝΤ και τις "προβλέψεις" άλλων διεθνών εταίρων για το "τι μέλλει γενέσθαι" για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά ότι θα γίνουν οι "αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές" και, πέραν αυτού ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δεύτερο επιχείρημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι ο κίνδυνος της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού ενόψει ευρωεκλογών, από τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ ενόψει εξελίξεων στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η δήλωση (ρ/σ Αθήνα 9,84) του Ν. Ανδρουλάκη ότι "αυτοί λοιπόν που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα, να βρουν και βουλευτές να τα ψηφίσουν". Ο ίδιος ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κομμάτι της κυβέρνησης, δεν είναι η κυβέρνηση". Το ίδιο θέμα των αποστάσεων από τα ενδεχόμενα νέα μέτρα, αναδεικνύει ενδεχομένως και το ζήτημα των εσωκομματικών διαφοροποιήσεων σχετικά με την πρόσδεση με τη Ν.Δ.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, που οργανώθηκε ενόψει της ελληνικής προεδρίας με θέμα "Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως "όταν ο πρωθυπουργός και εγώ λέμε 'όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα', 'όχι ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας', το εννοούμε απολύτως". Παράλληλα, τόνισε ότι "την ίδια στιγμή λέμε βεβαίως 'ναι' στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές" και "όχι" στην αμφιθυμία. Εμμένοντας στην υποστήριξη της ασκούμενης πολιτικής, αν και χαρακτήρισε "πάρα πολύ σκληρό και άνισο" το "σχέδιο Α", επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σχέδιο Β" και πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της προσπάθειας.

Αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές προς το ΔΝΤ για την επίμαχη έκθεσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "παντελώς ανεύθυνες" τις συζητήσεις που γίνονται σε σχέση με το νέο κούρεμα. Αντίθετα, είπε ότι "το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο εάν λάβουμε υπόψη τις παραμέτρους που αφορούν και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης" και ότι η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 "θα συμπέσει με την αρχή της εξόδου από την κρίση". Ακόμα, μίλησε για "συζήτηση απολύτως ανοργάνωτη κι ως εκ τούτου αδιέξοδη, για το δημοσιονομικό κενό, για το χρηματοδοτικό κενό, για τη βιωσιμότητα του χρέους", ζητώντας παράλληλα να υπάρξει "καθαρή έντιμη συζήτηση με τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο".

Στο ίδιο συνέδριο, η επίτροπος Μ. Δαμανάκη είπε ότι "η Ε.Ε. καλείται να κάνει το προωθητικό άλμα", "διότι", όπως πρόσθεσε, "είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αγορά" και ότι "το ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει να κάνει με αξίες, με πρότυπα, με δικαιώματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0