Live τώρα    
Ρένα Δούρου / Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ και για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ και για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα

Η Ρένα Δούρου στο Ισπανο-ελληνικό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

«Η εμμονή της ηγεσίας της ΕΕ να αγνοεί την παραβίαση βασικών αρχών της, να λειτουργεί με... γεωγραφικούς όρους, καταδικάζοντας ορθά τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία αλλά μην καταδικάζοντας το Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα και τον πόλεμο με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, έχει ως αποτέλεσμα μια εξωτερική και αμυντική πολιτική αναξιόπιστη. Μια πολιτική ανασφάλειας δύο μέτρων και δύο σταθμών». 

Αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο Ισπανο-ελληνικό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, στην ομιλία της στη συνεδρία για την «αμυντική συνεργασία και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στο πλαίσιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στην περιοχή της Μεσογείου». 

«Παράδειγμα αυτής της αναξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα», συνέχισε η ίδια προσθέτοντας ότι «αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις της Κάγια Κάλλας, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα αφορά μόνο την Ερυθρά θάλασσα και τα στενά του Ορμούζ και το Ιράν! Και όχι την ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνικά ύδατα και την Ουκρανία, που έχει άτυπη ασυλία, όπως διαπιστώσαμε με την περίπτωση του φορτωμένου με εκρηκτικά ουκρανικού drone που βρέθηκε στη... Λευκάδα γιατί κάποιοι έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν στη Μεσόγειο τον πόλεμο της Ουκρανία»”.

Η Ρένα Δούρου στο Ισπανο-ελληνικό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

«Σε ένα διεθνές περιβάλλον που σημαδεύεται και την πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα στη Γάζα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό και από πολέμους στη Μέση Ανατολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας της, απορρίπτει την στρατηγική αυτονομία της έναντι των ΗΠΑ και του NATO, απορρίπτει τις σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και επιλέγει την οικονομία πολέμου σε βάρος της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει να γίνει παρακολούθημα των ΗΠΑ και του, σε υπαρξιακή κρίση πλέον, ΝΑΤΟ» υπογράμμισε η Ρένα Δούρου. 

«Ως εκπρόσωποι των λαών μας αντιμετωπίζουμε μια κοινή πρόκληση - να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα πολέμου και να πάψει να είναι νεκροταφείο ψυχών, προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν ζωή με αξιοπρέπεια», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ειδικά σε μια διεθνή συγκυρία όπως η σημερινή που “σημαδεύεται από την υποχώρηση του διεθνούς δικαίου και την αντικατάστασή του από το δίκαιο του ισχυρού» τόνισε. 

Να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα κοινού ενεργειακού μέλλοντος

Μιλώντας στην ενότητα για τις ενεργειακές πολιτικές η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην πρόκληση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, «της απαραίτητης προϋπόθεσης για να αποκτήσει η Ευρώπη ενιαίο και ανθεκτικό δίκτυο». Μια πρόκληση που περνά, όπως εξήγησε μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ. 

«Ωστόσο αυτό το κρίσιμο, με χρηματοδότηση της ΕΕ, έργο σκοντάφτει στο αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Η αποτροπή της πόντισης του καλωδίου ανοικτά της Κάσου, το καλοκαίρι του 2024, από τουρκικά σκάφη, ήταν αποκαλυπτική προθέσεων και πολιτικών» θύμισε, παρατηρώντας ότι η περίπτωση αυτή «εδειξε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. «Αυτό το φόρουμ βρίσκεται ακριβώς στη σωστή κατεύθυνση για να υπερβούμε γεωπολιτικά εμπόδια, εθνικιστικές φιλοδοξίες και παράνομες πολιτικές έτσι ώστε να κάνουμε τη Μεσόγειο, θάλασσα κοινού ενεργειακού μέλλοντος που θα είναι ασφαλές, πράσινο και οικονομικά βιώσιμο για τους λαούς μας».

Η Ρένα Δούρου στο Ισπανο-ελληνικό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0