Live τώρα    
Ρένα Δούρου / Επείγει να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση της σήψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Επείγει να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση της σήψης

Η Ρένα Δούρου στο βήμα της Βουλής
(INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

«Εκείνο που σήμερα επείγει είναι να απαλλαγούμε από τη δεξιά κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τη χώρα στο τέλμα, οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό. Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να τον δώσουμε με ανιδιοτέλεια χωρίς προσωπικές στρατηγικές», παρατηρεί μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και τομεάρχισσα Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Θανάση Λυρτσογιάννη στην Κυριακάτικη Kontra. «Το πολιτικό σύστημα στην πατρίδα μας βρίσκεται σε βαθιά σήψη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», παρατήρησε η ίδια.

«Αν η προοδευτική παράταξη δεν αρθεί άμεσα στο ύψος της ευθύνης να μετασχηματίσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία, αυτοακυρώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υποστηρίζει συστηματικά την ανασύνθεση και την ενότητα του προοδευτικού κόσμου δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων», επισήμανε, εξηγώντας ότι «οι πολίτες δεν θέλουν τρίτη θητεία της Δεξιάς στην εξουσία». «Αυτό το αίτημα υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διαλόγου για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, προγραμματική σύγκλιση για προοδευτική διακυβέρνηση», προσθέτει.

Σχολιάζοντας την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Άρειο Πάγο, παρατηρεί ότι πρόκειται για «εξέλιξη που καταβαραθρώνει αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Συντάγματος». «Βάσει του ακροτελεύτιου άρθρου του, έχουμε όλοι οι πολίτες, όχι απλά η “Αντιπολίτευση”, την υποχρέωση να αντισταθούμε στην έμπρακτη κατάλυσή του από την ίδια την κυβέρνηση! Δεν είναι θέμα μικροπολιτικής αλλά πατριωτικού καθήκοντος».

  • Σήμερα, μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης της Δεξιάς, προέχει να γυρίσουμε σελίδα. Όσο παραμένει στην εξουσία η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, τόσο η κοινωνία δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι, θα είναι στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ενώ οι λίγοι και ισχυροί φίλοι και υποστηρικτές της ΝΔ, θα σωρεύουν υπερκέρδη.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υποστηρίζει συστηματικά την ανασύνθεση και την ενότητα του προοδευτικού κόσμου δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος του 23, με την απλή αναλογική, όταν έστρωσε το δρόμο για να επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία με τα γνωστά αποτελέσματα εδώ και επτά χρόνια.
  • Έχω πει πολλές φορές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάζεται ούτε φρουρούς ούτε ερμηνευτές. Εκείνος κρίνει κι αποφασίζει. Κάθε δύναμη που συστρατεύεται στον αγώνα να γκρεμίσουμε αυτό το φαύλο καθεστώς, δείχνει αίσθηση ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας.
  • Το θέαμα βουλευτών που περιφέρουν την έδρα τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, από κόμμα σε κόμμα, σαν σε πασαρέλα, είναι αποκρουστικό. Απαξιώνει την πολιτική, ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς.
  • Οι συμφωνίες αυτές (με τη Γαλλία) δεν αλλάζουν την επικίνδυνη ρότα της Εξωτερικής πολιτικής της δεξιάς κυβέρνησης. Μια εξωτερική πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που ακύρωσε την πολυδιάστατη, ενεργητική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ όταν η Ελλάδα ήταν γέφυρα και σημείο αναφοράς ειρήνης και διαλόγου.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Δούρου στην Κυριακάτικη Kontra:

Τι θα σημάνει για το πολιτικό σύστημα και τι για τους πολίτες η δημιουργία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα;

Σήμερα, μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης της Δεξιάς, προέχει να γυρίσουμε σελίδα. Όσο παραμένει στην εξουσία η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, τόσο η κοινωνία δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι, θα είναι στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ενώ οι λίγοι και ισχυροί φίλοι και υποστηρικτές της ΝΔ, θα σωρεύουν υπερκέρδη. Το πολιτικό σύστημα στην πατρίδα μας βρίσκεται σε βαθιά σήψη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Η οποία επέστρεψε στην εξουσία λέγοντας ψέματα στους πολίτες περί δήθεν επιτελικού κράτους. Στην πραγματικότητα εκείνο που σχεδίαζε και επέβαλε ήταν το κράτος – άρπαγας, μεγάλος αδελφός, υπηρέτης των λίγων σε βάρος των πολλών. Το κράτος τραγωδιών, συγκαλύψεων και εμπαιγμού των πολιτών. Έχω πει πολλές φορές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάζεται ούτε φρουρούς ούτε ερμηνευτές. Εκείνος κρίνει κι αποφασίζει. Κάθε δύναμη που συστρατεύεται στον αγώνα να γκρεμίσουμε αυτό το φαύλο καθεστώς, δείχνει αίσθηση ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας.

Πώς κρίνετε την απαίτηση να παραιτηθούν οι βουλευτές που θα προσχωρήσουν στο κόμμα του;

Όπως είπα, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός μιλά με σαφήνεια και δεν χρειάζεται διερμηνείς. Πάντως το θέαμα βουλευτών που περιφέρουν την έδρα τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, από κόμμα σε κόμμα, σαν σε πασαρέλα, είναι αποκρουστικό. Απαξιώνει την πολιτική, ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς. 

Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;

Έχω αποδείξει ότι αντιμετωπίζω την πολιτική ως ευθύνη απέναντι τους πολίτες που μας εμπιστεύονται με τη ψήφο τους. Μπορούμε να τους υπηρετήσουμε εντός αλλά κι εκτός Βουλής. Την άνοιξη του 2014 δεν δίστασα να παραιτηθώ από τη βουλευτική έδρα για να δώσω την μάχη της Περιφέρειας Αττικής όταν οι δημοσκοπήσεις μας έφερναν εκτός β' γύρου. Εκείνο που σήμερα επείγει είναι να απαλλαγούμε από τη δεξιά κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τη χώρα στο τέλμα, οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό. Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να τον δώσουμε με ανιδιοτέλεια χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Αυτή είναι η δική μου πυξίδα.

Η Προοδευτική παράταξη αν συνεργαστεί μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πρώτον, πρέπει να ηττηθούν οι δεξιές πολιτικές όχι απλά ένα πρόσωπο.

Δεύτερον, αν η προοδευτική παράταξη δεν αρθεί άμεσα στο ύψος της ευθύνης να μετασχηματίσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία, αυτοακυρώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υποστηρίζει συστηματικά την ανασύνθεση και την ενότητα του προοδευτικού κόσμου δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος του 23, με την απλή αναλογική, όταν έστρωσε το δρόμο για να επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία με τα γνωστά αποτελέσματα εδώ και επτά χρόνια. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει μια πρόταση που δεν είναι στενά κομματική αλλά αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας για να πάρει επιτέλους ο τόπος ανάσα. Αυτό το αίτημα υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διαλόγου για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, προγραμματική σύγκλιση για προοδευτική διακυβέρνηση. Ό,τι περιμένουν από εμάς οι πολίτες που δεν θέλουν τρίτη θητεία της Δεξιάς στην εξουσία.

Πώς κρίνετε την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να βάλει πάλι στο αρχείο την υπόθεση των υποκλοπών;

Η αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της δικογραφίας για τις υποκλοπές, όπως ζητούσε με την εμπεριστατωμένη απόφασή του το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πλήττει την ίδια τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Το σχόλιο, όχι του Φάμελλου αλλά του Χρήστου Ράμμου, του εξαιρετικά έμπειρου τέως προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν εύγλωττο : “μένω άφωνος”. Μιλάμε για μια εξέλιξη που καταβαραθρώνει αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Βάσει του ακροτελεύτιου άρθρου του, έχουμε όλοι οι πολίτες, όχι απλά η “Αντιπολίτευση”, την υποχρέωση να αντισταθούμε στην έμπρακτη κατάλυσή του από την ίδια την κυβέρνηση! Δεν είναι θέμα μικροπολιτικής αλλά πατριωτικού καθήκοντος. Η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να ανακληθεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με πρωτοβουλίες για συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πιστεύετε θα βρεθεί ειρηνευτική λύση ή θα υπάρξει νέα φάση πολέμου;

Ζούμε στην εποχή του δικαίου της ισχύος και τις βίας όπως μαρτυρούν οι παράνομοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή. Εκείνος των Ισραηλινών και των ΗΠΑ κατά του Ιράν και αυτός του Ισραήλ κατά του Λιβάνου. Χωρίς να ξεχνάμε τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Προοπτική ειρήνης δεν διαφαίνεται πουθενά. Όχι λόγω κάποιας νομοτέλειας αλλά λόγω των επιλογών Νετανιάχου και Τραμπ. Αλλά... και των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιριών. Για παράδειγμα οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί όμιλοι καταγράφουν υπερκέρδη 63 δις δολαρίων! Η δε επιλογή της σημερινής ηγεσίας της ΕΕ να σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ, χωρίς καμία σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία, μαρτυρά την χρεοκοπία ενός εγχειρήματος που βασίστηκε στην ειρήνη, την ευημερία και τον αγώνα κατά του φασισμού. Σήμερα και τα τρία έχουν καταρρεύσει. Μόνο ένα μεγάλο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, περιβαλλοντικό κίνημα των λαών μπορεί να αλλάξει την επικίνδυνη ρότα του πλανήτη.

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Μακρόν; Πιστεύετε ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση ή πρόκειται για δήλωση διπλωματικού χαρακτήρα;

Ξέρετε καλά κύριε Λυρτσογιάννη ότι οι δημόσιες δηλώσεις των αρχηγών κρατών, όσο λυρικές κι αν ακούγονται, συχνά είναι επικοινωνιακού περιεχομένου. Γνωρίζετε πόσες φορές ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ζητήσει από τον Νετανιάχου να σταματήσει να ισοπεδώνει τον Λίβανο με τον οποίο η Γαλλία διατηρεί σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Αποτέλεσμα; Οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.500 και αυξάνονται καθημερινά με τους ισραηλινούς πυραύλους να ισοπεδώνουν χωριά στα νότια της χώρας... Σε ό,τι αφορά την γαλλική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, θυμίζω ότι το 2021 κυρώθηκε η στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία. Το 2022 καταγράφηκε ως η χειρότερη, από το 2008 χρονιά τουρκικής προκλητικότητας με 4.734 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θυμάμαι κάποια αντίδραση του Προέδρου Μακρόν. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, πότε θα φέρει την Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψε τώρα ο κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή; Γιατί η νέα αμυντική συμφωνία θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια αυτόματα; Γιατί αποκλείεται από τα προγράμματα η ελληνική αμυντική βιομηχανία; Οι συμφωνίες αυτές δεν αλλάζουν την επικίνδυνη ρότα της Εξωτερικής πολιτικής της δεξιάς κυβέρνησης. Μια εξωτερική πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που ακύρωσε την πολυδιάστατη, ενεργητική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ όταν η Ελλάδα ήταν γέφυρα και σημείο αναφοράς ειρήνης και διαλόγου. Σήμερα η πολιτική της δεξιάς την έχει καταστήσει παρακολούθημα και εξάρτημα σχεδιασμών τρίτων που πάντα θα βάζουν πάνω από όλα τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και όχι της Ελλάδας. Διότι ως γνωστόν οι χώρες δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς αλλά μόνιμα συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0