Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ζητά αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πόσοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προβλέπονται βάσει οργανικών θέσεων και πόσοι πραγματικά υπηρετούν στις ελληνικές φυλακές ως σύνολο αλλά και λεπτομερώς, σε κάθε επιμέρους κατηγορία και ειδικότητα ανά σωφρονιστικό κατάστημα (Φύλακες, Διοικητικοί, Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Εξωτερικοί φρουροί κλπ.).
Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή είναι συνέχεια ερώτησης που είχε κατατεθεί στις 13-2-2026 με το ίδιο θέμα και στην οποία απαντώντας το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το σωφρονιστικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Η ενημέρωση για το ζήτημα αυτό, είναι επιβεβλημένη, επισημαίνει ο βουλευτής, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σωφρονιστικό προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αυξημένου αριθμού κρατουμένων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές φυλακές, εξαιτίας της αυστηροποίησης των ποινών που υιοθέτησε η κυβέρνηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
- Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Προσωπικό Σωφρονιστικών Καταστημάτων»
«Ι. Με ερώτησή μας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., (αρ. πρωτ. 3115/13-2-2026) ζητήσαμε στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί στις ελληνικές φυλακές, «ως σύνολο και, λεπτομερώς, σε κάθε επιμέρους κατηγορία ανά Σωφρονιστικό κατάστημα (π.χ. Φύλακες, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Διοικητικοί, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Εξωτερικοί φρουροί κλπ.)» και, αντίστοιχα, για τις «οργανικές θέσεις επίσης ανά κατηγορία και Σωφρονιστικό Κατάστημα».
ΙΙ. Σε απάντηση της ως άνω ερώτησης (αρ.πρωτ. 7017/4/28043-γ’/16+.3.2026) μας ενημερώσατε για το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων χωρίς όμως να δίδονται τα αιτούμενα λεπτομερή στοιχεία ως προς τους αριθμούς των υπαλλήλων ανά κατηγορία, ειδικότητα κ.λπ. που προβλέπονται και υπηρετούν σε κάθε Σωφρ. Κατάστημα. Έτσι δεν δίδεται ακριβής εικόνα της κατάστασης που υπάρχει στο προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Επειδή η ανάγκη για προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αυξημένου αριθμού κρατουμένων είναι μεγάλη.
Επειδή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων στις φυλακές, ανά κατηγορία.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
- Πόσοι υπάλληλοι προβλέπονται (βάσει οργανικών θέσεων) και πόσοι πραγματικά υπηρετούν στις ελληνικές φυλακές, ως σύνολο και, λεπτομερώς, σε κάθε επιμέρους κατηγορία και ειδικότητα ανά Σωφρονιστικό κατάστημα (π.χ. Φύλακες, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Διοικητικοί, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Εξωτερικοί φρουροί κλπ.);».
Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθόπουλος Θεόφιλος