Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η κατάσταση στην Γάζα επαναφέρει με οδυνηρή σαφήνεια την ανάγκη για δικαιοσύνη και πραγματική ειρήνη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζει, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει την αλληλεγγύη του.
Με πυξίδα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη διαχρονική του θέση υπέρ της λύσης των δύο κρατών, το κόμμα τοποθετείται σταθερά στο πλευρό ενός λαού που δοκιμάζεται από δεκαετίες κατοχής, βίας και ατιμωρησίας, ζητώντας από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
Το κόμμα καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ε.Ε., να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επανέναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, να ταχθεί επιτέλους με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχουν ήδη κάνει δεκάδες κυβερνήσεις άλλων χωρών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τιμά τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, το 1977.
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, η οποία επισφραγίστηκε από τις γενοκτόνες ενέργειες στη Γάζα από την εγκληματική κυβέρνηση Νετανιάχου, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Καταδικάζουμε κάθε κίνηση που παραβιάζει ή απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία, και τη συμφωνία ειρήνευσης στη Γάζα. Όπως και κάθε σχέδιο νομιμοποίησης των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει διαχρονικά τη λύση των δύο ασφαλών και βιώσιμων κρατών, με αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο δρόμος για μια μόνιμη, βιώσιμη και σταθερή ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή, και για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, περνά μέσα από την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.
Για αυτό, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ε.Ε., να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επανέναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, να ταχθεί επιτέλους με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχουν ήδη κάνει δεκάδες κυβερνήσεις άλλων χωρών.