Live τώρα    
ΟΠΕΚΕΠΕ / Το κυβερνητικό πραξικόπημα κατά του Σημανδράκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΕΚΕΠΕ / Το κυβερνητικό πραξικόπημα κατά του Σημανδράκου

 Βαγγέλης Σημανδράκος
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού πραξικοπήματος που τον εξώθησε εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλυσε στην εξεταστική επιτροπή ο Βαγγέλης Σημανδράκος, επικεφαλής του Οργανισμού την περίοδο 21/7/22-3/1/24. Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για «παράτυπες διαδικασίες κατάληψης της εξουσίας» κι ενέπλεξε το Μαξίμου στην προσπάθεια εκπαραθύρωσής του από τον Οργανισμό λόγω της άρνησής του να προχωρήσει στην πληρωμή μπλοκαρισμένων ΑΦΜ μελών του κυκλώματος των παράνομων επιδοτήσεων.

Ο Β. Σημανδράκος επισήμανε ότι είχε επαφή με τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο λόγω των πιέσεων που δεχόταν από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να προχωρήσει στην πληρωμή των «παγωμένων» ΑΦΜ.

Μάλιστα, ο Αυγενάκης είχε προσβάλλει δημοσίως τον Σημανδράκο με σκοπό να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

Ο Γ. Μπρατάκος ζήτησε από τον Σημανδράκο να έρθει στο Μαξίμου για συνάντηση και να αναβάλλει μία προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο τότε αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και μετέπειτα διάδοχος του Σημανδράκου, Κυριάκος Μπαμπασίδης, επικαλέστηκε το άτυπο της αναβολής του ΔΣ και προχώρησε στην συνεδρίαση ως αναπληρωτής του προέδρου. Κι αυτό, παρότι η άτυπη αναβολή του ΔΣ ήταν συνήθης πρακτική, όπως μετέφερε ο Β. Σημανδράκος.

Άλλαξαν όλοι οι διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ ερήμην του προέδρου

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ, από την οποία έλειπε ο Σημανδράκος, τα μέλη του προχώρησαν στην αλλαγή όλων των διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι το ζήτημα αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη κι εισήχθη ως έκτακτο θέμα. Μετά το πραξικόπημα με το ΔΣ που συνεδρίασε ερήμην του, ο Σημανδράκος παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ.

Για το ζήτημα της πληρωμής των «παγωμένων» ΑΦΜ, ο Σημανδράκος σημείωσε ότι δεν δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις μόνο από τον Αυγενάκη, αλλά κι από τον Μπαμπασίδη και τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Πιέσεις Στρατάκου να πληρωθεί ο «Φραπές»: «Θα πρέπει να πληρωθεί ο Γιώργος»

Ο Γ. Στρατάκος μάλιστα πίεζε επίμονα ειδικά για την πληρωμή του Γιώργου Ξυλούρη, του διαβόητου πια «Φραπέ». «Θα πρέπει να πληρωθεί ο Γιώργος» φέρεται να είπε ο Στρατάκος σε μία από τις πολλές τηλεφωνικές τους επαφές για το ζήτημα, σύμφωνα με τον Β. Σημανδράκο. Ο Στρατάκος μάλιστα ζητούσε ο έλεγχος στον Ξυλούρη να περιοριστεί μόνο σε συγκεκριμένο μέρος της εκμετάλλευσής του. Παρότι η εντολή Σημανδράκου ήταν για έλεγχο σε όλη την εκμετάλλευση Ξυλούρη, τελικώς αυτή η απόφαση άλλαξε με εντολή Μπαμπασίδη.

Ο Β. Σημανδράκος απάντησε στις κατηγορίες που του απεύθυναν οι διάδοχοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, Μπαμπασίδης και Νίκος Σαλάτας, στις δικές τους καταθέσεις στην εξεταστική. Ο Β. Σημανδράκος υποστήριξε ότι και το το 2022 και το 2023 ελέγχονται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, κόντρα στους ισχυρισμούς Σαλάτα. Παράλληλα, ο Β. Σημανδράκος υποστήριξε ότι «όλοι οι αγρότες ήταν πληρωμένοι στην ώρα τους επί ημερών μου» κι ότι όλα έγιναν καλώς σε σχέση με τους ελέγχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0