Live τώρα    
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Η παραίτηση παιδιάτρου στην Ίο άλλη μια απόδειξη εγκατάλειψης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Η παραίτηση παιδιάτρου στην Ίο άλλη μια απόδειξη εγκατάλειψης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το άκρως κρίσιμο πρόβλημα που ανακύπτει στην Ίο, της οποίας ο μοναδικός παιδίατρος ΕΣΥ δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, γεγονός που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας των νεοδεξιών και τεχνολαϊκιστικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταδεικνύει ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη υγείας του κόμματος Ανδρεά Παναγιωτόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως σημειώνεται «η διαρκής υποστελέχωση, η μείωση των μόνιμων υπαλλήλων και αντιστοίχως η αύξηση των συμβασιούχων που εντούτοις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας (υπερεφημέρευση), η ανασφάλεια, οι ανεπαρκείς υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ιδίως στο πλαίσιο της ΠΦΥ, η οποία είναι επί της ουσίας απούσα από το ελληνικό σύστημα υγείας, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ο εν λόγω ιατρός, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, οδηγούνται στην παραίτηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην επιτακτική πια ανάγκη για ένα δημόσιο, δωρεάν και αποτελεσματικό ΕΣΥ, που θα λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες υγείας του, και όχι ως επιχείρηση με πυξίδα το κέρδος, και για μια μεταρρυθμισμένη ΠΦΥ βασισμένη στον οικογενειακό ιατρό και τις ΤΟΜΥ» τονίζεται.

«Απαιτούνται νέοι, επικαιροποιημένοι οργανισμοί στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου εξαιτίας της κατάρρευσης του ΕΣΥ»

Προ ολίγων μόλις ημερών ο μοναδικός παιδίατρος ΕΣΥ του νησιού της Ίου ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Ο επιστήμονας αυτός εργαζόταν από το 2021 ως Επιμελητής Α' στο Κέντρο Υγείας Ίου και είχε στην ευθύνη του τα περίπου 400 μόνιμα παιδιά της Ίου, αλλά και όσα όλα επισκέπτονταν το νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Εκτός όμως από το στενά ιατρικό έργο του, ο συγκεκριμένος παιδίατρος ανέλαβε κοινοτική δράση με παρεμβάσεις επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα στα σχολεία όχι μόνο της Ίου αλλά και της Φολεγάνδρου και της Σικίνου, υλοποιώντας το πρόταγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν είναι άλλο από την προαγωγή της υγείας και τις δράσεις πρόληψης.

Είναι προφανές ότι κατέληξε σε μια τέτοια απόφαση παραίτησής εξαιτίας της συστηματικής και ιδεολογικής εγκατάλειψης και απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 2019 ως και σήμερα. Η διαρκώς επιδεινούμενη υποστελέχωση, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας (και η υπερεφημέρευση), τα πενιχρά υλικοτεχνικά μέσα και οι σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικούς τομείς, όπως της αναπτυξιακής ιατρικής και της ψυχικής υγείας, με λίγα λόγια η συνεχιζόμενη μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα ανυπόφορο εργασιακό περιβάλλον και η γενικευμένη παραίτηση των περισσότερων εργαζομένων σε αυτό, ήταν οι βασικοί λόγοι που υποχρέωσαν άλλον έναν επαγγελματία υγείας, και μάλιστα σε νησιωτική περιοχή με μεγάλη υγειονομική επιβάρυνση τους καλοκαιρινούς μήνες σε παραίτηση.

Επειδή το κράτος είναι υποχρεωμένο εκ του Συντάγματος να φροντίζει για την υγεία των πολιτών και να τους παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

Επειδή η παραίτηση του εν θέματι παιδιάτρου αποστερεί το συνταγματικό δικαίωμα των κατοίκων της Ίου να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, πόσο δε μάλλον των παιδιών,

Επειδή η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητη ανασφάλεια τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς που θα επιλέξουν την Ίο για τις διακοπές τους,

Επειδή η απαράδεκτη αυτή για κράτος μέλος της Ε.Ε εν έτει 2025 κατάσταση ανασφάλειας για

την ζωή και την υγεία επιτείνεται δεδομένης της φύσεως της Ίου ως περιοχής χαρακτηρισμένης άγονης και προβληματικής,

Επειδή τα όποια «μέτρα» έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δώσει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών στις δομές του ΕΣΥ με έδρα τις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας είναι αναποτελεσματικά και δεν επαρκούν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντικατασταθεί άμεσα ο υπό παραίτηση παιδίατρος;

2. Σκοπεύει να λάβει περαιτέρω και αποτελεσματικά μέτρα ως κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές;

3. Ποιο είναι το σχέδιό της κυβέρνησης για την ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Ελλάδας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαηλιού Γεώργιος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0