«Στη Γάζα συντελείται μια γενοκτονία. Αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε, ιδίως στους θανάτους τόσων παιδιών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο λιμός που έχει επιβληθεί με την απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι όνειδος για τον σύγχρονο πολιτισμό» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε για τη μεγάλη συγκέντρωση ότι «η μισή μας καρδιά είναι στην κινητοποίηση που γίνεται με την Παλαιστινιακή παροικία στο Σύνταγμα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί να σταματήσει τώρα και ο αποκλεισμός και η γενοκτονία και να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Είναι ένα έγκλημα στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί» τόνισε ακόμα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι σήμερα είναι «περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο πολυμορφικός διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και της προοδευτικής σκέψης».
«Διάλογος, που θα είναι κοινοβουλευτικός, θα είναι κινηματικός, θα είναι επιστημονικός και πρέπει να είναι ανοιχτός και δημιουργικός. Και πρέπει να έχει σεβασμό και στρατηγικό ορίζοντα. Να δρομολογήσουμε αυτόν τον χώρο διαλόγου με ειλικρίνεια» σημείωσε.
Επισήμανε παράλληλα ότι στη χώρα «η ήττα της δεξιάς και των συντηρητικών και άδικων πολιτικών προϋποθέτει τη συστράτευση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε παράλληλα κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ότι η «επανεκκίνηση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς πρέπει να συνδεθεί με την ανασυγκρότηση, την ανασύνθεση και την επανεκκίνηση του προοδευτικού χώρου και των προοδευτικών ιδεών στη χώρα μας». «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η επανεκκίνηση συνδυάζεται με την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη» επισήμανε.
🔻Η επανεκκίνηση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» πρέπει να συνδεθεί με την ανασυγκρότηση, την ανασύνθεση και την επανεκκίνηση του προοδευτικού χώρου και των προοδευτικών ιδεών στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η επανεκκίνηση συνδυάζεται με την εκδήλωση για τα… pic.twitter.com/A0q5J5xC7m
— Socratis Famellos (@SFamellos) May 21, 2025
Πρόσθεσε επίσης ότι το Ινστιτούτο είναι ένα «σημαντικό εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, έρευνας και σύνθεσης». Όπως είπε «θέλουμε να είναι ένα εργαλείο ενσωμάτωσης της καινοτομίας, αλλά και της επιστήμης στην πολιτική. Είναι και πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός στην ελεύθερη ακαδημαϊκή σκέψη, με ερευνητική ελευθερία, με κριτική και δημιουργική σκέψη. Και πρέπει να είναι σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές ανάγκες».


Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Σωκράτη Φάμελλου
Να ευχαριστήσω πολύ τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη Μαρία Ρεπούση και, στο πρόσωπό τους, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», τον κύριο δήμαρχο και όλους τους προσκεκλημένους καθηγητές και ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ταυτόχρονα και τιμή και χαρά δική μου που βρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω και να προλογίσω την πρώτη εκδήλωση του «Νίκος Πουλαντζάς», μετά την επανεκκίνηση του.
Να ευχαριστήσω όλους και όλες που βοήθησαν για να γίνει αυτή η εκδήλωση, αλλά και όλους και όλες που συμμετέχουν στα όργανα, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία, γιατί η επανεκκίνηση του «Νίκος Πουλαντζάς» πρέπει να συνδεθεί με την ανασυγκρότηση, την ανασύνθεση και την επανεκκίνηση του προοδευτικού χώρου και των προοδευτικών ιδεών στη χώρα μας.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η επανεκκίνηση συνδυάζεται με μια εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη. Είναι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ταυτόχρονα είναι και η αρχή μιας περιόδου δημοκρατίας, συνεργασίας, θεσμών και κοινωνικής λειτουργίας που ο φασισμός και ο ναζισμός δεν επέτρεπε και κατέστρεφε.
Το Ινστιτούτο, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, για εμάς είναι ένα σημαντικό εργαλείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, έρευνας και σύνθεσης. Και είναι -και θέλουμε να είναι- ένα εργαλείο ενσωμάτωσης της καινοτομίας αλλά και της επιστήμης στην πολιτική. Είναι και πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός στην ελεύθερη ακαδημαϊκή σκέψη, με ερευνητική ελευθερία, με κριτική και δημιουργική σκέψη. Και πρέπει να είναι σε αντιστοίχηση με τις κοινωνικές ανάγκες. Ένας χώρος δηλαδή δημόσιου διαλόγου για όλες τις προοδευτικές ιδέες, αλλά και καταλύτης για τη σύνθεση σύγχρονου προοδευτικού λόγου, που δίνει απαντήσεις στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα αλλά και στις μεγάλες αβεβαιότητες. Γιατί δεν το κρύβω: Με τον δήμαρχο είχαμε μια πορεία παρελθόντος από το περιβάλλον και την ενέργεια, με τα μεγάλα ερωτήματα και διλήμματα της κλιματικής κρίσης και των ανισοτήτων που απαιτούν σύγχρονες απαντήσεις. Αλλά και η αυτοδιοίκηση και η χώρα και το κράτος δικαίου απαιτούν σύγχρονες απαντήσεις.
Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ αυτός ο διάλογος, ο πολυμορφικός διάλογος του προοδευτικού χώρου και της προοδευτικής σκέψης, που θα είναι κοινοβουλευτικός, θα είναι κινηματικός, θα είναι επιστημονικός, πρέπει να είναι ανοιχτός και δημιουργικός. Πρέπει να έχει όμως σεβασμό και στρατηγικό ορίζοντα. Να δρομολογήσουμε αυτόν τον χώρο διαλόγου με ειλικρίνεια. Γιατί τα πρόσφατα στοιχεία στην Πορτογαλία δείχνουν τι μπορεί να συμβεί όταν μένει ανοικτός αυτός ο χώρος και πώς μπορεί να κυριαρχήσουν δεξιές ή ακροδεξιές δυνάμεις. Αλλά και η Ισπανία δείχνει πόσες δυνατότητες έχει ένα παράδειγμα συνεργασιών με πολιτική βούληση και προγραμματική βάση να προχωρήσει και στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας, θέλω να το πω ξεκάθαρα, η ήττα της δεξιάς και των συντηρητικών και άδικων πολιτικών προϋποθέτει αυτή τη συστράτευση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Ινστιτούτο μπορεί να συμβάλει για να αποτελέσει έναν τέτοιο χώρο διαλόγου και προγραμματικής σύνθεσης.
Θα μου επιτρέψετε να πω μόνο κάτι για το θέμα της συζήτησης σήμερα. Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι και μια ηθική και πολιτική νίκη των δυνάμεων που αντιμετώπισαν τον ναζισμό και τον φασισμό. Σήμερα, 80 χρόνια μετά όμως, οι σκιές εκείνης της περιόδου επιστρέφουν από ένα άλλο δρομολόγιο. Η φρίκη του πολέμου, που για δεκαετίες φαινόταν πολύ μακριά, επιστρέφει στην Ουκρανία, αλλά επιστρέφει και στη Γάζα και σε δεκάδες άλλες εστίες αστάθειας. Η διεθνής συνεργασία, το δίκαιο, αμφισβητούνται και παράλληλα οι πόλεμοι έρχονται ξανά στη ζωή μας, ως ένα εργαλείο γεωπολιτικών επιβολών. Ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία ξανασηκώνουν κεφάλι, και στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Αλλά θα ήθελα να πω μόνο μία κουβέντα για τη Γάζα. Τη Γάζα, στην οποία συντελείται μια γενοκτονία τόσο κοντά σε εμάς. Και δεν μιλάω μόνο για τη γεωγραφική απόσταση. Αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε, ιδίως στους θανάτους τόσων παιδιών. Ο λιμός, που έχει επιβληθεί με την απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι όνειδος για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απαιτεί να σταματήσει τώρα και ο αποκλεισμός και η γενοκτονία, και να υπάρχει μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Είναι ένα έγκλημα στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Αξιοποιώ αυτή την ευκαιρία, αλλά είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι. Και νομίζω ότι εκφράζω την ισχυρότατη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί να είμαστε συνένοχοι σε αυτή τη φρίκη. Θέλουμε και η χώρα μας και η κοινωνία μας να μιλήσει και σήμερα. Η μισή μας καρδιά είναι στην κινητοποίηση που γίνεται με την παροικία στο Σύνταγμα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την προετοιμασία. Και θέλω να πω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να υπάρχει συμμετοχή και στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία που ανοίγει έναν διάλογο προοδευτικής συζήτησης, καινοτομίας και κοινωνικού δικαίου. Γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί και σήμερα το μείζον αγαθό της ζωής μας.