Εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας από την ολική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα, ο πληθυσμός της οποίας είναι στα πρόθυρα λιμού και οι νέες ισραηλινές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις τελευταίες μέρες.
Kοινή ανακοίνωση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα που έχει αναρτηθεί στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) έχει υπογραφεί από υπουργούς Εξωτερικών 24 χωρών με την Ελλάδα να απούσα.
Ειδικότερα έχουν υπογράψει οι ΥΠΕΞ: Της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχουν επίσης υπογράψει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ αναγνωρίζουμε ενδείξεις περιορισμένης επανέναρξης της βοήθειας, το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες. Τρόφιμα, φάρμακα και βασικά εφόδια έχουν εξαντληθεί. Ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία. Ο λαός της Γάζας πρέπει να λάβει την βοήθεια που έχει απεγνωσμένα ανάγκη».
Και προστίθεται μεταξύ άλλων ότι «ως δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δύο σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: να επιτρέψουμε αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα για να σώσουν ζωές, να μειώσουν τις δυσκολίες και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια».
Με κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν θα «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.
Οι ηγέτες των τριών χωρών απείλησαν τη Δευτέρα να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα», συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική του επίθεση και συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.
Ο Στάρμερ δήλωσε την Τρίτη ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός. «Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μια κατάπαυση του πυρός ως τον μόνο τρόπο απελευθέρωσης των ομήρων, επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μαζική αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι ανυπόφορο. Η χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει βασική ποσότητα τροφίμων προς τη Γάζα είναι εντελώς ανεπαρκής» επισημαίνει στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών.
My joint statement with @EmmanuelMacron and @MarkJCarney on the situation in Gaza and the West Bank. pic.twitter.com/76vYpB42xf
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) May 20, 2025
Παράλληλα καλούν τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους υπόλοιπους ομήρους που κρατά βάναυσα από τις 7 Οκτωβρίου 2023. «Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη και ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» τονίζουν την ίδια ώρα, ενώ καταδικάζουν «τη φρικτή ρητορική που χρησιμοποιούν πρόσφατα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, απειλώντας ότι, λόγω της καταστροφής της Γάζας, οι άμαχοι θα αρχίσουν να μετακινούνται. Η αναγκαστική μαζική μετακίνηση είναι παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Το Ισραήλ υπέστη μια αποτρόπαιη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από την τρομοκρατία. Όμως αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη» σημειώνουν ακόμα και προσθέτουν, μεταξύ άλλων ότι: «Δεν θα παραμείνουμε θεατές όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρεί σε αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προβούμε σε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες ως απάντηση».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Βρετανία διέκοψε τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Ισραήλ εν μέσω της «καταστροφικής» κατάστασης στη Γάζα.
Τα ποσοστά υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί τις 11 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και ενδέχεται να αυξηθούν εκθετικά αν συνεχιστούν οι ελλείψεις τροφίμων, προειδοποίησε παράλληλα την Τρίτη αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τομ Φλέτσερ δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4 του BBC ότι έως και «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες, αν δεν φτάσει σε αυτά βοήθεια», με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «πρέπει να πλημμυρίσουμε τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια».