Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12 °C
12.3°C12.3°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.5°C
4 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
15.3°C15.3°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
12.7°C12.7°C
1 BF 96%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκθεση κόλαφος - «Η αυταρχικοποίηση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2019»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκθεση κόλαφος - «Η αυταρχικοποίηση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2019»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ)

Αυταρχικοποίηση και δημοκρατική παρακμή διαπιστώνει στην Ελλάδα ο Δείκτης Φιλελεύθερης Δημοκρατίας (LDI) από το Ινστιτούτο V-Dem, με την έκθεση να αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα μετατράπηκε από φιλελεύθερη σε εκλογική δημοκρατία στα τέλη του 2022 και διατηρεί αυτό το καθεστώς έως το 2024.

«Η αυταρχικοποίηση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2019 με τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αρχίζει σταδιακά να αποδυναμώνει το κράτος δικαίου και να επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου» επισημαίνεται, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών με την έκθεση να αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ηγέτες της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, ακόμη και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης.

«Παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2023, ενώ τρία νέα εθνικιστικά ακροδεξιά κόμματα (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη) κατέλαβαν συνολικά 34 έδρες, διαβρώνοντας περαιτέρω τη δημοκρατική δέσμευση στο κομματικό σύστημα. Ωστόσο, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024 επέφεραν σοβαρή τιμωρία για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό της σε 15 χρόνια, φτάνοντας το 28,3%» προστίθεται.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι η πτώση στους δείκτες δημοκρατίας απότομη, με την αυταρχικοποίηση να είναι στατιστικά επιβεβαιωμένη στην Ελλάδα.

«Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική παραμένουν η πιο δημοκρατικές περιοχές του κόσμου, με τους περισσότερους κατοίκους της - το 82% - να ζουν στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το υπόλοιπο 18% κατοικεί σε εκλογικές δημοκρατίες, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα» αναφέρει ακόμα η έκθεση. 

«Καμία χώρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη δεν βελτιώνεται ουσιαστικά σε επίπεδα δημοκρατίας, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε διαρκές επεισόδιο ουσιαστικής δημοκρατικής παρακμής από το ERT» συμπληρώνεται.

Όλη η έκθεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL