Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
8.9°C12.0°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.2°C10.6°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
5 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
7 °C
6.9°C6.9°C
2 BF 93%
Ρένα Δούρου για Συρία / Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στο δόγμα του «δεδομένου συμμάχου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου για Συρία / Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στο δόγμα του «δεδομένου συμμάχου»

(EPA/MOHAMMED AL-RIFAI)

Η νέα κλιμάκωση στη Συρία και η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο ιστορικό Χαλέπι ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων που κινδυνεύουν να αφανιστούν.

Η αιφνιδιαστική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από έναν χρόνο μαχών.

Σε αυτή τη δραματική συγκυρία, η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ρένα Δούρου, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την παθητική της στάση και να αναλάβει ουσιαστική δράση στη διεθνή σκηνή, ειδικά ενόψει της επικείμενης συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η προέλαση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Χαλεπίου, μια πόλη με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία, έχει φέρει χιλιάδες αμάχους αντιμέτωπους με θανάσιμους κινδύνους.

Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο του Συριακού Εμφυλίου αλλά στοχεύουν συστηματικά θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες, με τους χριστιανικούς πληθυσμούς να βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Χαλέπι μέχρι τη Χάμα, οι εγκλωβισμένοι πληθυσμοί υφίστανται τις επιπτώσεις των συγκρούσεων ανάμεσα στις ισλαμιστικές ομάδες, τους τζιχαντιστές της Tahrir al-Sham και τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας και την έμμεση υποστήριξη της Τουρκίας στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει την παραδοσιακή της προσκόλληση στις στρατηγικές των ΗΠΑ και να αξιοποιήσει τη νέα θέση της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως τονίζει η Ρένα Δούρου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως «δεδομένος σύμμαχος» και να πρωτοστατήσει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, με την ιστορική της σύνδεση με τις χριστιανικές κοινότητες της Ανατολής, έχει ευθύνη να αναδείξει το ζήτημα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πολιτικός και ανθρωπιστικός της ρόλος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος: η διάσωση του πολιτισμικού πλούτου και των ανθρώπων που συνθέτουν το μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής. 

Αναλυτικά η δήλωση της Ρένας Δούρου

«Η επέλαση των τζιχαντιστών που κατέλαβαν την ιστορική και πολύπαθη πόλη του Χαλεπίου, μέλος του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες αμάχους στη Συρία.

Ιδιαίτερα δε, στοχοποιούνται για πολλοστή φορά από την αρχή του Συριακού Εμφυλίου οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών πληθυσμών.

Οι πληθυσμοί αυτοί στην περιοχή, που περιλαμβάνει εκτός από το Χαλέπι και τις πόλεις Σελευκόβηλο και Χάμα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι εν μέσω των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων της υποστηριζόμενης από την Τουρκία - και όχι μόνο - συριακής αντιπολίτευσης, των τζιχαντιστών της Tahrir al-Sham και των Συριακών και Ρωσικών δυνάμεων. 

Τουλάχιστον τώρα που η Ελλάδα πρόκειται να καταστεί μη Μόνιμο Μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών, οφείλει να βάλει τέλος στο δόγμα του «δεδομένου συμμάχου» που περιμένει απλώς να ευθυγραμμιστεί με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ.

Οφείλει να υποστηρίξει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή και να θέσει το θέμα της προστασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα των χριστιανικών πληθυσμών στο Λίβανο, την Συρία και αλλού, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL