Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.3°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.3°C11.1°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.6°C13.2°C
3 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.8°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.6°C10.1°C
0 BF 84%
Νίκος Παππάς / Δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ο Μητσοτάκης – Για εσάς η Υγεία είναι εμπόρευμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παππάς / Δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ο Μητσοτάκης – Για εσάς η Υγεία είναι εμπόρευμα

Ο Νίκος Παππάς στη Βουλή
(INTIME NEWS/ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ)

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά την έναρξη τη ομιλίας του ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος «ήταν ένας άνθρωπος, που αποστρατεύτηκε από τη δικτατορία, συνέβαλε στο κίνημα του Ναυτικού και, βεβαίως, στήριξε και όσους αξιωματικούς είχαν διωχθεί από το καθεστώς της δικτατορίας», όπως ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Γιάννη Μπουτάρη, «έναν άνθρωπο ευθύ και αντισυμβατικό. Ένας άνθρωπος της επιχειρηματικότητας, οραματιστής. Μια ηγετική φυσιογνωμία, που αναδείχθηκε δήμαρχος από το 2011 έως το 2019 και αναζωογόνησε τη Θεσσαλονίκη. Ήταν αφοσιωμένος στο να χτίζει γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και βοήθησε τη Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος ανεκτικότητας και μνήμης».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Αν κάτι αποδείχθηκε μέσα στην πορεία των πολλαπλών κρίσεων, πτυχή των οποίων ήταν και η κρίση της πανδημίας, ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τις ανάγκες της κοινωνίας. Μόνο η Πολιτεία μέσω ισχυρών δημόσιων παρεμβάσεων μπορεί να παίξει ρόλο καταλυτικό και σωτήριο», τονίζοντας ότι «για τη Νέα Δημοκρατία η Υγεία είναι εμπόρευμα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πολιτική φαρμάκου, ο κ. Παππάς απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στις παραινέσεις του κου Μητσοτάκη για ευεξία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ή σύμβουλος αυτοβελτίωσης ο κ. Μητσοτάκης. Καλές είναι οι συμβουλές να προσέχουμε την υγεία μας, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν 100% τη μορφίνη. Μήπως εδώ κάτω από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει η ιδέα ότι και εδώ θα ακουμπήσουμε στην ατομική ευθύνη για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα; Τι να σου κάνουμε; Ας είχες καλή δίαιτα και ας ήσουνα δρομέας; Δεν είναι αυτό που περιμένει ο Έλληνας πολίτης από έναν άνθρωπο, ο οποίος κρατά δυστυχώς για τη χώρα, τη θέση του πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος κριτικά στη διαχείριση της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η κατάταξη της χώρας στις απώλειες ζωής ανά εκατομμύριο στον κόσμο φέρει την Ελλάδα στη 13η θέση. «Τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας τον θυμάστε; Ήταν στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας, όταν ξέσπασε η πανδημία. Και με τα δικά του ιδεολογικά ακραία δεξιά ελατήρια έλεγε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την πανδημία. Ποια είναι η κατάταξη της Βραζιλίας σε αυτόν τον σκληρό δείκτη; 21η στον κόσμο. Και, μάλιστα, η Ελλάδα προσπέρασε στη δεύτερη και την τρίτη φάση της πανδημίας. Τότε που μέτρησε το αν η πολιτεία μπόρεσε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις συνέπειες της πανδημίας. Και εκεί ακριβώς έρχεται κατάρρευση», είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι «ο ρόλος μιας κυβέρνησης δεν είναι να εξαγγέλλει και να υλοποιεί κουτσά στραβά προγράμματα. Είναι να οικοδομεί δομές. Δομές, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη και να απαντούν στις ανάγκες του».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου βρίσκεται σε κατάρρευση και απαξίωση με την Ελλάδα να υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στις δαπάνες υγείας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανάται μόνο το 4,8 για την Υγεία.

«Μας έκανε δε τεράστια εντύπωση ότι παρέλειψε ο κύριος Μητσοτάκης να αναφέρει ότι το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών υγείας στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη 3,3%. Ότι το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε ιατρική εξέταση θεραπεία κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Ότι το 26% των πολιτών, ένας στους τέσσερις, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ακολούθως: «Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει υπερήφανη, τη στιγμή που οι ιδιωτικές πληρωμές υγείας είναι υψηλότερες στην Ε. Ε. και φτάνουν το 35%; Νιώθει υπερήφανη για την υποστελέχωση που από το 2021 μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ κατά 7.500 άτομα; Νιώθει υπερήφανη μήπως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Κληρονομήσατε από εμάς 237 δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Τι έχετε κάνει πέντε χρόνια; Άλλες δέκα; Και βεβαίως παγώσατε μια ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση τις Κινητές Μονάδες Υγείας, 177 τον αριθμό. Έξι κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, η Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 Χιλιάδες κατοίκους ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παππάς, αναφέρθηκε, επιπλέον, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας κατεστραμμένο μετά από τα χρόνια της δημοσιονομικής λιτότητας. «Εμείς θεσπίσαμε τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη. Και, βεβαίως, επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επί δικών σας ημερών είχαν συσσωρευτεί 180 εκατομμύρια χρέη προσωπικά, τα οποία και εμείς διαγράψαμε. Εμείς καταργήσαμε το 5ευρω για την είσοδο στα νοσοκομεία, βγάλαμε τους εργολάβους, ιδρύσαμε τα ΤΟΜΥ, στηρίξαμε το προσωπικό, μειώσαμε τα χρέη των νοσοκομείων. Αυτές είναι οι προοδευτικές πολιτικές. Για εσάς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, η υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο», υποστήριξε.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία να καταθέσει τροπολογία για την εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών, ευχαριστώντας από το βήμα της Βουλής τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου «για τη διαρκή διαβούλευση, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι νομικά άρτιο». Η τροπολογία εισηγείται την επιμήκυνση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής περιόδου και 12μηνη απασχόληση μέσα στο έτος των πυροσβεστών. Παράλληλα, κάλεσε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και «να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όλοι μαζί ότι μπορεί να κάμπτεται η οποιαδήποτε προτεραιότητα έχει το κάθε κόμμα μπροστά σε μια υπέρτερη κοινωνική ανάγκη. Διότι οι πυροσβέστες δεν αγωνίζονται για το δικό τους μεροκάματο μόνο. Αγωνίζονται για να είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς», σημείωσε, απαντώντας στις αιτιάσεις του Γραμματέα του ΚΚΕ «Μη μας εκδικείστε στην πλάτη των πυροσβεστών και υπογράψτε την τροπολογία».



Ολόκληρη η ομιλία:

Φαντάζομαι, κύριε Πρόεδρε και ένα πάρα πολύ μικρό διάλειμμα ως χρόνος που θα δίνεται η δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να αποχωρεί από την αίθουσα, διότι επιμένει στην τακτική να μην κάθεται να συζητά. Θέλω να ξεκινήσω από το εξής. Είναι μέρες στις οποίες έχουν χαθεί οι Έλληνες, οι οποίοι σημάδεψαν με τη δημόσια παρουσία τους τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πράγματα. Ο Γιάννης Μπουτάρης, του οποίου η πολιτική κηδεία γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας άνθρωπος ευθύς και αντισυμβατικός. Ένας άνθρωπος της επιχειρηματικότητας, οραματιστής. Μια ηγετική φυσιογνωμία, που αναδείχθηκε δήμαρχος από το 2011 έως το 2019 και αναζωογόνησε τη Θεσσαλονίκη. Ήταν αφοσιωμένος στο να χτίζει γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και βοήθησε τη Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος ανεκτικότητας και μνήμης.

Μάθαμε πριν από λίγο ότι έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης. Θέλουμε να εκφράσουμε στην οικογένεια, στους οικείους του τα θερμά συλλυπητήρια. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος αποστρατεύτηκε από τη δικτατορία, συνέβαλε στο κίνημα του Ναυτικού και, βεβαίως, στήριξε και όσους αξιωματικούς είχαν διωχθεί από το καθεστώς της δικτατορίας. Μεταφέρουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αν κάτι αποδείχθηκε μέσα στην πορεία των πολλαπλών κρίσεων, πτυχή των οποίων ήταν και η κρίση της πανδημίας, ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση η οποία απαιτεί αυξημένες επενδύσεις, εξειδίκευση και συνέπεια. Μόνο η Πολιτεία μέσω ισχυρών δημόσιων παρεμβάσεων μπορεί να παίξει ρόλο καταλυτικό και σωτήριο. Επιβεβαιώθηκε αυτή η ιδέα.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δέχονταν να νοικιάζουν ΜΕΘ στο Δημόσιο, αλλά δεν αναλάμβαναν βαριά περιστατικά. Τι έκαναν οι ιδιώτες στην περίπτωση της κρίσης; Αναζήτησαν ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες η κυβέρνηση σας τις έδωσε απλόχερα. Θέλετε να θυμηθούμε ποιες ήταν οι τιμές των μέσων προστασίας, όταν ξέσπασε η πανδημία και ποιες είναι τώρα; Με τις δικές σας ευλογίες στήθηκε το πάρτι.

Και θα πρέπει κανείς να κρατήσει ένα θεμελιώδες στατιστικό για τα αποτελέσματα των δικών σας επιλογών. Ποια είναι η κατάταξη της χώρας στις απώλειες ζωής ανά εκατομμύριο στον κόσμο; 13η στον κόσμο η Ελλάδα. Τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας τον θυμάστε; Τον θυμάστε. Τον γνωρίζετε. Ήταν στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας, όταν ξέσπασε η πανδημία. Και με τα δικά του ιδεολογικά ακραία δεξιά ελατήρια έλεγε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την πανδημία. Ποια είναι η κατάταξη της Βραζιλίας σε αυτόν τον σκληρό δείκτη; 21η στον κόσμο. Προσέξτε. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, 13η σε θανάτους στον κόσμο. Και η Βραζιλία, η οποία κλήθηκε με το «δεν μπορώ να κάνω τίποτα» του Μπολσονάρο να αντιμετωπίσει την πανδημία, 21η. Και μάλιστα η Ελλάδα προσπέρασε στη δεύτερη και την τρίτη φάση της πανδημίας. Προσέξτε. Τότε που μέτρησε το αν η πολιτεία μπόρεσε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις συνέπειες της πανδημίας. Και εκεί ακριβώς έρχεται κατάρρευση. Εκτός και αν. Και μια και είστε εδώ εσείς κύριε Υπουργέ, αφού αποχώρησε ο κύριος Μητσοτάκης, μας πείτε ότι στην πανδημία τα πήγατε καλά. Είναι κάτι το οποίο θα ακούγαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά γνωρίζετε, νομίζω, και εσείς και αντιλαμβάνεστε ότι αν εκστομίζεται ένα τέτοιο επιχείρημα, θα προκαλέσετε τη σφοδρή αντίδραση της κοινής γνώμης και βεβαίως όσων ανθρώπων έχουν τελευταία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια αποζητήσει τις υπηρεσίες υγείας. Θα ήθελα λίγο ησυχία στη δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ο ρόλος μιας κυβέρνησης, κατά τη δική μας γνώμη, δεν είναι να εξαγγέλλει και να υλοποιεί κουτσά στραβά προγράμματα. Είναι να οικοδομεί δομές. Δομές, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη και να απαντούν στις ανάγκες του. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τις ανακαινίσεις των δομών υγείας. Υπάρχει κάποιος μηχανικός στην πτέρυγα της πλειοψηφίας, είναι κάποιος μηχανικός κύριοι συνάδελφοι, στη Νέα Δημοκρατία; Δεν είναι κάποιος μηχανικός. Ενδεχομένως, να γνωρίζετε τι ανακαίνιση μπορεί να κάνει κανείς με 6.000 ευρώ το τετραγωνικό, 6.000 ευρώ το τετραγωνικό. Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς εννοείτε εσείς την ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Έπαυλη χτίζεις με 6.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Όχι να ανακαινίσεις και να βάλεις κουφώματα σε ένα παλιό κτίριο. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να επαίρεστε για τέτοιου τύπου επιλογές. Και να έχετε ξεχάσει βέβαια τη ρήση του κυρίου Μητσοτάκη ότι η τετραετία την οποία διανύουμε θα είναι η τετραετία της Υγείας. Μάλιστα.

Πώς θα είναι η τετραετία της Υγείας, όταν η Ελλάδα υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στις δαπάνες υγείας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή όταν από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανά μόνο το 4,8 για την Υγεία, τη στιγμή που χώρες με ακόμα πιο ώριμα συστήματα υγείας δαπανούν το 11%, το 12%, το 18% από το ταμείο ανάκαμψης.

Μας έκανε δε τεράστια εντύπωση ότι παρέλειψε ο κύριος Μητσοτάκης να αναφέρει ότι το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών υγείας στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη 3,3%. Ότι το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε ιατρική εξέταση θεραπεία κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Ότι το 26% των πολιτών, ένας στους τέσσερις, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.

Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει υπερήφανη, τη στιγμή που οι ιδιωτικές πληρωμές υγείας είναι υψηλότερες στην Ε. Ε. και φτάνουν το 35%; Νιώθει υπερήφανη για την υποστελέχωση που από το 2021 μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ κατά 7.500 άτομα; Νιώθει υπερήφανη μήπως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Κληρονομήσατε από εμάς 237 δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Τι έχετε κάνει πέντε χρόνια; Άλλες δέκα; Και βεβαίως παγώσατε μια ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση τις Κινητές Μονάδες Υγείας, 177 τον αριθμό. Έξι κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, η Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 Χιλιάδες κατοίκους ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο φάρμακο δε, το παιχνίδι που γίνεται είναι εξοργιστικό. Και επειδή άκουσα τον κ.Μητσοτάκη να λέει ότι πρέπει να αθλούμαστε, να τρώμε καλά, να έχουμε ευεξία, με συγχωρείτε, δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ή σύμβουλος αυτοβελτίωσης ο κ. Μητσοτάκης. Καλές είναι οι συμβουλές να προσέχουμε την υγεία μας, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν 100% τη μορφίνη. Μήπως εδώ κάτω από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει η ιδέα ότι και εδώ θα ακουμπήσουμε στην ατομική ευθύνη για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα; Τι να σου κάνουμε; Ας είχες καλή δίαιτα και ας ήσουνα δρομέας; Δεν είναι αυτό που περιμένει ο Έλληνας πολίτης από έναν άνθρωπο, ο οποίος κρατά δυστυχώς για τη χώρα, τη θέση του πρωθυπουργού.

Και βέβαια το clawback και το υποχρεωτικό rebate στον εργαστηριακό κλάδο έχει συμπιέσει πάρα πολύ τα μικρά εργαστήρια και τα οδηγεί σε κλείσιμο. Αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από τύχη, κύριε Πρόεδρε. Η κυβέρνηση κατήργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, έδωσε σε ιδιώτες γιατρούς τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ με αμοιβή από τον ασθενή και θέσπισε, βεβαίως, τα απογευματινά ιατρεία με πληρωμή. Ακούσαμε χειροκρότησε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ότι θα γίνουν 38.000 δωρεάν απογευματινά ιατρεία. Κάνατε την ίδια εξαγγελία το Φλεβάρη, αλλά για 60.000 απογευματινά ιατρεία. Πού πήγαν; Χάθηκαν; Φλεβάρη με Νοέμβρη 20.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Συγγνώμη, χαθήκανε; Και είναι έτοιμη η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας να χειροκροτήσει για την περικοπή 20.000 χειρουργείων απογευματινών; Για ποιο πράγμα χειροκροτήσετε;

Αυξήσατε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Και βεβαίως ξαναβάλετε τους εργολάβους στις βασικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση. Ευαγγελισμός, λοιπόν. Όταν εμείς παραλάβαμε το 2019,  4,5 εκατομμύρια το κόστος καθαριότητας κατ’ έτος. 180 εργαζόμενοι με 550 ευρώ μισθό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έριξε το κόστος στα 2,5 εκατομμύρια, προσέξτε, εξοικονόμηση για το Δημόσιο και με ατομικές συμβάσεις απευθείας με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον πληρώνονται όχι 550, αλλά 800 ευρώ.

Και επειδή είστε και πολύ της επιχειρηματικότητας, θα μας επιτρέψετε να σας πούμε ότι αυτό το είδος επιχειρηματικότητας, δεν είναι μια επιχειρηματικότητα η οποία βελτιώνει την παραγωγικότητα της οικονομίας. Απλώς πάει και κολλάει σαν βδέλλα ανάμεσα στην πολιτεία και τον πολίτη, ανάμεσα στο κράτος, το σύστημα υγείας και τον ασθενή, εν προκειμένω, και απομυζά και από τις δύο πλευρές και τον εργαζόμενο. Παίρνει από τον εργαζόμενο, παίρνει και από το κράτος παραπάνω για να αποδίδει μια υπηρεσία την οποία μπορεί το Δημόσιο από μόνο του να διασφαλίσει, όπως αποδείχτηκε. Εκεί δεν είναι επιχειρηματικές ευκαιρίες που βοηθούν την οικονομία. Μάλλον βοηθούν κατεστημένα και κολλητούς αυτού του τύπου οι επιλογές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα ΕΣΥ κατεστραμμένο μετά από τα χρόνια της δημοσιονομικής λιτότητας. Εμείς θεσπίσαμε τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη. Και, βεβαίως, επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επί δικών σας ημερών είχαν συσσωρευτεί 180 εκατομμύρια χρέη προσωπικά, τα οποία και εμείς διαγράψαμε.
Εμείς καταργήσαμε το 5ευρω για την είσοδο στα νοσοκομεία, βγάλαμε τους εργολάβους, ιδρύσαμε τα ΤΟΜΥ, στηρίξαμε το προσωπικό, μειώσαμε τα χρέη των νοσοκομείων. Αυτές είναι οι προοδευτικές πολιτικές. Για εσάς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, η υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο.

Επιτρέψτε μου να έρθω μόνο σε ένα θέμα και να κλείσω στον χρόνο επάνω, διότι σήμερα, κύριε Πρόεδρε, είναι η ημέρα μνήμης των πεσόντων Πυροσβεστών. Εδώ και μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει μια πρωτοβουλία, την οποία υλοποιεί συστηματικά και θέλω από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω και τον κ. Χαρίτση και την κυρία Κωνσταντοπούλου για τη διαρκή διαβούλευση, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι νομικά άρτιο, και καταθέτουμε σήμερα τροπολογία, η οποία αποκαθιστά την εργασία των εποχικών πυροσβεστών. Θα ήθελα να καλέσω ακόμη και τώρα και το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όλοι μαζί ότι μπορεί να κάμπτεται η οποιαδήποτε προτεραιότητα έχει το κάθε κόμμα μπροστά σε μια υπέρτερη κοινωνική ανάγκη. Διότι οι πυροσβέστες, το έχουμε ξαναπεί, δεν αγωνίζονται για το δικό τους μεροκάματο μόνο. Αγωνίζονται για να είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς. Η τροπολογία μας εισηγείται την επιμήκυνση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής περιόδου και 12μηνη απασχόληση μέσα στο έτος των πυροσβεστών. Είναι ένα θέμα που ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχει ακουστεί.

Τώρα, για να ολοκληρώνω και να μην κάνω καμία κατάχρηση του χρόνου. Νομίζω η στάση του κ .Μητσοτάκη είναι δηλωτική. Θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όταν και το ΠΑΣΟΚ τολμά να παίρνει πρωτοβουλίες προς το αυτονόητο, όπως είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά για το σύστημα υγείας, ο κύριος Μητσοτάκης θα αντλεί από τα τελευταία αποθέματα της αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας για να το κατηγορεί και να το πιέζει και να μην το αφήνει να ανασάνει κοινοβουλευτικά και να το συκοφαντεί όπως αυτός θεωρεί. Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του.

Επαναλαμβάνω, όμως, εδώ και η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ευθεία και ειλικρινής. Να κάνουν το βήμα και το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να συνυπογράψουν την τροπολογία του αυτονόητου, η οποία θεμελιώνεται πάνω στα αιτήματα των πυροσβεστών.

Ας κρατήσει λοιπόν ο καθένας την αξιολόγησή του για το τι έγινε. Έχουμε διαφορετική άποψη τώρα. Μη μας εκδικείστε στην πλάτη των πυροσβεστών. Υπογράψτε την τροπολογία. Τι να σας πω; Εσείς έχετε μια διαφωνία. Ωραία. Ξέρατε την πρόθεση, με συγχωρείτε. Και τώρα που ξυπνήσαμε αργά, ελάτε κι εσείς μαζί να βαδίσουμε στον δρόμο της υπεράσπισης των πυροσβεστών. Δεν περίμενα τέτοιου τύπου διακοπές από το ΚΚΕ. Ε, είναι πάρα πολύ απλό και αυτονόητο. Η τροπολογία αφορά στον πυρήνα των αιτημάτων των πυροσβεστών που είναι και άρτια νομικά και πατάει εκεί. Είναι απολύτως εφαρμόσιμη και νομίζω το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προστρέξει, αλλά ελπίζαμε και το ΚΚΕ. Να είστε καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL