Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.4°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.9°C11.8°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.3°C
4 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.8°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.6°C10.1°C
0 BF 81%
Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ / Πώς η εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ / Πώς η εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Όταν ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προετοίμαζε το τριήμερο ταξίδι του στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ήξερε ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ δεν θεωρείται λήξαν στην Ελλάδα. Ειδικά μετά τη σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου το 2019, την οποία επικαλέστηκε και η Σακελλαροπούλου. Ο Σταϊνμάιερ, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα ήταν αρκετή μια συγγνώμη από τη μαρτυρική Κάνδανο για να ξεπεραστεί η αντιδιαμετρικά διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των αποζημιώσεων από τις δύο χώρες. Προφανώς πόνταρε στη δύναμη των εικόνων, όπως είχε κάνει δέκα χρόνια νωρίτερα από τους μαρτυρικούς Λιγκιάδες των Ιωαννίνων ο προκάτοχός του Γιόαχιμ Γκάουκ. Τότε επιτυχώς. 

Τώρα οι καιροί άλλαξαν. Μια συγγνώμη, όσο ειλικρινής κι αν είναι, δεν αποστομώνει. Και η μονότονη επανάληψη από τη γερμανική πλευρά ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν, ενοχλεί περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Για μια σειρά από λόγους, που δεν περιποιούν απαραίτητα τιμή σε καμία από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, η γερμανική πλευρά δεν κάνει καμία προσπάθεια να δείξει ότι εννοεί έμπρακτα τη συγγνώμη της. Αντιθέτως, έχει επιλέξει να δώσει κάποια ανταλλάγματα, όπως αυτή τα εννοεί, χωρίς να τα συναποφασίσει με την ελληνική πλευρά, π.χ. στήνοντας το όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο Γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, μετά την επιεικώς απαράδεκτη Γερμανοελληνική Συνέλευση, που έκανε απλώς διάσημο το όνομα του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Η γερμανική πλευρά λειτουργεί με αλαζονικό στιλ αυτού που τάχα ξέρει τι χρειάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεν αφήνει καν  ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει κάποια στιγμή την επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα. 

Αλλά και η επιλογή της ελληνικής πλευράς, κυρίως της προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του πρωθυπουργού, να μιλήσουν πρώτα για το θέμα των αποζημιώσεων, πριν αναφερθούν σε οτιδήποτε άλλο, έχει τις εξηγήσεις της. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βλέπει τη θητεία της να τελειώνει και δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την ανανέωσή της, οπότε επέλεξε να εκφράσει φωναχτά το λαϊκό αίσθημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει πιεσμένος, κυρίως από το κόμμα του, να δείξει… πυγμή, και επέλεξε να το κάνει έναντι του εκπροσώπου μιας χώρας, η οποία δεν είναι πια στον κολοφώνα της δύναμής της. Στο επίπεδο των συμβόλων, πάντα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει τίποτε για να ενεργοποιήσει τις αξιώσεις της για το κατοχικό δάνειο, την επιστροφή του οποίου έχει πολλές πιθανότητες να απαιτήσει επιτυχως. 

Πέρα από το ζήτημα των επανορθώσεων, όμως, που έρχεται από το παρελθόν, υπάρχει κι ένα ζήτημα ικανό να διχάσει τις δύο χώρες στο άμεσο μέλλον. Το μεταναστευτικό. Ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν φτάσει στην Ελλάδα είχε τονίσει ότι «το μεταναστευτικό δεν επιτρέπεται να μας διχάσει». Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να… καλωσορίσει τυχόν επιστροφές ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και μετά συνέχισαν το δρόμο τους για τη Γερμανία, όπως επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. Οπότε η επιλογή του Γερμανού προέδρου να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα ήταν από κάθε άποψη ατυχής.  
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL