Δεν δείχνει να βιάζεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δέχτηκε άλλη μία επιστολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακρίβεια, αυτή τη φορά στο ρεύμα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την ενέργεια στην ΕΕ. «Θα αναλύσουμε την επιστολή που μόλις λάβαμε» δήλωσε με την σειρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω».
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά», ο πρωθυπουργός αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να ανακοπεί το ράλι τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά στέλνει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».
Στην επιστολή, στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη για τις εξωπραγματικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τους εποχικούς παράγοντες – καύσωνας, ανομβρία – στη Ρωσία και στις βλάβες που έχουν προκαλέσει στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας οι επιχειρήσεις της εξαιτίας του πολέμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κίεβο να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την ΕΕ ενώ παλιότερα εξήγαγε ενέργεια, σύμφωνα με τους Financial Times.
Κληθείς να σχολιάσει, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του ότι τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών, ο Μακ Φάι απάντησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και η «εργαλειοποίηση» της ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα ζήτημα που η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους.
Ένας από αυτούς, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της, αλλά και να εξάγουμε ενέργεια προς το Κίεβο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και περιφέρεια της ΕΕ. Αρκέστηκε λέγοντας ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» και «παραμένει σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πολλά έκτακτα και διαρθρωτικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να ανακτήσει τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. «Οι τιμές τώρα είναι πιο σταθερές από ό,τι ήταν στο ζενίθ της κρίσης το 2022, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας», τόνισε. Σημείωσε, τέλος, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας σε υψηλού επιπέδου πολιτικές κατευθύνσεις, πρόσφατα συζητήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι και στην έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης. «Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά και θα προχωρήσουμε με την ανάλυσή μας», υπογράμμισε.