Στη νέα τουρκική επίδειξη επιθετικότητας, με την εμφάνιση της τουρκικής φρεγάτας F 493 TCG Gelibolu στην περιοχή της Κάσου όπου εκτελεί εργασίας, σύμφωνα με ελληνική ΝΑVTEX, το ιταλικό σκάφος IEVOLI RELUME, αναφέρεται σε δήλωσή της η Ρένα Δούρου.
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρεί ότι η τουρκική προκλητική παρουσία δεν έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα, καμία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Θέτει δε τρία κρίσιμα ερωτήματα:
«Θεωρεί άραγε το ΥΠΕΞ “υπόθεση ρουτίνας” την νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;» ρωτά η Ρένα Δούρου.
«Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας / απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου, υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;» συνεχίζει.
«Άραγε αυτή η παθητική στάση της κυβέρνησης αποτελεί την εθνική στρατηγική έναντι των τουρκικών προκλήσεων – το “τίμημα” για τα “ήρεμα νερά του Αιγαίου” προς όφελος της Τουρκίας, σε βάρος της Διακήρυξης της Αθήνας;» καταλήγει η Ρένα Δούρου.
Ολόκληρη η δήλωση της Ρένας Δούρου
«Νέα τουρκική επίδειξη επιθετικότητας “Κάσος νο 2” – στο πλαίσιο άραγε της 'καλής συμφωνίας' Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γ. Γκιουλέρ; Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΜΜΕ, η τουρκική φρεγάτα F 493 TCG Gelibolu έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή της Κάσου όπου εκτελεί εργασίας, σύμφωνα με ελληνική ΝΑVTEX, το ιταλικό σκάφος IEVOLI RELUME. Η τουρκική προκλητική παρουσία δεν έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα, καμία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης...
• Θεωρεί άραγε το ΥΠΕΞ “υπόθεση ρουτίνας” την νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;
• Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας / απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου, υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;
• Άραγε αυτή η παθητική στάση της κυβέρνησης αποτελεί την εθνική στρατηγική έναντι των τουρκικών προκλήσεων – το “τίμημα” για τα “ήρεμα νερά του Αιγαίου” προς όφελος της Τουρκίας, σε βάρος της Διακήρυξης της Αθήνας;»